Meclis’te ırkçı rüzgarlar esti

0
484

Ana dilde savunmayla ilgili görüşmelerde Genel Kurul’da Türklük-Kürtlük tartışması yaşandı. Tartışmayı başlatan isim ise CHP İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler oldu. Güler, AK Parti’nin, Türk ulusunu ve Türk vatandaşlığını tarihten silmeye dönük olan girişimlerinde, BDP ile iş biriliği yaptığını iddia etti.

Güler, “Kürt milliyetçiliğini bana ilericilik ve bağımsızcılık diye yutturamazsınız. AKP ve BDP işbirliğinin yaptığı şey, tektir. Türkiye’de Kürt sorunu yoktur, Türkiye’de siz sorunu Türk sorunu yaptınız. Türk ulusuyla Kürt milliyeti eşit olamaz. Bundan sonra biz savunmadayız, bundan sonra meşru müdafaa hakkı için saldırıdayız” diye konuştu. Bu sözlerden sonra CHP ve MHP sıralarından alkış alan Güler’e kamuoyundan ve sosyal medyadan tepkiler gecikmedi. Gelen eleştiriler üzerine bir basın toplantısı düzenleyen Güler, “Boşnak kökenli bir milletvekiliyim. Türkiye’nin babamın memleketi olan Yugoslavya gibi olmasını istemiyorum. Yugoslavya ‘milliyetler mezbahası’na dönmedi mi?” diyerek kendisini ırkçılıkla suçlayanlardan özür beklediğini söyledi.

Güler’in sözlerinin yankısı sürerken, BDP’li Sakık da Meclis’teki konuşmasında tepki alan açıklamalarda bulundu. Sakık, TBMM’de devam eden tartışmalar üzerine, Boşnak kökenli Güler’i ima ederek “Sonradan bu ülkeyi kendisine vatan edenler, Kafkaslardan, Boşnaklardan gelenler, siz bu ülkenin sahipleri değilsiniz. Haddinizi bileceksiniz. Oradan gelip, hele dağdan gelip bağcıyı kovma hakkına sahip değilsiniz.’’ diye konuştu.

BDP’li Sakık daha sonra sosyal paylaşım sitesi Twitter’daki hesabından bir açıklama yaparak özür diledi:özür diledi. Sakık, özür yazısında şunları yazdı: “Dün genel kurulda yapmış olduğum konuşma ne yazık ki farklı yansıtıldı ve farklı noktalara çekildi. Biz her türlü ırkçılığa, ayrımcılığa, asimilasyona, baskıya ve zulme maruz kalmış bir halkın temsilcileri olarak asla ırkçı-milliyetçi bir tutum içerisinde olmadık, olmayız. Türkiye’deki bütün farklı etnik kimlikler başımız gözümüz üzerinedir. Bizim sorunumuz halklarla değil, tekçiliği dayatan, farklılıkları yok sayan sistemledir. Kesinlikle söylediklerimde herhangi bir kasıt yoktur. Sözlerimin maksadını aştığını düşünerek incinen her kim var ise özür dilerim”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz