Bağımsızlık Demokrasi Özgürlük Eşitlik Birlik

Politkovskaya suikastının faili belli, emredeni ‘meçhul’

Gazeteci Anna Politkovskaya’nın ölümünün ardından 6 yıl geçmesine rağmen sorumluların bir türlü bulunamaması tüm çevreleri rahatsız ederken, Rusya Soruşturma Komitesi alelacele bir rapor hazırlayarak soruşturmanın tamamlandığını bildirdi. Politkovskaya’nın ölümü, gerçeklerin peşinde koşan gazetecilerin Rusya’da nasıl bir tehlike altında olduğunu vurgulamış ve büyük bir yankı bulmuştu.

Rusya Soruşturma Komitesi, Anna’nın ölüm yıldönümünün birkaç gün ardından soruşturma raporunu tamamladı ve basınla paylaştı. Komite’nin raporuna göre, Novaya Gazetesi muhabirlerinden Anna Politkovskaya cinayetinin 5 sanığı var. İbrahim, Cebrail ve Rüstem Mahmudov kardeşlerle Sergei Khadzhikurbanov ve Lom-Ali Gaitukayev… Sanıklar cinayet ve silah kaçakçılığıyla suçlanıyor. Bir diğer sanık Dimitri Pavlyuchenkov ise soruşturma grubuyla itiraf pazarlığı yaparak işbirliği önerdiği için ayrı bir mahkemede yargılanacak ve cezasında üçte bir kadar indirim alabilecek.

Anna’nın çocukları İlya ve Vera Politkovskaya’nın avukatı Anna Stavitskaya, Pavlyuchenkov’un ifadesinin gerçekleri tam olarak yansıtmadığını söyleyerek ayrı bir mahkemede yargılanmasına karşı çıktı. Anna’nın çocuklarının, suikast emrinin oligark Boris Berezovsky ve Ahmed Zakayev tarafından verildiğini tekrarlayan Pavlyuchenkov’a inanmadıklarını belirten Stavitskaya, Pavlyuchenkov’un suikastın ana organizatörlerinden biri olduğunu söyledi. Anna’nın oğlu İlya “Dava burada bitmemiştir. Bu sadece 5 kişinin davasıdır, emri veren hala bilinmemektedir.” dedi. Sanık avukatlarından Alexei Mikhalchik ise Pavlyuchenkov davasının ayrı mahkemede görüşülmesinin psikolojik baskı unsuru olarak kullanıldığını ve jürili yargılama için başvuracaklarını belirtti.

Soruşturma komitesininin iddiasına göre, 2006 yılı yazında elebaşı Lom-Ali, Moskova Polis Departmanı şeflerinden Dimitri Pavlyuchenkov’a Anna Politokovskaya’yı izlemesi ve bilgi toplaması için avans olarak yüzelli bin Dolar vermişti. Pavlychenkov hem bilgi topladı hem de suikast için silah sağladı. Soruşturma raporunda tetiği Çeçenyalı Rüstem Mahmudov’un çektiği, kardeşleri İbrahim ve Cebrail’in ise gözcülük yaptığı belirtiliyor. İbrahim ve Cebrail Mahmudov, 2009’da polis raporlarına dayanılarak gerçekleştirilen duruşmada beraat etmiş ancak temyizde bozularak tekrar sanık olmuşlardı.

İfadelerde sözü geçen ve önceki soruşturma raporlarında suçun planlayıcılarından biri olarak kabul edilen Pavlyuchenkov’un aleyhindeki suçlama, yaptığı pazarlık sonrasında planlayıcı olmaktan çıkarılıp suça iştirak eden olarak değiştirildi.

Ekim 2006’da olanlar, Rusya Soruşturma Komitesi raporunda şu ifadelerle anlatılıyor: “İbrahim Mahmudov, o Cumartesi günü kardeşi Cebrail’e Anna Politkovskaya’nın arabasıyla evine doğru gittiğini bildirdi. Cebrail ise Anna’nın apartmanında gizlenen kardeşi Rüstem’e bilgileri iletti. Anna asansöre bindiğinde Rüstem birkaç el ateş etti ve silahı olay yerinde bırakarak kaçtı. Öldürülme nedeni bilinmiyor.”

Soruşturma Komitesi sözcüsü Vladimir Markin “Suikast emrini verenler ve daha fazla sorumlu olup olmadığı konusunda ayrı bir soruşturma yürütülüyor” dedi. Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü’nden Johann Bihr ise soruşturmanın çok yavaş yürütüldüğünün altını çizdi.

Soruşturma komitesinin önceki raporlarında “yazdıkları yüzünden öldürüldü” dediği Anna Politkovskaya, Kremlin’i ve Kuzey Kafkasyalı yöneticileri eleştirerek Çeçenya’daki savaş ve insan hakkı ihlalleriyle ilgili yazılar yazıyordu. Anna, Putin’in doğumgünü olan 7 Ekim’de öldürüldü.

(worldcrunch.com, pravda.com, themoscowtimes.com, boston.com, upi.com, rbth.ru, irishtimes.com)

Serap Canbek
Serap Canbek
İstanbul’da doğdu. Boğaziçi Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümündeki tahsilinin ardından sigorta sektöründe çalıştı. 2011 yılından beri Jıneps gazetesinde yayın kurulu üyesidir.

Yazarın Diğer Yazıları

23 Şubat 1944: Etnik temizlik ve zulüm

81 yıl önce 22 Şubat 1944’te Sovyet Sosyalist Cumhuriyetleri Birliği Başkanı Josef Stalin liderliğinde görev yapan İçişleri Halk Komiseri Lavrenti Beriya, Çeçen ve İnguşların...

Yeryüzünde güçlü izler bırakan kadın: Şamirze Ludmila

Avrupa Parlamentosu’nun Strazburg’daki binasının önüne 1994 yılında dikilen ve Avrupa Birliği’ni sembolize eden heykeli yapan sanatçı Ludmila Tcherina’nın babasının Çerkes olduğunu tesadüfen öğrenip de...

Sürdürülebilir kültürel miras

Sürdürülebilir kültürel miras Çocuklar, bir halkın kimliğini ve kültürünü yansıtan anadilleriyle kimlik kazanır ve sosyalleşir. “10 sene sonra bulamayacağımızı düşündüğümüz Adıgabze çocuk seslerini kayıt altına...

Sosyal Medyalarımız

4,890BeğenenlerBeğen
1,353TakipçilerTakip Et
4,000TakipçilerTakip Et

Son Yazılar

- Advertisement -spot_img