Kazaklar Çerkeslere karşı nöbete çağrıldı

0
363

Rusya’nın Soçi Olimpiyatları için ‘göreve’ hazırladığı Kazakları şimdi de Çerkeslere karşı hazırladığı ortaya çıktı. Krasnodar’a bağlı Kuban kenti Valisi Aleksandr Tkaçev, “Yugoslavya tarihinde Arnavutların Kosova’da azınlık iken hakim konuma geldiğini” belirterek, “Kafkas halkları ile Slavlar arasındaki orantıyı korumak” adına Kazakları görevlendirdiğini açıkladı. Bu açıklama üzerine ayağa kalkan Çerkes sivil toplum kuruluşları valinin görevden alınmasını istedi


Krasnodar’a bağlı Kuban kentinde valilik, “Slavların en savaşçı kolu olarak” tarihi yeri olan Don Kazaklarını (Cossak), Kafkas göçmen akışına karşı kullanmaya hazırlanıyor.

Vali, “Kafkasyalıların çoğunluk olmalarının önüne geçilmeli. Polislerin yapamadığını Kazaklar yapabilir” diyor. Ria ajansının bildirdiğine göre, Krasnodar’a bağlı Kuban’ın Valisi Aleksandr Tkaçev, kentte kaçak gelen göçmenlerin sayısının giderek artmasından yakındı. Güvenlik güçlerine hitaben yaptığı konuşmada, Krasnodar’a komşu Stravropol’da Rus nüfusun kitlesel Kafkas göçü nedeniyle huzursuz olduğunu savunan vali, “Stravropol, Kafkaslar ve Kuban arasında filtre görevi görüyor. Ancak bugün baktığımda bunun olmadığını görüyorum. Sizinle beraberiz” dedi.

“Yugoslavya tarihinde Arnavutların Kosova’da azınlık iken hakim konuma geldiğini” söyleyen vali, “Bundan dolayı Kafkas hakları ile Slavlar arasındaki orantı korunmalı” diye konuştu.

Kentte bin kişiden oluşan Kazak birliklerinin 1 Eylül’den itibaren güvenlik güçleriyle birlikte nöbet tutacağını söyleyen vali, Kazakların il bütçesinden ortalama 20-25 bin ruble maaş alacağını da ekledi.

Vali, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Polisler eylemlerinde sivil toplumun kuralları nedeniyle ölçülü olmak durumunda. Ama Kazaklarla beraber kendilerini daha güvenli hissedecekler. Bizim yapamadığımız şeyler, Kazaklara serbest.”

Açıklamalarına gelen tepkiler üzerine akşam yeni bir açıklama yapan Tkaçev pozisyonunu koruyarak, «Yardımcım Adıgeli, dostlarım Kafkas kökenli. Kimse beni milliyetçilik yapmakla suçlamasın. Benim pozisyonum Kafkas kökenlilere değil, illlegal göçmenlere karşı ve değişmeyecek” dedi.

Valiye tepki yağdı

Adıgeyli bir grup sivil toplum aktivisti Krasnodar Kray Valisi Aleksandr Tkaçev’in görevden alınmasını istedi.

Adıgey’de faaliyet gösteren Çerkes sivil örgütleri, RF Devlet Başkanı Vladimir Putin’den Aleksandr Tkaçev’i Krasnodar Kray valiliğinden almasını istedi. Çerkesler, Tkaçev’in bölgenin yerli halkı olan Adıgelerin problemleri ile ilgilenmek yerine, etnik nefreti tahrik ettiğini söylediler.

Çerkes sivil toplum örgütlerinin başvurusu 8 Ağustos’ta Adıgey’deki Krasnodar Kray idari temsilcisi Nikolay Pivovarov’a verildi. Belgeyi imzalayanlar arasında XXI Yüzyıl Adıge Khase Başkanı Amin Zehov, Çerkes Kongresi Başkanı Murat Berzegov, Adıge Khase’den Nalbiy Guçetl, Yeşil Kitap ve Doğru Demokrasi Merkezi Başkanı Askarbiy Acigiriyev ve Adıge Khase yönetim kurulu üyesi Aslanbiy Kuyek yer alıyor.

Çerkes sivil örgütlerinin açıklamasında “Krasnodar Kray valisi Aleksandr Tkaçev, görev süresi boyunca sistematik olarak halklar arasındaki anlaşmazlıkları tahrik etti. Onun, Kafkasyalıların Krasnodar Kray’dan gönderilmeleri hakkındaki son açıklaması, Rusya Federasyonu kanunları ve uluslararası hukukun açık bir şekilde ihlal edilmesi anlamına geliyor” ifadeleri yer alıyor. Açıklamada ayrıca Kuban vatandaşları ve Kazaklarına provokasyona teslim olmamaları çağrısı yapılıyor.

Tkaçev’in 12 yıllık görev süresi boyunca Adıgey’de yapılan tek bir törene bile katılmadığını kaydeden Amin Zehov “Üstelik Adıge-Şapsığların ‘herhangi bir kültürel özerkliğe sahip olmaması gerektiğini’ söyledi. Biz Krasnodar Kray yönetiminden Adıgelerin yerli halk olarak tanınmasını istiyoruz. Krasnodar Kray’ın yönetim tüzüğünde yerli halk olarak sadece Kazak ve Ruslar yer alıyor” dedi

Çerkesk şehir meclisi başkan yardımcısı İnal Gaşokov da tepkisini şu sözlerle dile getirdi: “Kuzey Kafkasya Federal Bölge Sivil Konseyi üyesi olarak, onun son açıklaması resmi olarak doğrulanırsa Krasnodar Kray valiliğinde bulunmasına izin verilmemesi gerektiğini düşünüyorum. Bu durumda onun açıklamasının hukuki olarak da değerlendirilmesi gerekecek.”

Bir de destek geldi

Sık sık ırkçı açıklamalarıyla gündeme gelen Vali Tkaçev, göçmenlerle ‘mücadeleye’ 1 Eylül’den itibaren polislere yardımcı olacak bin kişiden oluşan Kazak birlikleri ile devam edeceğini açıklamıştı. Krasnodar Kray Adıge Khase konsey üyesi Ruslan Gusaruk ise, Tkaçev’in girişimini olumlu karşıladı. Gusaruk “Yerli nüfusun genç grupları arasındaki çatışmalar ve Doğu Kafkasya cumhuriyetlerinden gelen göçmenler tarafından işlenen suçlar arttı” dedi.

Krasnodar Kray, Adıgey ve federal yönetim organları üst düzey görevlerde çalışmış olan Gusaruk “Üzülerek ve endişeyle Krasnodar, Soçi, Armavir, ve Krasnodar’a yakın Adıgey Cumhuriyetindeki toplu çatışmalardan bahsetmek zorundayım. Özellikle Novaya Adıgeya’da defalarca yaşanan ve bir keresinde de yaklaşık üç yüz kişinin katıldığı kavgalar, Tlüstenhabl ve Maykop’taki benzeri görülmemiş kavgalar…” açıklamasında bulundu. (www.turkrus.com)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz