Rusya AİHM’den yine ceza yedi

0
440
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Rusya’yı Çeçenya’da kaçırılan ve öldürülen iki gencin ailelerine tazminat cezası ödemeye mahkum etti.
28 Şubat’ta görülen ilk dava, 26 Ağustos 2001’de bir grup kamuflajlı ve kimliği belirsiz kişi tarafından kaçırılan Abdullah Edilova ile ilgiliydi. Komşuları tarafından askeri bir araca bindirildiği görülen Edilova’dan bir daha haber alınamadı. AİHM, Abdullah Edilov’un annesine 67,5 bin euro tazminat ile mahkeme masraflarının ödemesine karar verdi.
Çeçenya’nın Starıye Atagi köyünden Movsar Hamzatov’un yakınları tarafından açılan ikinci davada ise Rus askerlerince açılan ateş sonucu ölen Movsar Hamzatov’un ailesine toplam 60 bin euro ödemesine karar verildi.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Başkanı Nicolas Bratza, Rusya’nın AİHM’ye yapılan başvurularda liderliğini korumaya devam ettiğini açıkladı. Bratza’nın verdiği bilgilere göre, 31 Aralık 2011 itibariyle mahkemelerinde Rusya aleyhine açılan 40.250 dava var ve bu davaların önemli bir bölümü de Kuzey Kafkasyalıların şikayetleri ile ilgili. (ajanskafkas)

Sayı : 2012 03