Halklar özgürlük, adalet ve eşitlik için buluştu

0
434

Bu yıl 5.si düzenlenen “Halkların Buluşması” etkinliğinin ana vurgusu “Savaşa Karşı, Özgürlük, Adalet, Eşitlik”ti. 2 Aralık Pazar günü Kadıköy Halk Eğitim Merkezi sahnesinde gerçekleştirilen etkinlik, “bu topraklarda soykırıma, katliama uğratılmış tüm halkların özgürlük, adalet ve eşitlik mücadelesinde yaşamını yitirenleri adına” saygı duruşu ile başladı.

Sahneye çıkan tüm sanatçılar, sahnede asılı olan “Halkların Anayasası talepleri” pankartının altına imzalarını attılar. İlk imza, sunucular Şair Bedros Dağlıyan ve Nur Sürer tarafından atıldı.

“Bu toprakların tüm halklarıyla farklılıklarımızla, yan yana, eşit, özgür, kardeşçe ve barış içinde yaşamak istiyoruz. Sizleri ve etkinliğimizi selamlıyoruz.” denilerek 15 ayrı dilde gerçekleştirilen selamlama, salondan yoğun alkış aldı. Adıgece selamlamayı Jıneps Gazetesi’nden Çurmıt Sebahattin, Çeçence selamlamayı ise yine Jıneps Gazetesi’nden A.Kadir Polat yaptı.

İlk olarak içinde Romanların bulunduğu Gypsy Night grubu sahne aldı. Ardından Pınar Aydınlar sahneye çıktı ve Dersim’de mahkeme kararı ile söylemesi yasaklanan “Kırmızı Gül” ezgisini, “Bugün burada bu suçu bir kere daha işlemek istiyorum” diyerek salondakilerle birlikte seslendirdi. İsmail Beşikçi’nin selamlarını da getiren yazar Mahmut Konuk, Ankara Düşünceye Özgürlük Girişimi’nin mesajını okudu.

Halkların Anayasası bileşenleri tarafından gerçekleştirilen etkinlikte Bileşenler adına konuşmayı Altan Açıkdilli yaptı. Konuşmasına; “Bizler, bugüne kadar resmi ideoloji tarafından yok sayılan, asimilasyona, aşağılamaya, inkâr ve imhaya uğrayan halklarız.” diye başlayan Açıkdilli şöyle devam etti: “Bizler; Laz, Çerkes halkları, Gürcü, Hemşin, Ermeni, Süryani, Kürt, Pomak, Arnavut, Manav, Tatar, Rum, Arap, Pontos, Türkmen, Alevi, Azeri, Roman, Çingene, Boşnak, Yezdi, Zaza ve bu toprakların tüm halkları, kurumları, aydın ve sanatçıları olarak taleplerimiz etrafında ortaklaşarak, halkların yan yana, özgürce, kardeşçe, eşit olarak ve barış içinde yaşamak istiyoruz. Tüm taleplerimizin özünü bu oluşturmaktadır. Uzun çalışmalar sonucunda bir metin hazırlayarak taleplerimiz konusunda ortaklaştık. Bu anlamı ile Halkların Anayasası çalışmamız, bu kadar çok halkın yan yana gelebilmesini başarması ile ‘nasıl bir yaşam?’ sorusunun cevabıdır. Çok halklı, çok dilli, özgür, eşit, dostça bir yaşam istiyoruz. Bugün; savaş çığırtkanlığının arttığı, halklarımızın ve bölgemiz halklarının kanı üzerinden hesaplar yapıldığı böylesi bir dönemde, halklar yan yana gelerek, savaş yerine dostluğu öne çıkarmalı, bölgemizde savaş çığlıkları yerine halkların özgürlük talepleri yükseltilmelidir. Bu görevin gerçekleşmesi ise özgürlükten, adaletten, eşitlikten yana olan tüm kişi ve kurumların yan yana gelerek mücadeleyi büyütmesinden geçmektedir.” Açıkdilli, ortaklaşılan taleplerden oluşan metnin imza kampanyası çalışmasının başlatıldığını duyurarak kampanyaya katılma ve büyütme çağrısı yaptı.

Ardından Süryanice ezgilerle Yakup Atuğ, Arapça ezgilerle ASİ-DER Arap Müziği Atölyesi ilgiyle izlendi. İlk olarak Kürtçe bir ezgi ile sahneye çıkan Bajar, daha sonra Ermenice bir ezgi seslendirdi. Vedat Yıldırım; “Bu buluşmalar olmalı ki, sokak dili rahatlasın. Yoksa tek başımıza bir şey yapamayız” diyerek etkinliği selamladı.

Etkinliğe katılan HEY Tekstil işçileri mesajlarında direnişlerinin 297. Gününde olduklarını ve 5 Aralık’ta TOBB önünde gerçekleştirecekleri protestoya katılım çağrısı yaptılar. Tanrı bütün halkları özgür ve mutlu kılsın. Çerkesleri de unutmasın! Çerkes dillerinde ezgilerini seslendirmek üzere sahneye gelen Hava Karadaş, “Bir atasözümüz var: Tanrı bütün halkları özgür ve mutlu kılsın. Çerkesleri de unutmasın” diyerek etkinliği selamladı. Verilen arada, fuaye alanında Helesa horon atölyesi, coşkulu bir katılıma sahne oldu. Gürcü Sanat Evi Kadın Korosu, çoksesli Gürcü müziğinin örneklerini seslendirdi. Ardından Bekir Kilerci’nin “Kimlik Kartı” şiiri eşliğinde, imha, inkar ve asimilasyona maruz kalmış Anadolu halklarının fotoğrafları ve “Halkların Anayasası” etkinliklerinin yer aldığı sinevizyon gösterisi yapıldı.

Vova Projesi sahne aldığında Hikmet Akçiçek Hemşince selamladı ve ezgilerini seslendirdiler. Apolas Lermi anadilinde ezgiler söyledi, ardından Zazaca ezgilerle Raber Diler sahne aldı. Antakya’dan gelen AKA-DER Kaldırım Müzik Topluluğu Arapça ezgileriyle büyük beğeni topladı.

Son olarak sahneye çıkan Agire Jiyan Kürtçe ezgilerini seslendirdi. Etkinlik, tüm sanatçıların sahneye çıkarak izleyenlerle birlikte “Çav Bella”yı söylemeleri ve kampanyaya katılım çağrısı ile sona erdi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz