12 Eylül darbesi protesto edildi

0
364

12 Eylül Askeri Darbesi’nin 32. yıl dönümü nedeniyle Adana, Mersin, Silopi, Diyarbakır, Kars ve Van’da bir araya gelen yurttaşlar darbecilerden hesap sorulmasını istedi. Diyarbakır 78’liler Araştırma ve Dayanışma Derneği, 12 Eylül 1980 Askeri Darbesi’nin yıldönümüne ilişkin Diyarbakır E Tipi Kapalı Cezaevi önünde basın açıklaması düzenledi. Açıklamaya BDP Eş Genel Başkanı Gülten Kışanak, BDP, ESP, EMEP, İHD, TUHAD-FED temsilcileri yanı sıra çok sayıda STK, dernek, sendika ve tutuklu ve hükümlü yakınları katıldı. Açıklama öncesi, 12 Eylül döneminde cezaevlerinde yaşamını yitirenler anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Daha sonra cezaevlerinde yaşamını yitirenlerin adları okunduğu sırada, kitle “Burada” diyerek, cevap verdi. Açıklamada darbe döneminde cezaevlerinde yaşamını yitirenlerin fotoğraflarının bulunduğu pankart taşındı. Kitle adına basın açıklamasını yapan Diyarbakır 78’liler Araştırma ve Dayanışma Derneği Genel Yürütme Kurulu Üyesi Ahmet Andıç, Diyarbakır E Tipi Kapalı Cezaevi’nde dönemin en vahşi işkence yöntemlerini uygulandığına dikkat çekerek, o dönemde insanlık suçu işlendiğini vurguladı. AKP iktidarının ”12 Eylül Darbecilerini yargılıyoruz” söylemine inanmadıklarını belirten Andıç, tüm sorumluların yargılanmasını talep etti. AKP iktidarının son dönemlerde uyguladığı politikaların barış ve demokrasi getirmediğine vurgu yapan Andıç,”Çatışmaların durdurulmasını, 400 günü aşkındır ağır tecrit koşullarında olan Sayın Abdullah Öcalan üzerindeki tecrit kaldırılmasını, siyasi tutsakların bırakılmasını, TBMM’de 12 Eylül gerçekliğini Araştırma ve Adalet Komisyonu kurulmasını talep ediyoruz” dedi.

Diyarbakır 5 No’lu Cezaevi’nin müze olma talebi yenilendi

Açıklamanın ardından İHD Diyarbakır Şubesi Başkanı Raci Bilici, aralarında BDP, Barış Anneleri İnsiyatifi, DİSK, TMMOB, THİV, DÖKH, HDK, DTK, TÜRK-İŞ ve MAZLUMDER’in de bulunduğu birçok sivil toplum örgütünün Diyarbakır 5 No’lu Cezaevi’nin insan hakları hafıza müzesi olması yönündeki talebini yineledi.

‘Hepimiz o işkenceleri taşıyoruz ama boyun eğmedik’

Ardından konuşan BDP Eş Genel Başkanı Gülten Kışanak ise, 12 Eylül Askeri Darbesi mağdurunun Kürt halkı olduğunu vurgulayarak, “Diyarbakır Cezaevi’ni diğer bölgelerden ayıran özel bir yeri var. Diyarbakır Cezaevi içerisinde Kürt halkı teslim alınmak istendi. Kürt halkının iradesi kırılmak istendi. Bizleri insanlığımızdan kimliğimizden vazgeçirmek istediler. Onlarca onurlu insan ölümü tercih etti. Ölümü istedi ama teslimiyeti kabul etmedi. Halen her birimiz bu işkencenin izlerini taşıyoruz. Ama boyun eğmedik” dedi. Açıklamanın ardından kitle cezaevin önüne karanfiller bıraktı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz