Putin’den Dış Politika Ayarı: “Yumuşak Güç”

0
481

Rusya’nın dünyada yerleşmiş “sert” imajını değiştirmek için yeni strateji üzerinde çalışan Kremlin, ilk mesajı diplomatlarına verdi. Uluslararası politikada “soft power – yumuşak güç” olarak tanımlanan yaklaşım, Moskova’nın yeni rotası olacağa benziyor.

Devlet Başkanı Vladimir Putin, Dışişleri Bakanlığı üst düzey yetkilileriyle ‘Diplomat Günü’ vesilesiyle yaptığı toplantıda, dış politikada Rusya’nın yumuşak gücünün öne çıkarılmasını istedi. Dış politikada artık ‘yumuşak güç’ anlayışının öne çıkmaya başladığına değinen Putin, Rusya’nın itibarının yurt dışında korunmasına, Rusça öğreniminin teşvik edilmesine ve küresel bilgi akışının parçası olunmasına öncelik verilmesini istedi.

Rusya’nın uluslararası ilişkiler açısından daha istikrarlı ve şeffaf bir yaklaşım geliştirmesini talep eden Putin, “Biz evrensel bir güvenlik sisteminin kurulması için çalışmalıyız. Maalesef, tüm dünyayı etkileyen çatışma alanları giderek artıyor. Sorunların barışçıl yollarla çözümü için çalışmalıyız. Uluslararası hukukun üstünlüğü ve BM’nin öncü rolü güçlendirilmeli” vurgusu yaptı. (Turkrus)

 

Sayı : 2013 03