Kural üzerinden Çerkeslere tehdit

0
613

Kafkasya Forumu aktivisti Kuban Kural, aynı kişilerce defalarca takip edilip, ölümle tehdit edildi. Kural’ın resmi mercilere yaptığı başvuruya ise, verilen ayrıntılı eşkal ve plaka bilgilerine, ölüm tehdidi bulunan yazılı nota rağmen halen hiçbir somut yanıt verilmedi. Olay İHD tarafından basın toplantısıyla kamuoyuna duyurulurken, Çerkes diasporasından da tepki yağdı 
****
Kimliği belirsiz kişilerce ölümle tehdit edilen Kafkasya Forumu ve Uluslararası “No Sochi 2014” aktivisti Kuban Kural, bir çok sivil toplum örgütü ve inisiyatifleri tarafından destek mesajları geliyor. Olaya kamuoyunun dikkatini çekmek için Kafkasya Forumu (KF) ve İnsan Hakları Derneği (İHD) birlikte bir basın toplantısı düzenlediler. Toplantıya Çerkes diasporasından bir çok inisiyatifinin yanı sıra bireysel katılımlar da gerçekleşti.
İHD Üyesi Ahmet Taner, yaptığı açılış konuşmasında konu ile ilgili iki resmi girişimde bulunduğunu açıkladı. İHD, İstanbul’daki Rusya Konsolosluğu’na gönderdiği mektupta, Geçmişte Rusya’da insan hakları savunucuları ve aydınların faili meçhul cinayetlere kurban gitmesinin bu ülkede de devlet adına suç işleyen özel savaş birimlerinin varlığına işaret ettiğini ve en temel insan hakkı olan yaşama hakkının ihlali konusunda üzerindeki kuşkuları gidermenin Rusya Federasyonu’na düştüğünü belirtti. Dernek, konuyu uluslararası boyuta taşıma niyetinde olduklarını da mektupta ifade ettiklerini söyledi.
 MİT ne yapıyor?
 Yabancı ülkelerin gizli servislerinin insan hakları ihlallerinden Türkiye Cumhuriyeti’nin sorumlu olduğunu ifade eden Taner, “Türkiye İstihbarat birimlerinin bilgisi dışında insan öldürtecek, takip ettirecek, ölümle tehdit edecek kadar özgürce hareket etmesinin mümkün olmadığını bilecek kadar deneyim sahibiyiz” diye konuştu. İçişleri Bakanlığı’na da bir mektup gönderen İHD, Kuban Kural’ın savcılığa yaptığı başvurunun ivedilikle yerine getirilmesi, kendisini takip eden kişilerin kimliklerinin saptanarak işlem yapılması, can güvenliğinin etkin bir şekilde sağlanması için gerekli adımların atılması talebinde bulundu. Devletin çıkarları için yürütülen faaliyetler evrensel insan hakları hukukuna tehdit olduğunu söyleyen Taner, “Kuban Kural’ın can güvenliğinin takipçisiyiz” dedi. 
Çerkesler hedef
Kuban Kural’ın ölüm tehdidi alması üzerine İstanbul Emniyet Müdürlüğü ve Küçükçekmece Cumhuriyet Savcılığı’na yaptığı başvurunun üzerinden 27 gün geçti. Kafkasya Forumu adına basın açıklamasında bulunan Mkanba Çağlar Konukman, “Gerçekleştirilen taciz ve tehditlere yönelik detaylı yer, zaman, eşkal bildirimi yapılmasına rağmen aradan geçen süre zarfında olayın tahkikatına yönelik herhangi somut bir adım atılmış değil” şeklinde konuştu. “Emniyet birimlerinin başvurumuza yönelik çelişkili tutumları ve ardından büründükleri sessizlik arkadaşımızın can güvenliği hususunda endişelerimizi arttırıyor” diye konuşan Konukman, “Rusya’nın Çeçen mültecilere yönelik Türkiye’de oluşturduğu cinayet şebekesini bu defa Çerkes muhalefetine yönelttiği düşüncesindeyiz. Bizleri bugün sivil toplumun vicdanına sığınmaya sevk eden tedirginliğimiz sebebi, Rusya’nın Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarını da kapsama yetkisine sahip bir suikast şebekesi için Türkiye’den vize aldığına yönelik kuşkumuzdur. Türkiye Cumhuriyeti’nin pasif tutumu, bu suç şebekesiyle ortaklık içinde olduğu izlenimini vermektedir. Biz kimliğimiz, tarihimiz ve haklarımız için yürüttüğümüz sivil mücadelemizi sürdürmekte kararlıyız” dedi. Toplantıya katılan konuklardan destek mesajları alan Kuban Kural, aldığı tehdidin kişisel bir durumdan öte, yükselen Çekes diasporasına karşı yapıldığını dile getirdi.
****
Kural kimdir?
Kuban Kural, Kafkasya Forumu ve May21 inisiyatifinde aktif rol oynuyor. Kimlik siyaseti yapan bu sivil inisiyatif gruplarının yaptığı çalışmalarda Türkiye ayağında öne çıkan bir isim olan Kural, IMC TV’de Kuzey Kafkasya’da yaşayan insan hakları ihlalleri, soykırım, olimpiyat karşıtı hareket ve tarihi gerçekler ile ilgili konular işleyen Marje programının sunuculuğunu yapmaktadır. Ayrıca May21 inisiyatifinin Nosochi2014 kampanyası kapsamında düzenlemiş olduğu antimaskot yarışmasının da koordinatörlüğünü yapmıştır. Kural, emniyete verdiği ifadede bu yarışmanın ödül törenine giderken takip edildiğini fark ettiğini dile getirdi. Sonra değişik zamanlarda ve mekanlarda aynı şahıslar tarafından takip edildiğini fark eden Kural, Çerkes Soykırımı eyleminden 5 gün önce ölüm tehdidi almıştı.

Sayı : 2012 06

Yayınlanma Tarihi: 2012-06-01 00:00:00