Anti-Maskot ödülleri verildi

0
472

Rusya’nın, Çerkes Halkı’nı soykırıma tabi tuttuğu Soçi kentinde gerçekleştireceği 2014 Soçi Olimpiyatları’nı temsil etmek için 4 maskot belirlemesinin ardından NoSochi 2014 inisiyatifi tarafından düzenlenen Anti-Maskot yarışmasının birincilik ve ikincilik ödüllerini Aydan Çelik aldı. Üçüncülük ödülü ise Hakan Naç’a gitti.
Anti -Maskot Yarışması sonuçlandı
Rusya’nın, Çerkes Halkı’nı soykırıma tabi tuttuğu Soçi kentinde gerçekleştireceği 2014 Soçi Olimpiyatları’nı temsil etmek için 4 maskot belirlemesinin ardından NoSochi 2014 inisiyatifi tarafından başlatılan, Türkiye Organizasyonunu Kafkasya Forumu ve İstanbul Kafkas Kültür Derneği’nin üstlendiği Anti-Maskot yarışması düzenlenmişti. Söz konusu yarışmanın sonuçları İstanbul Kafkas Kültür Derneği’nde düzenlenen ödül töreninde açıklandı. Törenin açılış konuşmasını, Bağlarbaşı Kafkas Kültür Derneği Başkanı Ümit Duman ve Kafkasya Forumu Aktivisti Emrah Yeşilyurt gerçekleştirdi. Çalışmaları birincilik ve ikincilik alan Aydan Çelik, ödülünü Taraf Gazetesi Yazarı ve Şehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ferhat Kentel’den aldı. Araştırmacı Yazar Sefer Berzeg tarafından verilen üçüncülük ödülü ise Hakan Naç adına Ümit Duman’a verildi. Yarışmaya katılan tüm tasarımcılara katılım belgesi verilen gece, maskot sergisi ve kokteylin ardından son buldu.
Çelik: "Çizgiler sözlerden daha önemli olabilir"
Plaketini Doç. Dr. Ferhat Kentel’den alan Aydan Çelik, ödülünü kısa süre önce hayatını kaybeden Meral Okay’a ithaf ettiğini söyledi. Yarışmanın organizatörlerine teşekkür eden Çelik, "Bazen çizgiler sözden daha etkili olabiliyor" dedi.
Törende konuşan ve siyasetin oluşturulmasında bilginin yanı sıra tarihin önemine de vurgu yapan İKKD Başkanı Ümit Duman, "Toplum politika geliştirmeli, bunun için de tarihimizin doğru bilinmesi gerekmektedir. Gençlerin duyarlılığının artması yönünde umutlarım var" dedi.
Kürsüye "Çerkes dostu" anonsuyla davet edilen Doç. Dr. Ferhat Kentel ise Anti-Maskot Yarışması’nı uluslararası güçlere karşı mücadelenin bir örneği olarak değerlendirdi. Dereceye giren maskotlar, NOSOCHI2014 ve MAY21 organizasyonlarının uluslararası eylemlerinde ana görseller olarak kullanılacak.
Kural: Rusya, şehrin gerçek sahiplerini unutturmaya çalışıyor
Ödül töreninin sunuculuğunu üstlenen Kafkasya Forumu aktivisti Kuban Kural, slayt gösterimiyle Soçi’nin tarihi ile ilgili bilgiler paylaştı. Soçi ve bölgesinin Çerkes halkının yüzde 50’sinin katledildiği bir soykırım bölgesi olduğunu dile getiren Kural, "On yaşından küçük çocuklara tecavüz edilmesini yasaklayan ve bunları kayda geçiren Çarlık Rusyası’nın yaptıkları soykırımdan başka ne ile ifade edilebilirdi?" şeklinde konuştu.
"Çerkesler tarihe geri dönüyor"
Rusya, olimpiyatlar için seçtiği maskotlarla Soçi’yi "Tarihi Rus toprağı" mottosuyla dünyaya duyuruyor. Anti-Maskot Yarışması’nda dereceye giren maskotlar Soçi’nin gerçek tarihine vurgu yapacak. Soçi’nin gerçek tarihinden söz eden Kural, sözlerini "Çerkesler tarihe geri dönüyor" diyerek bitirdi.
 
 
 

Sayı : 2012 05

Yayınlanma Tarihi: 2012-05-01 00:00:00