İlahiyat Fakültesi dergisinde ırkçılık

0
407
Roni Margulies, Uludağ İlahiyat Fakültesi Dergisi’nde yer alan Yrd. Doç. Dr. Süleyman Sayar’ın “Yahudi Karakteri” makalesinde “bilimsellik” kisvesi altında ırkçılık yaptığını söylerken, fakülte dekanı Doç. Cici, “konuyu görüşüyoruz” dedi

Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi’nde yer alan, Yahudilere yönelik nefret söylemi içeren Yrd. Doç. Dr. Süleyman Sayar’ın yazdığı “Yahudi Karakteri: Tarihî ve Sosyo-Psikolojik Bir Yaklaşım” başlıklı makaleyi fakültenin dekan yardımcısına sorduk.

Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Recep Cici, “Bu konuyu görüşüyoruz, ona göre bir değerlendirme yapacağız” diye konuştu.

Makalenin hala web sitesinde yayında olduğunu söylememiz üzere, Cici “Makalenin tümünü belki gözden geçirmek gerekiyor. Kuran bağlamında değerlendirmeler deniyor. Bir açıklamam olmayacak. Kararımızı duyuracağız, bakalım yani. İdare olarak görüşmeyi planlıyoruz” dedi.

“Bilimsellik” kisvesi altında ırkçılık

Bu makaleyi Taraf’taki köşesine taşıyan Roni Margulies ırkçılığın “bilimsellik” kisvesi altında yapılmasını eleştirirken, istendiğinde her türlü ayrımcılığa “bilimsel” olduğu iddia edilen bir kılıf bulunabileceğinin altını çiziyor.

“Söz konusu makaleyi okuyunca üniversite dekanı da herhangi bir okuyucu da ‘ne var ki bunda’ diye düşünüyor.

“Türkiye’de yaygın ırkçılık da tam böyle bir şey, yani ırkçı olduğunun farkında olmayan bir ırkçılık. Beni asıl rahatsız eden bu. Mesela beni MHP’nin ırkçılığı bu kadar rahatsız etmiyor, çünkü o ırkçılık yaptığını bilerek yapıyor. Ama ‘bilimsellik’ kisvesi altında yapılan ırkçılık çok daha vahim.

“Mesela makalenin kaynakçalarında siyon liderlerinin protokolleri de var. Bu belgenin sahte olduğu tüm dünyada bilinen bir şey, hatta kimin yazdığı bile belli. Tüm antisemitik belgelerde bu kaynakça kullanılır.”

Margulies, 19. Yüzyılda Avrupa’da siyahlara karşı ırkçılığın da kafatası ölçümleri gibi yöntemlerle ‘bilimsel’leştirildiğini, Darwin’in kuzeni olan Francis Galton’un öncülük ettiği öjenist hareketin ‘insan neslinin ıslahı bilimi’ni ortaya çıkardığını da hatırlatıyor.

‘’Yazım üzerine birçok dindar müslüman okurdan e-posta aldım. ‘Roni bey sakın üzülmeyin, İslam’da böyle bir şey yoktur” diyerek tepki gösterdiler. ‘’

“Yahudi Karakteri”nin belirleyicileri Yrd. Doç. Dr. Süleyman Sayar, Yahudi Karakteri makalesini 2000’de yazmış. Makalede “Kur’an terminolojisi bakımından inkâr anlam sahasında yer alan Yahudi karakterinin belirleyici kavramları” şu şekilde sıralanıyor: “İnkâr, Allah’a eş koşma, yalanlama ve yalancılık, üstünlük taslama, cinayet, döneklik, aşağılık duygusu ve korkaklık, hainlik ve ikiyüzlülük, bozgunculuk, haksızlık, isyan, ihtilaf ve tartışmacılık, kıskançlık, katı yüreklilik, dünya hayatına düşkünlük, cehalet ve beyinsizlik, sözü değiştirme, hakkı gizleme, gazap ve lanet.”

Sayar’ın yüksek lisans tezini de “Kur’ân’a Göre Yahudiler ve Dinlerine Karşı Tavırları” konusunda hazırlamış.

Uludağ Üniversitesi Dinler Tarihi Anabilim Dalı’nda öğretim üyeliği yapan Sayar’ın Ermeni Sorunu ve Ermeni Kilisesi, İstanbul’daki Protestan Kiliseler, Hıristiyanlık’ta Şeytan Kavramı ve Satanizm gibi makaleleri var. (BİA)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz