Suçun adını koymak suç

0
475

Adıgey Cumhuriyeti sivil toplum hareketi Çerkes Kongresi, kendilerini ‘aşırılıkçı faaliyetler’de bulunduğu gerekçesiyle  mahkum eden Maykop Şehir Mahkemesi kararını temyize götürdü.
Çerkes Kongresi, Adıgey Yüksek Mahkemesine temyiz davasını 2 Mart’ta sundu. 23 Eylül 2011’de Rusya Federasyonu Adalet Bakanlığı Adıgey İdaresi, Çerkes Kongresi’nin faaliyetlerinde RF yasamasını ihlaller tespit eden Adıgey savcılığına dayanarak, aşırılıkçı faaliyetlere izin verilmemesi uyarısında bulunmuştu.
Uyarının nedeni ise 20 Mayıs 2011’de ‘Rusya imparatorluğu tarafından gerçekleştirilen Çerkes Soykırımının tanınması’ kararını alan Gürcistan parlamentosuna, Çerkes Kongresi başkanı Murat Berzegov tarafından gönderilen teşekkür mektubundaki ifadeler oldu.
Adalet Bakanlığının uyarısında, bu tür ifadelerin Rus ve Çerkes halklarını karşı karşıya getirdiği, etnik nefreti doğurduğu iddia ediliyor. RF Adalet Bakanlığı Adıgey İdaresi ayrıca, adı geçen açıklamanın tarihi gerçekleri çarpıttığını, tarih literatüründe ‘Rus-Çerkes savaşı’ değil ‘Rusya-Kafkasya savaşı’ teriminin kullanıldığını belirtiyor.
14 Aralık 2011’de Çerkes Kongresi Maykop Şehir Mahkemesi’ne, RF Adalet Bakanlığı Adıgey İdaresinin uyarısının geçersiz kabul edilmesi talebi ile başvurdu. Ancak mahkeme 2 Şubat’ta söz konusu uyarının yasal olduğu yönünde karar aldı.
Maykop Şehir Mahkemesi’nin tarih, psikoloji ve dilbilim uzmanlarının değerlendirmelerine dayanarak verdiği kararda, Çerkes Kongresi Başkanı Murat Berzegov’un, Rusya’yı insanlığa karşı ağır bir suçu planlı şekilde işlemekle suçlayarak Rus ve Çerkes halklarını karşı karşıya getirdiği ve etnik nefreti doğurduğunu ileri sürüyor.
Murat Berzegov’un ifadelerinin ‘Çerkes Kongresi’nin tüzüğüne ve RF anayasal prensiplerine aykırı olduğunu belirleyen mahkeme ayrıca, mektuptaki ‘Rus-Çerkes savaşı’ ifadesinin ‘uydurma’ olduğunu, tarih biliminde bu ifadenin kullanılmadığını belirtti. Ancak Şehir Mahkemesi, Çerkes Kongresinin,  ’Rus-Çerkes savaşı’ teriminin kullanımı hakkında inceleme yapılması talebini ise reddetti. 
Murat Berzegov, mahkemede söz alan Rusya-Kafkasya savaşları dönemi uzmanı tarihçi Asker Paneş’in, ‘Rus-Çerkes savaşı’ teriminin sıkça olmasa da tarihçiler tarafından kullanıldığını açıkladığını, ancak onun düşüncelerinin karar aşamasında göz önünde bulundurulmadığını kaydetti. Berzegov, mahkemenin karar alırken tarihçinin açıklamalarını değil psikolog açıklamalarını dikkate aldığını söyledi.
 

Sayı : 2012 04

Yayınlanma Tarihi: 2012-04-01 00:00:00