Kuzey Kafkasya başkanları, seçime karşı çıkıyor

0
561

Duma, bölge yönetimlerine başkanlık için doğrudan seçim ya da parlamento seçimi arasında tercih yapma imkanı veren kanun tasarısını kabul etti. Bu değişikliğe karşın, Rusya Devlet Başkanlığı’ndan İzvestiya Gazetesi’ne verilen bilgilere göre Dağıstan, İnguşetya, Kabardey-Balkar, Karaçay-Çerkes, Kuzey Osetya, Çeçenya ve Adıgey başkanları, bölgelerinde başkanlık seçimleri yapılmasının istenmeyen sonuçlar doğurabileceği gerekçesiyle atama usulüne devam edilmesini istedi.

Çok etnikli bölgelerde, özellikle Dağıstan’da seçimin ciddi anlaşmazlıklara neden olabileceği iddia ediliyor. Aynı endişeler Karaçay-Çerkes ve Kabardey-Balkar için de dile getiriliyor.

Bağımsız Devletler Topluluğu Ülkeleri Enstitüsü, Kafkasya bölüm başkanı MikhailAleksandrov, bu yaklaşıma itiraz ediyor. Aleksandrov’a göre, Kafkasya cumhuriyetlerinin çoğunluğunda, kadro değişikliğine imkan verecek olan doğrudan seçimlerin yapılması gerekiyor. Aleksandrov,“Dağıstan istisna olmalı, çünkü orada Devlet Konseyi geleneksel bir yapıydı ve kaldırılması hata oldu. Burası çok etnikli bir cumhuriyet ve dengeler korunmalı. Karaçay-Çerkes’te de dengeyi koruyacak birtakım ilkeler çerçevesinde seçim yapılmalı. Örneğin devlet başkanının Çerkes olması halinde başbakanın Karaçay olması garanti edilmeli” dedi. (ajanskafkas)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz