Berfo Ana hayatını kaybetti

0
486

33 yıldır oğlu Cemil Kırbayır’ı arayan Berfo Kırbayır, 105 yaşında hayatını kaybetti.

Cumartesi Anneleri/İnsanları, 33 yıldır aradığı kaybedilen oğlu Cemil Kırbayır’ın kemikleri bulunup sorumlular yargılanmadan 105 yaşında hayatını kaybeden Berfo Ana için Galatasaray Meydanı’nda bir tören düzenlendi. Törene kayıp yakınlarının yanı sıra BDP Eş Başkanları Gülten Kışanak ile Selahattin Demirtaş, Özgürlük ve Dayanışma Partisi Eş Başkanı Alper Taş ve CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu’nun da aralarında olduğu çok sayıda kişi katıldı. Berfo Ana, Başbakanın “oğlunun kemiklerini bulacağız” sözünü yerine getirmemesine ve sorumluların yargılanmamasına dair tepkiler ve onun mücadelesini kaldığı yerden sürdürmeye verilen sözlerle uğurlandı. Berfo Ana’nın naaşı alkışlarla cenaze aracına taşınarak, Karacaahmet Mezarlığı’na götürüldü. Berfo Ana, buradaki törenin ardından memleketi Göle’ye götürüldü.

Tek isteği oğlunun kemiklerine kavuşmaktı

Cemil Kırbayır, 13 Eylül 1980’de evinden alınmış, önce 247. Piyade Alayı’na, bir hafta burada tutulduktan sonra da Kars Askeri Gözetimevi’ne gönderilmişti. O dönem sorgu evi olarak kullanılan Dede Korkut Eğitim Enstitüsü’nde emniyet personelince sorgulanırken, 8 Ekim 1980’de işkencede ölmüştü.

Kırbayır’ın annesi Berfo Ana, “Benim evladım gelir diye kapıyı bacayı açık bıraktım. Ay geçti, gün geçti, sene geçti benim çocuğum gelmedi. Benim çocuğum ölmüşse cenazesini bana versinler” demişti.

Dönemin yetkilileri Kırbayır’ın gözaltındayken kaçtığını ileri sürseler de bu iddia Genelkurmay Başkanlığı tarafından yalanlanmış, Meclis İnsan Hakları Komisyonu da Kırbayır’ın işkencede öldürüldüğünü açıklamıştı

Cemil Kırbayır’ın gözaltında kaybolmasıyla ilgili ilk soruşturma Meclis İnsan Hakları Komisyonu’nun girişimiyle Kars Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 23 Şubat 2011’de başlatılmıştı. Ancak soruşturmanın açılmasının üstünden iki yıl geçmiş olmasına karşın hala dava açılmadı.

 

Sayı : 2013 03