Balkarlar ‘Stalin sürgünü’ için mahkemede

0
408

Balkar İhtiyarlar Heyeti, Balkar halkının Stalin döneminde uğradığı manevi zararların giderilmesi amacıyla mahkemeye başvurmaya hazırlanıyor. Stalin döneminde sürgün edilen Balkarlarla ilgili bilgileri toplamaya başlayan heyet, şu ana kadar 400 kişinin belgelerinin toplandığını kaydetti.

Balkarlar ‘Siyasi Baskı Kurbanları Rehabilitasyonu’ kanuna uygun olarak manevi tazminat hakkına sahip olduklarını düşünüyor. Balkar İhtiyarlar Heyeti aktivistleri devletten isteyecekleri rakamı da belirledi: Her bir kişi için beş milyon ruble. Balkar sivil toplum hareketinin üyesi Tamara Geriyeva, “13 yıl boyunca korkunç şartlarda yaşadık, sürekli güvenlik organlarının kontrolleri altında olduk, hakarete uğradık, bizi vatan haini, faşist yandaşı olarak adlandırdılar. Manevi zorluklardan ötürü 5 milyon ruble tazminatın adil olduğunu düşünüyorum” dedi.

Balkarların manevi tazminat için mahkemeye başvurmaları fikrini Kabardey-Balkar Yabloko partisi lideri Hakim Kuçmezov da destekledi. 2000 yılında Balkarlara 10’ar bin ruble tazminat ödendiğini kaydeden Kuçmezov, kayıplarla kıyaslandığında bu tazminatın son derece yetersiz olduğunu ifade etti.

Balkarlar 8 Mart 1944’de topluca (resmi rakamlara göre 37.317 kişi) Orta Asya’ya sürülmüş, 13 yıl sonra dönmelerine izin verilmişti. (Ajanskafkas)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz