Çeçenya’da yeni iki bölge

0
374

Çeçenya Parlamentosu ülkenin iki dağlık bölgesi olan ve Çeçenlerin Orta Asya’ya sürülmelerinin ardından 1944’de lağvedilen Çeberloyevski ve Galançojski bölgelerinin yeniden oluşturulmasıyla ilgili kanun tasarısını 18 Ekim’de kabul etti. Böylece şimdiye kadar 15 olan bölge sayısı 17’ye çıkacak.

Çeçenya Parlamentosu basın sözcülüğünden yapılan açıklamada “Parlamento olağan toplantısında ülke yapısı içinde Çeberloyevski ve Galançojski’nin yeniden oluşturulması kararını aldı. 1944’de lağvedilen bu bölgelerde yaşayanlar, Çeçenlerin vatanlarına geri dönmelerinin ardından ülkenin düzlük alanlarına yerleştirilmişlerdi” ifadelerine yer verildi.

Adı geçen iki bölge 1925’te kurulmuştu ve Stalin sürgünün ardından lağvedilmişti. Bununla birlikte Çeberloyevski, 1944-1957 yılları arasında Dağıstan’ın Botlikh bölgesine bağlı kalmıştı.

Galançojski bölgesi 1944’e kadar Çeçen-İnguş topraklarının en büyük bölgelerinden biriydi, 140 köy ve mezradan oluşuyordu. Bölgenin güneyi ve batısı Gürcistan ve İnguşetya ile sınır, kuzeyinde ise Urus-Martan ve Açkhoy-Martan bölgeleri bulunuyor. Sürgünün ardından bölge Sunjen, İtum-Kali ve Açkhoy-Martan arasında paylaştırılmıştı.

Çeberloyevski ise Şatoy ve İtum Kali ile Dağıstan’ın Botlikh bölgesiyle çevriliydi. Bölgede 160 küçük köy ve mezra bulunuyordu. 1944 sürgünün ardından bu bölge Dağıstan’a bağlandı ve Botlikh bölgesi içinde yer aldı. Çeçenlerin sürgünden dönüşünün ardından bölge Çeçenya’ya iade edildi, ancak idari bölge olarak lağvedilerek Şatoy ve İtum Kali içinde yer aldı.

Çeçenya’nın ilk devlet başkanı Cohar Dudayev’in köyü Yalhoroy’un da içinde yer aldığı Galançojski bölgesi 1992’de Çeçen-İçkerya Cumhuriyeti içinde yeniden oluşturulmuş ve 1999’a kadar var olmuştu. Bu iki bölgenin yeniden oluşturulması kararına bölge halkının iyimser yaklaştığı ifade ediliyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz