Açlık grevine ‘zorunlu’ son

0
426

İnguşetya’nın Karabulak şehrindeki mülteci kampında 20 Eylül’de açlık grevine başlayan Çeçen mülteciler eyleme son verdi.

Açlık grevine katılanlardan Asya Hadisova, İnguşetya’nın Karabulak şehri Promjilbaz kampında açlık grevine başlayan Çeçen mültecilerin greve son verme kararı aldığını açıkladı.

1999’dan beri Promjilbaz’da yaşayan mülteciler “Kadirov evimizi geri ver” sloganı ile açlık grevine başlamışlardı. Hadisova, gün boyunca Karabulak Belediye Başkanı Magomed Bariyev’in üç defa ziyaret ederek kendilerini grevi bitirmeye ikna ettiğini söyledi.

Hadisova “Yönetim taviz verdi. Mülteci statülerinin uzatılmasına söz verildi, Çeçenya’ya dönmeyi planlayanlara, Çeçenya yönetimi ile görüşme sözü verildi. İnguşetya’da kalmaya karar verenlere ise, konut sorununun meselesinin çözümünü bulmaya gayret edecekleri söylendi. Biz de buna karşılık grevi bitirmeye karar verdik” dedi.

Açlık grevinin sona erdiği, mülteci kampında gözlemci olarak bulunan Kafkasya Forumu temsilcileri tarafından da doğrulandı.

‘Güç kullanırız’

Bu açıklamalara karşın, açlık grevinin yönetimin baskısı sonucu bırakıldığı, mültecilerin Çeçenya ve İnguşetya yönetimleri tarafından tehdit edildiği  ifade edildi.

Adının açıklanmasını istemeyen Çeçenyalı mülteci kadın “Son 2-3 gün içinde Caharkale’nin Zavodski, Oktyabrski ve Leninski bölge başkanları kampı ziyaret etti. Açlık grevine katılmamamız ve gürültü koparmamamız için bizi ikna etmeye çalıştılar. Açık bir şekilde gürültü koparırsanız ‘güç kullanırız’ dediler” açıklamasında bulundu.

Mülteci kadının ifadesine göre, 19 Eylül’de kendilerini Oktyabrski idaresi çalışanları olarak tanıtan kişiler, Caharkale’de üç odalı yarı yıkık bir evde 12 kişi yaşayan Mahogov ailesine İnguşetya’daki yakınlarını yanlarına almalarını söylediler.

Kamp sakinlerinden Asya Hadiosova da Karabulak emniyet müdürü tarafından baskı gördüklerini açıkladı: “Aralarında belediye başkanı ve emniyet müdürünün de bulunduğu kişiler kampa geldi. Emniyet müdürü kamptaki kadınlara, açlık grevi yapılırsa ‘temizlik operasyonu’ yapacaklarını söyledi. Açık bir şekilde ‘Size söylüyorum kurbanlar olacak! Bizim topraklarımızda  açlık grevi yapılmamalı!’ dedi.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz