Üç fidan anıldı

0
530

Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan, idamlarının 37.yılında tüm yurtta çeşitli etkinliklerle anıldı. Üç fidandan Yusuf Aslan, Çerkesti.
Deniz Gezmiş ile birlikte Nurhak’taki gerilla mücadelesine katılmaya gittiği sırada, Sivas’ın Sarıkışla ilçesinde yakalanan ve Ankara 1 No’lu Sıkıyönetim Mahkemesi’nde idama mahkum edilen Yusuf Aslan, 6 Mayıs 1972 tarihinde Hüseyin İnan ve Deniz Gezmiş ile birlikte idam edildi. İdam sehpasındaki son sözleri “Bizler asılarak bir defa şerefimizle öleceğiz. Fakat, sizler bizleri asanlar, şerefsizliklerinizle her gün öleceksiniz. Kahrolsun ABD emperyalizmi. Kahrolsun faşizm.Yaşasın tam bağımsız Türkiye!” oldu.
1972 yılında idam edilen Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan tüm Türkiye’de çeşitli etkinliklerle anıldı. Devrim mücadelesinde kendilerini feda etmekte tereddüt etmeyen bu üç yiğit gençten Yusuf Aslan, Yozgatlı bir Çerkesti. Aslan, idam sehpasında bile ‘‘Bizler asılarak bir defa şerefimizle öleceğiz. Fakat sizler bizleri asanlar, şerefsizliklerinizle her gün öleceksiniz’’ diyecek kadar cesurdu.
37 yıl önce idam edilen devrimciler Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan İstanbul’da düzenlenen iki ayrı etkinlikle anıldı. Üniversite öğrencileri de İzmir’de yürüyüş düzenlediler.
Sosyalist Emek Hareketi (SEH), 78’ liler Girişimi, İnsan Hakları Derneği (İHD), Alevi Bektaş Federasyonu (ABF), Pir Sultan Abdal Derneği, Özgür Demokratik Alevi Hareketi, Emek Partisi (EMEP), Demokratik Toplum Partisi (DTP), Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP), Emekçi Hareket Partisi, Ezilenlerin Sosyalist Platformu, Sosyalist Parti ve Sosyalist Demokrasi Partisi Beyoğlu’nda, Bağımsız Devrimci Sosyalist Platformu (BDSP) ve Ekim Gençliği de Dolmabahçe’de eylemdeydi.
Galatasaray Lisesi’nin önünde bir araya gelen sivil toplum kuruluşları ve siyasi partiler adına açıklamayı İstanbul 78’liler Yürütme Kurulu Üyesi Yunus Bircan okudu.
"Denizler’in, Mahirler’in, İbrahimler’in 68 gençliği, emperyalizme, kapitalizme ve faşizme karşı başkaldıran bir gençlikti" diyen Bircan, "Onların bıraktığı miras gençliğin idealleri, halkların özgürlüğü uğruna can da dahil, her türlü bedelin ödenmesiydi" dedi.
"Egemenlerin devrimcileri her dönem katlettiğini" söyleyen Bircan, "Denizlerin asılırken tamda ipin altında, ‘Yaşasın Türk ve Kürt halklarının kardeşliği ve bağımsızlık mücadelesini dosta düşmana ilan ederek gelecek devrimin yolunu çizdiler" şeklinde konuştu.
Anmada "Gerçekte kim öldü? Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan, Yusuf Aslan yaşıyor" pankartı açıldı.
BDSP ve Ekim Gençliği’nin  eylem adresi 6. Filo’nun denize döküldüğü Dolmabahçe’ydi.
"Deniz, Hüseyin, Yusuf kavgamızda yaşıyorlar" ve "Denizler’den Mahirler’e, İbolar’dan yarınlara, devrim ve sosyalizm mücadelesi sürüyor" pankartlarının taşındığı eylem bir dakikalık saygı duruşuyla başladı.
Yapılan açıklamada "Denizler’in tıpkı Mahirler, İbolar, Sinanlar gibi bir döneme damgasını vurduğu ve direniş geleneğini yarattığı" vurgulanarak "Denizler’e sahip çıkmanın devrimi ve sosyalizmi savunmak olduğu" söylendi.
"Yaşasın devrim ve sosyalizm", "Devrim şehitleri ölümsüzdür", "Marks, Engels, Lenin yaşasın devrim ve sosyalizm", "Devrimciler ölmez! Devrim davası yenilmez" ve "Deniz, Hüseyin ve Yusuf kavgamızda yaşıyor" sloganlarının atıldığı eylemin sonunda "Şarkışla" türküsü ile "Çav bela" marşı söylendi.
Gezmiş, Aslan ve İnan için Ege Üniversitesi’nde de bir yürüyüş gerçekleştirildi. Ekim Gençliği, SGD, ÖGD, Öğrenci Kolektifleri, YDG ve DGH’nin katıldığı yürüyüşte "Gündoğdu" marşı söylendi, bildiri dağıtıldı.
 

Sayı : 2012 05

Yayınlanma Tarihi: 2012-05-01 00:00:00