Bağımsızlık Demokrasi Özgürlük Eşitlik Birlik

Kremlin’in yarattığı kriz ANALİZ

Güney Osetya’da yaşanan son gelişmeler ve muhalif lider Alla Djioyeva’nın gözaltına alınması Kremlin sarayının bölge politikasının iflası olarak değerlendirildi. Rus istihbarat birimleri ve askeri yetkililer muhalif liderin yakalanması ile bağlantılarının olmadığını iddia ediyor. Ancak Güney Osetya’da büyük etkiye sahip olan Djioyeva ailesinin kadın üyesine karşı bölge hükümetinin “aşağılayıcı” tavır alabileceğine ihtimal vermeyen uzmanlar Moskova’yı işaret ediyor.

Olayın tanıkları gözaltı sırasında Djioyeva’nın ve yandaşlarının saldırıya uğradığını öne sürüyor. Her ne kadar bu iddialar hükümet tarafından yalanlansa da muhalif liderin hastaneye kaldırılması ve yalnız bir gün sonra sağlığına kavuştuğuna dair haberlerin gelmesi Djioyeva taraftarlarının haklı olduğu yorumlarına neden oluyor. Öte yandan, kaldırıldığı hastanenin doktorlarının Djioyeva’nın kırıkları bulunduğunu açıklaması iddiaları güçlendiriyor.

‘Rusya parmağı’

Bölge kamuoyunun tepkisini çeken bu olayın hazırlayıcılarının Moskova üst düzey yöneticileri olduğu öne sürülüyor. Hem hükümet hem de güvenlik birimleri içerisinde etkili olan siyasilerin Güney Osetya’da destek verdiği adayı başkan olarak görmek istediği iddialar arasında.. Bölge uzmanları, Çelyabinsk’li işadamı ve Rusya vatandaşı Vadim Brovçev’in Güney Osetya başbakanı olarak tayin edilmesini darbe girişimi olarak tanımlıyor. Hayatının tamamını Ural bölgesinde geçiren, Güney Osetya ve Kafkasya sorunları ile bağlantısı bulunmayan bir kişinin bölgeye gönderilmesi sert bir dille eleştirilmekte. Brovçev’in Güney Osetya vatandaşlığı bulunmasına rağmen Osetin dilini bilmemesi de halk tarafından rahatsızlıkla karşılandı. Moskova üst düzey yöneticileri tarafından desteklenen iş adamının bölgede yapmış olduğu açıklamalar yerel basınının tepkisini çekmişti. Rus basınına göre, Güney Osetya krizinin Kremlin tarafından hazırlanması, hedefin kriz çıkarmak olduğunu kanıtlıyor. Yorumlara göre, Kuzey Kafkasya bölgelerinde yaşanan skandal gelişmeler ve bölgenin fiili savaşa sürüklenmesine dair örnekler bu iddiaları doğrulamakta. Kremlin sarayının bölge politikası sonucunda Çeçenistan savaşı Kuzey Kafkasya savaşına dönüştü. Güney Osetya’da yaşanan krizin kısa bir süre içerisinde Abhazya’da da tekrarlanacağı ve bölge yöneticilerinin Rusya’dan uzaklaşmanın hesabını yapacağı iddia ediliyor. Abhazya’nın Gürcistan ile ilişkilerinin normale dönüşeceği düşünülmese de Türkiye’nin pasif bölge politikasının aktifleşmesi durumunda önemli siyasi değişimin yaşanabileceği düşünülebilir. (Dünya Bülteni)

Yazarın Diğer Yazıları

Kadim Çerkes el sanatları Ankara’da sanatseverlerle buluşuyor

Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde açılan sergi, Çerkes kültürünü günümüze taşıyor Ankara’da, Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde 7 Ekim’de açılan "Kadim Çerkes El Sanatları ve Günümüz Uygulamaları" sergisi, geleneksel...

Vefat

Jineps gazetesi eski yazarlarından, Silivri Kuzey Kafkas Kültür Derneği kurucu üyelerinden hukukçu ve yazar Hulusi Üstün vefat etmiştir. Ailesi, yakınları ve sevenlerine sabır dileriz. Tha...

Sosyal Medyalarımız

4,890BeğenenlerBeğen
1,353TakipçilerTakip Et
4,000TakipçilerTakip Et

Son Yazılar

- Advertisement -spot_img