Diasporadan tepki yağdı

0
495

Kuban Kural’a yönelik tehdidi kınayan Çerkes oluşumları Kural’a sahip çıktıklarını duyurarak, tehdidi tüm diasporaya yönelik olarak algıladıklarını belirten açıklamalar yaptı. Peş peşe yapılan açıklamalarda olay kınanırken, yetkililer de uyarıldı. Kuban Kural’a yönelik tehdite tepki gösteren Çerkes oluşumları arasında Kafkas Vakfı, Çerkes Hakları İnisiyatifi, İstanbul Çerkes Derneği ve İKKD Genç de vardı. Bu açıklamalardan bazıları özetle şöyle:
İstanbul Kafkas Kültür Derneği
Bir Çerkes tehdit edildi.
İzleyerek, izlerken kendilerini özellikle belli ederek, ölüm tehditi yazılı kağıdı ayaklarının dibine atarak…..
Aslında Çerkes kimliğine sahip çıkan bütün Çerkesler tehdit edildi.
Fiili gerçekleştirme komutunu verenler; “Çerkesler’in yaşadığı soykırım ve sürgündür” diyerek Rusya Federasyonu’na “Adalet istiyoruz” diye seslenen bütün Çerkesleri Kuban Kural üzerinden tehdit etti.
Bir yandan da muhtemelen izliyorlar süreci; “o tek başına bir Çerkes mi” diye?
Çarlık döneminde Çerkesler’e yönelik olarak; “ya koşulsuz tam itaat, ya da imha” politikasını izleyen Çarları taklit ediyor birileri. 1864’te insanlık suçu olan soykırım ve sürgün uygulaması ile Çerkeslerin geleceğini tehdit eden anlayış, 2012’de adeta kendini kopyalıyor.
Çerkeslerin soykırım ve sürgününün 148.yıldönümüne denk düşürülen tehdit; Çerkes kimliğine dair gerçeği ve adaleti talep etmek isteyen her Çerkes’e yöneliktir. Birileri “bizim istediğimiz kadar Çerkes olun, yoksa .. “ diyerek parmak sallıyor. Barışçıl hak arayışına tahammülü olmayan, zorbalığa alışmış tavır ile tehditle sindirmeye çalışanlar, bilin ki;
Adalet arayan hiçbir Çerkes yalnız değildir, Kuban Kural da yalnız değildir.
İnsanlık suçlarını sınırları ötesine taşımakta da tereddüt etmediğine birçok defa tanık olduğumuz bu karanlık elin, bu kez Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı bir Çerkese uzanmış olması ihtimaliyle karşı karşıyayız.
Kafkas Vakfı olarak, bu güçlü ihtimal karşısında; Çerkes halkının acılarını bugün de derinden hissettiği korkunç bir tarih kesitinin gerçeklerini ve Çerkes Soykırımının sembol şehri Soçi’de yapılacak olimpiyat oyunlarının insanlık tarihinde bırakacağı kara lekeyi dünyaya anlatmak amacıyla, devletlerin çıkar hesaplarını gözetmeyip yalnızca vicdanlara seslenen, daima sivil,
Eskişehir Kuzey Kafkas Kültür ve Dayanışma Derneği
Eskişehir Kuzey Kafkas Kültür ve Dayanışma Derneği olarak şunu açıkça belirtmek isteriz ki merkezi, çıkış noktası her neresi olursa olsun bu tehditler karşısında diasporanın susturulabileceğini zannedenler ciddi bir yanılgı içerisindedirler.
Eskişehir’de geçirdiği süre boyunca aktif olarak derneğimizde görev almış kendisini Eskişehirli bir hemşerimiz olarak gördüğümüz dostumuz, kardeşimiz mesai arkadaşımız Kuban Kural’ın şahsında yüreği Kafkasya sevgisiyle atan hiç kimse bu davada asla "Tek Başına" kalmayacaktır. Psikolojik baskı, tehdit ya da zulümle diasporanın sesini kesmeye çalışanlar hiç bir zaman muvaffak olamayacaktır. Bu vesileyle gerek Kuban Kural’ı gerek yüreği Kafkasya sevgisiyle çarpan diğer insanlarımızı susturmayı amaçlayan her türlü zorbalığın takipçisi ve tarafı olacağımızı kamuoyuna beyan ederiz.
Kafkasyalı Yazarlar Birliği
Hangi gizli servis ya da karanlık güç tarafından yapılmış olursa olsun, böyle bir tehdidin sadece Kuban Kural’a değil, onun şahsında tüm Kafkas halklarına ve aydınlarına yönelik korkutma, yıldırma politikasının bir parçası olarak görüyor ve şiddetle protesto ediyoruz. Aynı zamanda emniyet güçlerini de göreve davet ederek, bir an önce faillerin bulunmasını talep ediyor ve failleri aydınlanana kadar bu vahim konunun her platformda takipçisi olacağımızı açıklıyoruz.
Kafkasyalı Yazarlar Birliği olarak kuruluş açıklamamızda da deklere ettiğimiz üzere, bütün sorunların ancak barış ortamında, sadece halkların kardeşliği ve demokratik ilkeler çerçevesinde çözülebileceğini düşünüyoruz. Bu nedenle farklı düşüncelere, görüşlere, şiddet içermeyen her türlü eyleme tahammülün sağlıklı bir iletişimin gereği olduğunu kabul ediyor, kadim  kültürlerin ülkesi Kafkasya ve Kafkas halklarına barışın, huzurun ancak bu şekilde geleceğine inanıyoruz.
Öte yandan Kafkas halklarının tarihsel acılarından nemalanmaya çalışan ve insanlık tarihinin en büyük felaketlerinden birini yaşamış olan Çerkes halkının acılarını, kendi aralarındaki güç kavgalarında bir koz ya da pazarlık malzemesi olarak kullanan emperyal güçlerin de ellerini Çerkes halkın üzerinden çekmesini istiyoruz.
Avrupalı Çerkesler Federasyonu
Bu taciz ve tehdit eylemlerini, Çerkeslerin sivil eylemlilik anlamında en aktif oldukları bir zamanda meydana gelmesi itibariyle, Kuban Kural’ın kişiliğinde, haklarını arayan tüm Çerkeslere ve Kafkasyalılara yöneltilmiş, düşünce ve ifade özgürlüğüne yapılmış bir saldırı olarak görüyoruz. Avrupalı Çerkesler Federasyonu olarak barışçıl hak arayışına ve sivil mücadeleye tahammülü olmayan bu anlayışın karşısında tüm Çerkesleri ve Çerkes dostlarını dayanışmaya çağırıyoruz.
Bahsi geçen sindirme girişimlerinde bulunan odakların açığa çıkarılması ve cezalandırılması noktasında Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin tüm yetkili organlarını göreve davet ediyor, atılacak adımların takipçisi olacağımızı kamuoyunun dikkatine sunuyoruz.
KAFFED
Bu tehdidi, Kuban Kural’ın şahsına değil, demokrasiye ve insan haklarına, tüm Çerkeslere, bu ülkenin tüm demokrat insanlarına, düşünce ve ifade özgürlüğüne yapılmış kabul ediyor, arkasındaki odakları şiddetle lanetliyoruz.
Emniyet güçlerini ve adli makamları, öncelikle ve derhal gerekli koruma önlemlerini almaya, ivedilikle gerekli soruşturma ve incelemeleri tamamlayarak faillerin açığa çıkarılması ve cezalandırılması için görevlerini yapmaya davet ediyoruz.
Kafkas Dernekleri Federasyonu Yönetim Kurulu olarak, Kuban Kural ve üyesi olduğu Kafkasya Forumu’nun yanında olduğumuzu, farklı düşüncelere ve sivil eylemlere tahammül edemeyen karanlık mihraklara karşı tek bir vücut halinde, elimizden gelen her türlü desteği vereceğimizi taahhüt ve beyan ederiz.
Saygılarımızla kamuoyunun bilgilerine ve karanlık köşe başlarında pusuya yatmış tüm demokrasi ve insanlık düşmanlarının dikkatine sunarız.
 
 

Sayı : 2012 06

Yayınlanma Tarihi: 2012-06-01 00:00:00