İlk Çerkesce sınıfı Düzce’de açıldı

0
358

Yaşayan Diller ve Lehçeler başlığıyla Çerkescenin de seçmeli dil dersi olmasının ardından Düzce’deki Uzun Mustafa İlköğretim Okulu’nda Adıgece sınıfı açıldı. Sınıfın açılmasında Düzce Kuzey Kafkas Kültür Derneği’nin (DKKKD) alan çalışmaları etkili oldu.

DKKKD Yönetim Kurulu Başkanı Murat Caymaz, seçmeli “5. sınıftan 10 öğrenci” barajına takılmamak için yapılan çalışmaları anlattı.  

–  Öğrencilerin Adıgeceyi seçmesi yönündeki çalışmalarınız sırasında ne gibi bir süreç yaşadınız?

Yaşayan Diller ve Lehçeler adı altında ilkokul 5.sınıflarda Adıgece ve Abhazca seçmeli dil dersleri verilmeye başlanacağı duyumlarını aldığımız günden itibaren Düzce Kuzey Kafkas Kültür Derneği Yönetim Kurulu olarak araştırma çalışmalarımıza başladık. İlk olarak Düzce İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne resmi ziyarette bulunarak gerekli girişimleri başlattık. Düzce’de bulunan hangi okullarda seçmeli dil dersleri eğitiminin verilebileceğinin gözlemlerini yapmak için, süreçte karşımıza resmi prosedürler açısından engel çıkmaması adına Valilik makamından konuya ilişkin resmi yazı aldık. Aldığımız resmi yazı ile uygun gördüğümüz okul idarelerine ziyaretler gerçekleştirip konu ile ilgili görüş alışverişinde bulunarak, istenilen kriterlerin hangi okullarda oluşturulabileceğini belirledik.

Bu sezon ilk kez öğretimine başlanılacak bir konu olması nedeniyle gerekli eğitim müfredatlarının hazırlanması için kısıtlı bir süre vardı. Bu yüzden yapmış olduğumuz ziyaretlerde gündeme ilişkin doğru ve net bilgi alma konusunda zorluklar yaşadık. Öyle ki eğitim ve öğretim sezonunun açılmasına iki hafta kalmasına rağmen müracaat ettiğimiz kurumlara konunun aydınlatılmasına ve içeriğinin kesinleşmesine yönelik resmi yazıların gönderilmediği cevabıyla karşılaştık. Kafkas Dernekleri Federasyonu yetkililerinin Milli Eğitim Bakanlığı ve Talim Terbiye Kurulu’nda yapmış oldukları görüşmeler akabinde tarafımıza aktarılan bilgilerle çalışmalarımıza devam ettik.

–  Talep ailelerden mi geldi yoksa dernek olarak bir çalışma yaptınız mı? Neler yaşadınız?

Yönetim Kurulu olarak okullara yaptığımız ziyaretler esnasında Adıgece ve Abhazca seçmeli dil dersleri eğitimini almak için hiçbir öğrenci ya da velinin müracaat etmediği bilgisine ulaştık. Bu durum, zor bir sürecin başlangıcında olduğumuzu gösteriyordu. Veliler seçmeli dil dersleri ile ilgili bilgiye sahip değildi. Çevremizde yaptığımız araştırmalar sonucu bu yıl 5. sınıfa gidecek olan öğrenci velilerine ulaşıp konuya ilişkin bilgilendirmeler yapmaya çalıştık. Görüştüğümüz velilerin bazıları konuyu sevinçle karşılayarak hemen müracaat yapmak istediklerini belirttiler. Bazı velileri ikna etmek zor oldu, birkaç görüşme sonrasında olumlu cevaplar alabildik, bazı velilerden ise üzülerek belirteyim tamamen olumsuz yanıtlar aldık.

Seçmeli dil dersi sınıfının açılabilmesi için gerekli kriterlerin oluşturulabileceği tek okul olarak Uzun Mustafa İlköğretim Okulu’nu hedef aldık ve tüm çalışmalarımızı bu okula yönlendirdik. Milli Eğitim Bakanlığı’nın müracaatlar için vermiş olduğu son güne kadar çalışmalarımız sürdü. Açıkçası istenilen 10 kişilik sınıf mevcuduna müracaatların son günü ulaştık ve dilekçeleri okul idaresine ilettik.

  • Kaç öğrenci seçti Çerkesceyi?

Uzun Mustafa İlköğretim Okulu’nda 5.sınıfa giden toplam 11 öğrenci seçmeli ders olarak Adıgece eğitimi almak için müracaatta bulundu. Düzce’de bulunan diğer bazı okullarda da seçmeli dil dersleri olarak Adıgece ve Abhazcayı seçmek isteyen öğrenciler oldu fakat istenilen sınıf mevcutları oluşturulamadığı için bu isimler resmi kayıtlara girmedi.
– Öğretmen görevlendirilmesi nasıl gerçekleşti?

Öğretmen görevlendirilmesi konusunda tekrar İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne ziyarette bulunduk. Mevzuata uygun sertifikalı eğitimcilerimizin olup olmadığı soruldu. Daha önceki yıllarda Kafkas Dernekleri Federasyonunun gerçekleştirdiği dil kurslarından başarı sertifikası alan değerli hocamız Ahmet Bilgin’in istenilen bilgi ve donanıma sahip olduğunu müdürlük makamına bildirdik. Düzce Valiliği’ne yazmış olduğumuz dilekçe neticesinde hocamızın görevlendirilmesi yapıldı.

Aynı zamanda Düzce Anadolu İmam Hatip Lisesinde öğretmenlik yapmakta olan Ahmet Bilgin, hafta içindeki boş vaktini Uzun Mustafa İlköğretim Okulu’na ayırarak Perşembe günleri iki saat olmak üzere Adıgece eğitimini vermeye büyük bir fedakarlık ve özveri göstererek devam etmektedir.
  –   Öğretim başladı mı?

2012-2013 eğitim ve öğretim sezonu başladıktan iki hafta sonra seçmeli dil dersi öğretimi başlamıştır ve başarıyla devam etmektedir.

DKKKD yönetim kurulu olarak önümüzdeki yıl 5.sınıfa gidecek olan öğrencilerin seçmeli dil derslerini tercih etmeleri konusunda şimdiden çalışmalarımıza başladık.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz