Dünya Çerkes Birliği Nalçik’te toplantı yaptı

0
471

Dünya Çerkes Birliği (DÇB), Hauti Sohrokov’un başkan seçildiği 20 Ekim 2012’deki kongrenin ardından ilk toplantısını, Kabardey-Balkar Cumhuriyeti’nin başkenti Nalçik’te yaptı.

DÇB yürütme komitesinin 9 Şubat’ta yapılan toplantısına yaklaşık 40 kişi katıldı. Toplantıda, Suriye Çerkeslerinin durumu ve geri dönüş problemleri, Kafkas-Rus savaşlarının sona ermesinin yıldönümü ile ilgili yapılacak programlar ve Soçi Olimpiyatları kültürel programında Çerkeslere ait kültürel öğelere yer verilmesi için Rusya Federasyonu (RF) yönetimine başvuru yapılması konuları görüşüldü.

Devlet ve uluslararası örgütlerle işbirliği, Rusya ve diaspora örgütlerinin koordinasyonu, geri dönüş sorunları ve ortak alfabe oluşturulmasının aralarında bulunduğu on ayrı konuda komiteler oluşturuldu, başkan ve üyeleri seçildi.

Suriyeli Çerkeslerin durumu ve geri dönüş konularının görüşüldüğü bölümde, toplantıya Türkiye’den katılan İstanbul Kafkas Kültür Derneği Başkanı Ümit Duman Suriyeli Çerkeslerin belgeler konusunda yaşadıkları güçlüklere değindi. Duman, “İnsanlar savaştan kaçarken, istenilen belgeleri hazırlayamıyor. Türkiye yine de bu insanları kabul etti, ancak onların birçoğu Rusya’ya gelmek isterdi” dedi. Sonuç olarak, geri dönüş komitesine, Suriyeli Çerkeslere yardım konusunda DÇB’nin tavrının belirlenmesi talimatı verilirken, toplantı katılımcıları bu tavrın Rusya yasaması ile ters düşmemesi gerektiğini belirtti.

Toplantıda ayrıca, RF yönetimine, 2014 Kış Olimpiyatlarının yapılacağı Soçi’nin tarihi Çerkes bölgesi olduğunun hatırlatıldığı bir başvuruda bulunma kararı alındı. Hazırlanan taslak metinde “Rusya Federasyonu, Soçi’nin tarihi Çerkes bölgesi olduğunu gizlememeli. Olimpiyat oyunlarının yapıldığı yerlerde, diğer ev sahibi ülkeler gibi yerli halkların tanıtılması için imkan sağlamalı” ifadeleri yer aldı.

Ancak başvuru belgesi bu haliyle kabul görmedi. Hazırlanan metni eleştiren Başkan Sohrokov, “Bu konuyla ilgili önceki başvurulara verilen cevaplarda Çerkes bileşeninin olimpiyat kültürel programına dahil edileceği zaten ifade edilmişti. Bu başvurunun daha diplomatik bir şekle sokulması gerekir. Bölgenin tarihi Çerkes yerleşimi olmasından hareketle, daha fazla önem verilmesi amacıyla yeniden başvuruda bulunduğumuzun altı çizilmeli” dedi. Sohrokov, metnin düzeltilip bir sonraki yürütme kurulu toplantısında sunulması talimatı verdi. (ajanskafkas)

 

Sayı : 2013 03