Nalçik olaylarının 7. yıldönümü

0
419

Nalçik olaylarının yedinci yıldönümüne gelindi ama dava süreci hala devam ediyor. Nalçik olaylarıyla ilgili mahkeme süreci, yargılanan kişi sayısı ve suçlama sayısının çokluğu ile Rusya’daki en geniş mahkeme süreçlerinden biri. Yerel uzmanların düşüncesine göre, bu dava ülkenin tüm sivil ve siyasi yaşamına etki ediyor.

13 Ekim 2005 Nalçik olaylarında 35 güvenlik organı mensubu ve asker, 14 sivil ve eylemi gerçekleştiren 92 kişi ölmüştü. 129 güvenlik birimi mensubu ve 66 vatandaş farklı derecelerde yaralanmıştı.

Nalçik olaylarıyla ilgili dava materyalleri 1300’den fazla dosya tutuyor, bu dosyaların 530’u iddianameden oluşuyor, davada 1300 şahit ve 191 mağdur bulunuyor. Davaya 29 avukat ve 6 savcı bakıyor, mahkeme süreci geniş güvenlik önlemleri ile gerçekleştiriliyor. Sanık sandalyesinde, en küçüğü 24, en büyüğü 40 yaşında olmak üzere 57 kişi bulunuyor. Sanıklar arasında işsizler, işçi, doktor, muhasebeci ve farklı meslek gruplarından kişiler var.

İnsan hakları savunucuları Nalçik saldırısının sebebinin polis şiddetti olduğunu ve saldırıya Müslümanlara yönelik tahriklerin neden olduğunu ifade ediyor. Dava ile ilgili uzun sürecin Kabardey-Balkar’daki durumun iyileşmesine yardımcı olmadığını ifade eden yerel uzmanlar, toplumun davanın bir an önce sona ermesini istediğini belirtti.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz