Dışişlerinde Suriye buluşması

0
455

Suriye’de yaşayan soydaşları için diplomatik girişimlerde bulunan Kafkas Dernekleri Federasyonu (KAFFED), Dışişleri Bakanlığı’nda Müsteşar Yardımcısı Halit Çevik ve Türkiye’nin Şam Büyükelçisi Ömer Önhon ile bir araya geldi.

KAFFED Genel Başkanı Vacit Kadıoğlu ile birlikte Genel Başkan Yardımcısı Hasan Seymen ve Yönetim Kurulu Üyesi Yıldız Şekerci’nin katıldığı görüşmede, KAFFED’in bugüne kadar çeşitli platformlarda dile getirdiği talepler yinelendi. Müsteşar Yardımcısı Çevik’in davetiyle gerçekleşen görüşmede söz alan Kadıoğlu, Suriye’de yaşayan 500 Çerkes’in anavatanına dönüş için başvuruda bulunduğunu, bunun yerel parlamentolarda kabul edildiğini, merkezi hükümetin tavrının beklendiğini anımsattı. Bu ülkede yaşayan Çerkeslerin, Türkiye’de de çok sayıda akrabası bulunduğunu belirten Kadıoğlu, “Oradaki akrabalarımızdan da sağlıklı haber alamıyoruz” dedi.
KAFFED heyetini dinleyen Çevik ise, kendisinin de eski Şam büyükelçisi olduğunu ve bu ülkede yaşayan Çerkesleri yakından tanıdığını belirterek, Türkiye’nin sıkıntıların aşılması konusunda elinden gelen her türlü çabayı göstereceğini söyledi. Büyükelçi Önhon da Suriye’deki Çerkeslerin bir bölümüyle birebir iletişimlerinin olduğunu, kendilerine ulaşan her konuda ellerinden geleni yaptıklarını söyledi.
KAFFED heyeti daha önce Suriye raporunu, talep ve beklentilerini Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’na ve Dışişleri Bakanlığı Ortadoğu Masası yetkililerine iletmiş ve TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı AKP’li Volkan Bozkır ile bir araya gelmişti.

Sayı : 2012 03