O gün yaklaşırken

0
478

Çerkes sürgün ve soykırımının tarihi olarak kabul edilen 21 Mayıs’a sayılı günler kalmışken, bu yılki anmayı, tüm Çerkesleri kapsayacak bir etkinlikle anmak için arayışlar da sürüyor. Özellikle ‘Arap Baharı’ndan sonra, bir ‘Çerkes Baharı’ senaryosundan söz edildiği günlerde, birlikte olmak, birlikte davranmak, ortak çıkarlarımız etrafında birleşmenin kritik önem taşıdığına vurgu yapan İKKD çağrısında RF Konsolosluğu ‘muhatap’ gösterilirken, Kaffed ise geleneksel çağrısını yinelemekle yetindi
Öte yandan dünyanın 5 ayrı ülkesinden STK’nın ve Jıneps’in de içinde olduğu 10 kurumu bir araya getiren May21 İnisiyatifi de, soykırım protestoları aracılığıyla ‘Çerkeslerin farkındalığını yükseltme ve Rusya’yı Soykırım gerçeğiyle yüzleşmeye zorlayacak bir uluslararası bilinirlik düzeyi sağlamayı’ hedefleyen bir organizasyonun hazırlığını yapıyor. İnisiyatif, hareket noktasını şöyle açıklıyor: “Çerkes toplumunu yok olmanın eşiğine getiren soykırımın sembol tarihi olan 21 Mayıs’ın kara bir yazgıyla yad edildiği anmalara dönüştürülmesine izin vermeden, mücadele tarihinin bir parçası haline getirmek.”
21 Mayıs’la bağlantılı olarak Soçi Olimpiyatları’na değinilen açıklamada şu görüşlere yer veriliyor: “2014 Soçi Olimpiyatları’nda Çerkes diasporasından yekpare güçlü bir itiraz yükselterek, tüm dünyaya Soçi’nin gerçek sahiplerini ve tarihini anlatmak isteyen May21, bunun güçlü ilkeler üzerine bina edilmiş sağlam bir örgütlenmeyle gerçekleşebileceği düşüncesinden hareketle kendisini de bu sürecin bir ilk adımı olarak tarif etmektedir. Soykırım ve Rusya karşısında ortak bir tutumu asgari müşterek edinen May21 inisiyatifi, açık bir ajanda ve tüm katılımcı örgütlerin iradelerini gözeterek meşru bir zeminde yükselmektedir.”
Açıklamada küresel inisiyatifin ortaklaştığı temel prensip ise “olimpiyatlar karşısında ikirciksiz bir muhalefetle, soykırım siyasetini hiç bir pazarlığın aracı haline getirmeden, Kafkas halkları arasında hiç bir ayrımcılığa yol açmadan, 21 Mayıs’ı ve soykırıma rağmen verilen varlık mücadelesini Çerkes kimliği’nin güçlü bir dinamiği haline getirmektir” sözleriyle tanımlanıyor.
5 farklı ülkeden Cerkes STK’ların dahil olduğu May21 İnisiyatifine bugüne dek Türkiye’den katılımını açıklayan inisiyatif ve örgütlenmelerin listesi ise şöyle: Birleşik Kafkasya Derneği – Çerkes Hakları İnisiyatifi – Demokrasi İçin Çerkes Girişimi – Eskişehir Kafkas Kültür Derneği Geçlik Kom. – İstanbul Kafkas Kültür Derneği Genç. Kom. – Jıneps Gazetesi – Kafkas Evi – Kafkasya Forumu – Kafkas Vakfı – Samsun Birleşik Kafkasya Derneği. May21 kapsamında gerçekleştirilen etkinlikler konusunda bilgi detaylı bilgi almak isteyenler www.may21.org sitesini ziyaret edebilir.
****************************************************************************************************
21 Mayıs; Çerkeslerin neden dünyanın dört bir tarafına dağıldığını anlatır. 
İnsanlığın en büyük soykırımlarından birini anlatır. 
Sürgünün, Çerkeslerin tarihi topraklarından koparılıp atılmasıyla bitmediğini anlatır. 
Sürüldükleri topraklarda da defalarca sürgüne uğradıklarını anlatır. 
   21 Mayıs; Bugün yaşadığımız kimlik sorununun tarihini anlatır. 
Asimilasyonun nedenlerini ‘gönüllü asimilasyon’ aldatmacasını, kültür erozyonunu anlatır. 
Bugün geldiğimiz noktada bütün bunları daha iyi anlayabilmek, daha iyi anlatabilmek, Halkımızla paylaşabilmek ve geleceğe dair umudunu/umudumuzu yükseltebilmek, Türkiye ve Dünya kamuoyuna daha güçlü anlatabilmek gerektiğine inandık. 
21 Mayıs’ın, Çerkeslerin birlik, dayanışma ve ortaklaşma günü olması gerektiğine inandık. 
21 Mayıs’ta sürgün ve soykırımın parçaladığı bilincimizi, belleğimizi bütün önyargılardan arındırarak ve tarihe inat ortak ilkelerde bütünlemek istedik. Dayanışmak ve ortaklaşmak için, daha güçlü ses çıkarabilmek için bir araya gelelim istedik. Bütün dernek, federasyon, platform, inisiyatif ve oluşumlar ve bütün bireyler. 
Biz bunun olabileceğine inandık, inanmaya devam ediyoruz. 
Geleceğe, hep birlikte daha umutla bakabilmek için, binlerin ölümüne neden olan ama halkları özgürleştirmeyen “Arap baharı” uygulamalarından sonra “Kafkasya baharı” senaryolarına karşı şimdiden ortak irade gösterebilmek için inanmamız gerek. 
Bütün acımıza karşın barışı rehber edinerek, nefret saçmak ve intikam için değil insanlık için, bugünü yaşama nedenimiz olan Çarlık Rusya’sının mirasını devralan Rusya Federasyonu temsilciliğine, Taksim’e yani 21 mayısın muhatabına gitmek istiyoruz, hep birlikte. 
Ve Beşiktaş’taki anma ile günü tamamlamak istiyoruz.
İKKD Yönetim Kurulu
****************************************************************************************************
21 Mayıs’a Doğru…
“İnsanları yurtlarından söküp atabilirsiniz;
      fakat yurtlarını kalplerinden asla…”
21 Mayıs… Çerkeslerin 1864’de uğradığı soykırım ve sürgününün yıl dönümü. Tarihin en eski dönemlerinden beri yaşadıkları anayurtları Kafkasya’da eşsiz bir dil ve kültür geliştiren Çerkesler yüzyıllarca süren onurlu bir direnişe rağmen, büyük devletlerin ve Çarlık Rusyası’nın kolonyalist politikaları ve stratejik hedefleri doğrultusunda soykırıma uğradı ve Anayurtlarından koparıldı.
Tüm baskılara, dağılmışlığa, acılara karşın Çerkesler varlıklarını ve kimliklerini koruyor, yaşatıyorlar. Bu nedenle 21 Mayıs’lar, Çerkes halkının yaşama direncinin ifadesidir. Direniştir, başkaldırıdır, diriliştir. Tüm zalimlere inat, Çerkesya’nın yeniden var olma mücadelesidir.
21 Mayıs’lar, halkımızın belleğine kazınan tüm bu acıları, savaşları insanlık dışı uygulamaları dünyaya haykırmak istediğimiz gündür.
21 Mayıs’lar dün, bugün, yarın perspektifinde ulusal-kültürel kimliğimizi yaşama ve yaşatma isteği ile geleceğe ışık tuttuğumuz günlerdir.
Bu inanç ve kararlılıkla Çerkes Soykırımı ve Sürgününü, soykırımda ve sürgün yollarında kaybettiklerimizi anmak için 20 Mayıs 2012 Pazar günü İstanbul/Beşiktaş’ta buluşuyoruz.
Soykırım ve sürgünün acısını yüreğinde hisseden tüm Çerkesleri ve Çerkes dostlarını bu anlamlı günde beraber olmaya çağırıyoruz.
KAFFED
 
 
 

Sayı : 2012 04

Yayınlanma Tarihi: 2012-04-01 00:00:00