“Suriyeli Çerkesler tehdit altında değil”miş!

0
430

Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanlığı, Suriye’deki Çerkeslerin Esad rejimi ya da muhalefetin baskısı altında olmadığını açıkladı.


Çerkes Sivil Örgütleri Koordinasyon Konseyi, 15 Aralık 2012’de Maykop’ta yapılan acil toplantının ardından Rusya Federasyonu (RF) Devlet Başkanı Vladimir Putin’e başvuruda bulunarak, Suriye’de yaşayan Çerkeslerin anavatanlarına tahliye edilmesini istemişti.

Adıgey, Karaçay-Çerkes ve Kabardey- Balkar’dan on oluşumun imzasını taşıyan başvuruya, 31 Ocak’ta Dışişleri Bakanlığı RF Cumhuriyetleri ile İlişkiler Departmanı müdür yardımcısı Azim Yarahmedov imzasını taşıyan bir yanıt geldi.

Azim Yarahmedov’un mektubunda, Suriye’deki gelişmelerin bakanlık tarafından dikkatle izlendiği ifade ediliyor. Yarahmedov “Şam’daki RF Büyükelçiliği, Suriye yönetimi ile birlikte sürekli olarak Suriye’de yaşayan Çerkeslerle ilgili durumu takip ediyor. Şu anda Çerkesler ne Suriye hükümeti ne de muhalifler tarafından baskı ve tehdit altında değiller” dedi.

Suriye’deki Çerkeslerin Rusya Büyükelçiliği’ne yaptıkları başvurularının RF yasaması çerçevesinde incelendiğini ve gereken yardımın yapıldığını kaydeden Yarahmedov, “Şu anda yaklaşık bin Suriyeli Çerkes yasal bir şekilde Kafkasya’da bulunuyor” dedi. Putin’e gönderilen başvuruda imzası bulunan sivil örgütlerden Adıge Hekuj-Çerkesya Başkanı Abubekir Murzakanov, Yarahmedov’un yanıtını ‘beklenmedik’ ve ‘alaycı’ olarak niteledi.

Murzakanov “Bu mektubu yorumlamak çok zor. Böylesine alaycı bir cevap beklemiyordum. Her halükarda bir tanım yapılacağını umuyordum. Kurşunlar Arap, Çerkes, Hıristiyan, Şii, Sünni ayırımı yapmıyor. Bu bir savaş. Orada her şey yıkılıyor, insanlar ölüyor, yaşlılar, kadınlar, çocuklar hedef oluyor. Herkes tehdit altında” şeklinde konuştu. Murzakanov “Suriye’de yönetim tasfiye ediliyor. Silahlı muhalefet temsilcileri defalarca Çerkeslere Suriye’de yer olmayacağını söyledi. Hükümetin ordularında, özel birliklerinde hizmet eden Çerkesler orada yaşayamaz” dedi.

Birkaç yıl önce Nalçik’e yerleşen Suriyeli Çelar Kat da Yarahmedov’un yanıtını oldukça rahatsız edici olarak değerlendirdi: “Suriye’de iç savaş var, Suriye yönetimi bölgelerin çoğunluğunu kontrol edemiyor. Çerkeslere yönelik ne yönetim ne de muhalifler tarafından bir saldırı olmadığı ifadesi oldukça yanlış. Çerkes yerleşim yerlerinin bombardımana maruz kaldığını biliyoruz” (ajanskafkas)

 

Sayı : 2013 03