‘Düşünce Özgürlüğü’ ödülleri verildi

0
485

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi’nin insan hakları savunucusu Ayşe Nur Zarakolu adına her yıl verdiği “Düşünce Özgürlüğü” ödülleri sahiplerine ulaştı.
Bu yıl ödüller, tutuklu akademisyen  bir yıl sonra tahliye olan gazeteci Ahmet Şık ve Milliyet Gazetesi’ndeki işine son verilen gazeteci Nuray Mert’e verildi.
İHD’de yapılan törenin açılışında Ragıp Zarakolu’nun mesajı okundu:
“Er ya da geç özgür, birleşik, demokratik Kürdistan doğacak. Hangi adla çözüm bulunursa bulunsun… Osmanlının bu son mirası er geç hak ettiği adalete kavuşacak. Halkların eşitliği ve kardeşliği ve barış içinde bir arada yaşaması bir gerçeklik haline gelecek. Ayşe’nin rüyası bir hakikat olacak.”
Ödül alan Büşra Ersanlı da gönderdiği mesajda,  “Neden bu kadar çok Kürt avukat var? Neden İHD’ler kurulduktan sonra sağlık ocağı gibi yayıldı?” dedi.
Nuray Mert ise bu kadar çok insan özgürlükler adına bedel alırken ödülü almaktan mahcubiyet duyduğunu söyledi.
“Hak, özgürlük, barış, demokrasi mücadelesinin Kürt muhalefeti çevresinde durarak gerçekleştirilebileceğini düşünüyorum.”
Ahmet Şık, 2012 yılında hala bir takım insanlara düşünce ve insan hakları adına ödül veriliyor olmasının utanç verici olduğunu belirtti.
“Çeteleşmiş devletin yeni sahiplerine sesleniyorum. Eğer beni bir örgüte dahil edeceklerse, Nuray Mert’in örgütüne dahil etsinler” diyen Şık da Nuray Mert gibi konuşmasını zafer işareti ile tamamladı.
Zarakolu kimdir?
İnsan hakları savunucusu, Belge Yayınlarının sahibi Ayşe Nur Zarakolu, 28 Ocak 2002’de kanser hastalığı nedeniyle yaşamını yitirdi. Ayşe Nur Zarakolu Düşünce Özgürlüğü ödülleri, düşünce ve ifade özgürlüğü uğruna kendi mesleki alanında da ölümüne kadar mücadele veren, Türkiye’de düşünce özgürlüğü alanının genişlemesine katkıda bulunan İHD kurucularından ve yöneticilerinden Zarakoluanısına2002’de verilmeye başlandı.

Sayı : 2012 05

Yayınlanma Tarihi: 2012-05-01 00:00:00