Alla’nın direnişi gözaltına uzandı

0
417

Kasım ayında yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerini önde tamamlayan ancak başkanlığı engellenen ve yenilenecek seçimlerde adaylığı iptal edilen Alla Cioyeva bu kez de gözaltına alındı. Sorguda fenalaşması üzerine hastaneye kaldırılan Cioyeva’nın sağlık durumunun normale döndüğü bildirildi. Alla taraftarları, Cioyeva’nın sorguda darp edildiğini ileri sürdü

 

Güney Osetya’da, 25 Mart’ta yenilenecek Cumhurbaşkanlığı seçimlerine katılması mahkeme kararı ile engellenen muhalif lider Alla Cioyeva, evine düzenlenen operasyonla gözaltına alındı. Cumhurbaşkanlığını ilan etmeye hazırlanan Cioyeva’nın güvenlik güçleri tarafından tutuklanması sırasında tansiyonunun yükseldiği, bayıldığı ve hastanede bir müddet tedavi gördüğü belirtiliyor.

Halkı sokağa çıkmaya çağırmak ve darbe girişiminde bulunmakla suçlanan Cioyeva, geçen yıl yapılan seçimlerde yüksek oy aldığını iddia etmiş ve cumhurbaşkanlığını ilan etmişti. Gösterilere başlayan Cioyeva, bir kısım anlaşmalar sağlamasının ardından sokak eylemlerini sona erdirmişti.

Güney Osetya Soruşturma Komsiyonu Başkanı Alan Pliyev, Cioyeva’nın şiddete başvurarak ülkede yönetimi ele geçirme çabası içinde olduğunu gördüklerini söyledi. Sorgulama sırasında birden fenalaştığını ve ambulans çağırdığını ifade eden Pliyev, “Doktorlar kalp atışlarında düzensizlik tespit etti. Kendisi hastaneye götürüldü. Şimdi durumu normal” dedi. Destekçileri ise Cioyeva’nın, vücudundaki darbe izleriyle ilgili adli tıp raporunun kopyasını alamadığını söylüyor.

Halen hastanede tedavi altında bulunan Cioyeva, Güney Osetya ve Rusya sınırları dışında bir ülkeden siyasi sığınma talebinde bulunmayacağını açıkladı. Cioyeva son açıklamasında “Benim için oy veren seçmenlerim olmasaydı farklı bir karar alabilirdim. Ancak onları bırakamam, bu yüzden siyasi sığınma talebinde bulunmayacağım. Ancak inanıyorum ki, Rusya’da mevcut durumu yeniden hukuk çerçevesine taşıyabilecek sağlıklı güçler var” ifadelerini kullandı. Ayrıca, odasının kapısında hala silahlı kişilerin bulunduğunu belirten Ceoyeva, “Ne amaçla bekledikleri hakkında fikrim yok. Beni mi koruyorlar, yoksa beşinci kattan aşağı uçmama yardım mı edecekler bilmiyorum. Kimse onların neden hastanede bulunduğunu izah etmiyor” dedi.

Güney Osetya’da 27 Kasım 2011’de yapılan devlet başkanlığı ikinci tur seçimlerini kazanan Alla Cioyeva, Yüksek Mahkeme’nin seçim sonuçlarını geçersiz saymasıyla başlayan olaylar sonrasında, 10 Şubat’ta yemin töreni düzenleyeceğini açıklamış, ancak 9 Şubat’ta sorgu altına alınırken darb edilerek hastaneye kaldırılmıştı. Cioyeva 14 Şubat’ta, seçimlerdeki galibiyetinin tanınması için ısrarcı olacağını, bununla birlikte yabancı bir ülkeden siyasi sığınma isteyebileceğini açıklamıştı. Bu arada Alla Cioyeva’nın eşi ve seçim merkezinin avukatının da gözaltına alındığı öğrenildi.

Yüzde 40 oy vermeyecek

Bölgede gerilimin artmasına rağmen Kremlin sarayı seçimlerin yinelenmesi konusunda konusunda kararlı. Güney Osetya geçici başkanı Vadim Brovçev seçim tarihinin ertelenmesinin söz konusu olmadığını belirtti. Seçim öncesi yapılan anket çalışmalarının sonucuna göre ise vatandaşların yüzde 41’i oy kullanmayı düşünmüyor. Seçimlerin yapılması durumunda ise Kremlin sarayının desteklediği adayın kazanması beklenmiyor.

Öte yandan, Güney Osetya Yüksek Seçim Kurulu, devlet başkanlığı seçimlerine katılacak dört ismi açıkladı. Devlet başkanlığı için yarışacak isimler; KGB Başkanı Leonid Tibilov, İnsan Hakları Yetkilisi David Sanakoyev, Moskova Büyükelçisi Dmitri Medoyev ve Komünist Parti lideri Stanislav Koçiyev.

Yüksek Seçim Kuruluna, devlet başkanlığı adaylığı için 22 başvuru yapıldı, üçü başvurusunu geri çekti. Diğerleri ise belgelerinin eksik olması ve dil sınavında başarısız olmaları nedeniyle adaylığa hak kazanamadı.

Adaylık başvurusu reddedilenlerden Sergey Zasseyev ve Yuri Dzitsoyti YSK’nın kararına itiraz ediyor. Dzitsoyti, YSK kararını mahkemeye taşıdı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz