Ayhabılar Kurulu’ndan duyuru

0
452

9 Aralık 2012’de İstanbul Abhaz Kültür Derneği’nde bir araya gelen “Ayhabılar Kurulu”, “Kamuoyumuza” başlıklı bir mesaj yayınladı.

 

Kamuoyumuza Duyuru

Kısa bilgilendirme:

Gürcistan’ın 14 Ağustos 1992 tarihinde topyekün imha gayesi ile Abhazya’ya saldırması sonrası 23 Ağustos 1992 tarihinde İstanbul Abhaz Kültür Derneği’nde toplanan camiamız temsilcileri, Abhazya’ya destek olmak için Kafkas Abhazya Dayanışma Komitesini (KADK) kurdu.

Bir tüzel kişiliği olmayan, ancak Türkiye Cumhuriyeti Devletince meşru bir kuruluş olarak algılanan Kafkas Abhazya Dayanışma Komitesi (KADK) o günün şartları içinde Abhazya’ya her türlü maddi, manevi, politik desteği gücü oranında yaptı.

Yine tüzel kişiliği olmadığı halde, Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı’nın onayı ve resmi izni ile Türkiye çapında nakdi yardım topladı. Aynı şekilde İstanbul/Bağlarbaşı’nda resmi izinle miting tertip etti.

Takip eden zaman içerisinde Abhaz-Gürcü görüşmelerinde taraf oldu. Yine zaman içinde Türkiye Cumhuriyeti devleti nezdinde ikili görüşmeler yaptığı gibi yurt dışında Abhazya ile ilgili görüşmelere taraf veya gözlemci olarak katıldı.

Devam eden süreç içinde bazen yılda, bazen iki yılda bir genel kurullar yaparak seçimleri yeniledi, gerektiğinde takviyelerle yönetimini güçlendirdi. Bu süreç 8-10 yıl sürdü.

Bugün camiamızda bazı ayrışmaların, sürtüşmelerin olduğunu tespit eden Ayhabılar Kurulumuz konuyu irdelemek üzere bu toplantıyı tertip etmiştir.

Katılımcıların tespitleri:

Nerede ise on yıldır KADK genel kurul yapmıyor, dolayısı ile seçim yapılmıyor. KADK’da bu yönetimle ”BİZ” döneminin bitip “BEN” döneminin başladığını, buna bağlı olarak KADK yönetimine birilerinin alındığını, birilerinin çıkarıldığını duyuyoruz. Halka açık olmayan bu olgular bizim için duyumun ötesine geçemiyor. KADK’nın hangi zaman aralığında toplandığı, nelerin konuşulup nelerin müzakere edildiğinden toplumun haberi olmuyor. Tüm bu olumsuz gelişmelere rağmen toplantıya katılanlardan biri her şeye rağmen KADK’nın devamında fayda olabileceğini ifade etti.

İki yıl kadar önce toplumumuz, KADK’nın da destek ve katkıları ile bir Abhaz Dernekleri Federasyonu (ABHAZFED) oluşturdu. Kuruluş aşamasında bazı olumsuzluklar yaşanmasına rağmen ABHAZFED bugün varlığını sürdürüyor, tüzüğü gereği yükümlülükleri de yerine getiriyor, bu arada da iki genel kurul da yaptı.

Son zamanlarda toplumumuzda üzücü bir ayrışmanın yaşandığı gözlemleniyor. Kulaklarımıza o tarafı tutanlar, bu taraftan olanlar söylemi geliyor, dargınlıklar dahi olduğunu duyuyoruz. Son ABHAZFED genel kurulunda bu ayrışmanın işaretleri görüldü. Kısa süre önce Abhazya-Sohum’da gerçekleştirilen Dünya Abhaz- Abazin (Abaza) Halkı Birliği Genel Kurulu’nda bu ayrışma apaçık gün ışığına çıktı.

Bizler, İstanbul’da camiayı temsilen çalışmalarını sürdüren Ayhabılar Kurulu olarak bu soruna bir çözüm yolu bulabilmek için toplumun katılımı ile bir toplantı yapmaya karar verdik. Bu maksatla aramızda istişarede bulunup camiada uygun isimler tespit ederek köylerimize kadar ulaşıp akil insanlarımızı toplamaya çalıştık. Ayrıca; tüm derneklere yazı yazarak toplantıda beş altı kişi ile temsil edilmelerini istedik.

Doğal olarak toplantıya KADK ve ABHAZFED de çağrıldı, ancak KADK katılmadı.

Toplantının gayesi ve sonuç:

Toplantıda, toplantıyı tertip eden Ayhabılar Kurulu’nun oluşumu, misyonu katılımcılara anlatıldı, Abhazya’daki örnek kuruldan bahsedildi, toplantının amacı olan ayrışma sorununun sebepleri, varılan noktada çözüm yolları konuşuldu.

Yapılan konuşmalar toplantı yönetimine verilen önergelerle, beklenmedik şekilde KADK’nın varlığı sorgulanır hale geldi. Bunun sonucu olarak da camianın oluşturduğu KADK’nın varlığından 10 yıldır camia haberdar olmadığına göre, artık devamına gerek kalmadığı ve bundan böyle camiayı temsil edemeyeceği kanaatine varıldı. Toplantı yönetimine verilen bir önerge ile KADK’nın devamının oylanması istendi ve yapılan oylamada ittifakla KADK’nın bundan böyle Türkiye’deki Abhaz Diasporasını temsil edemeyeceğine karar verildi.

Biz Ayhabılar Kurulu olarak, camiayı kişiler ve dernekler bazında toplayarak düzenlediğimiz toplantıda ayrışma sorununa çare arayıp yapılacak müzakerelerle süregelen çift başlılığı ortadan kaldırmayı planlarken, toplantı yukarıda açıklanan beklenmedik sonuca ulaşmıştır. Konuyu ve sonucu kamuoyumuza saygı ile duyururuz.

Ayhabılar Kurulu’nun tertip ettiği bu toplantıya katılıp katkıda bulunan tüm hemşerilerimize yürekten teşekkür ederiz.

AYHABILAR KURULU

 

Sayı : 2013 03