Okur Mektubu : 21 Mayıs’ta kan bağışı

0
436

İnsanlık medeniyet tarihinin en eski ve en köklü, bütün Dünya dillerinde, masallarında, destanlarında yer alan ulaşılmaz, efsunlu, gizemli, atlas ve safir renkli düşler ülkesi KAFDAĞI’nın sürgündeki evlatları, tarihte eşi benzeri çok ender görülen vahşi bir soykırım ve sürgünle ana yurtlarından zorla koparılan Çerkesler; uğradıkları soykırım ve sürgünün 149’uncu yılını tüm insanlığı barışa ve kardeşliğe davet ederek, Dünya’daki bütün savaşların ve yıkımların durmasını, gözyaşı ve akıtılan kanların dinmesini umut ederek, demokratik hak ve taleplerini haykırmak için önümüzdeki günlerde çeşitli etkinliklerle ulusal yas günlerini anmaya hazırlanıyor.

Bu yılki ulusal yas günümüz 21 Mayıs’ı anarken, bu anlamlı günü atalarımızın akıtılan kanına karşılık “KAN BAĞIŞI” yaparak, binlerce insanın hayatının kurtulmasına vesile olarak taçlandırmak; barış, kardeşlik, huzur, demokrasi ve insanlık adına en anlamlı davranış şeklimiz olacaktır.

Unutulmamalıdır ki;

Kan, üretilemeyen bir dokudur ve halen tek kaynağı sağlıklı bağışçılardır. Her yıl binlerce insan bir kazada ya da hastalık sonucunda kan bulamadığı için hayatını kaybediyor. Kan bağışı, yaşam için bir armağandır. Kan bağışı acil değil, sürekli bir ihtiyaçtır. Hayatları boyunca kan ve kan ürünlerini almak zorunda olan hastalar, yeni doğan ve kanının değişmesi için çok taze kana ihtiyacı olan bebekler bizim kanımızı bekliyor. Ağır böbrek hastalarının yaşamlarını sürdürebilmeleri için kana ihtiyaçları var. Oysaki kan bağışı, kan bekleyen binlerce insanın hayatını kurtarmanın yanı sıra, bağış yapan kişinin sağlığını da olumlu yönde etkiliyor.

Bu yılda sivil toplum örgütlerimizin önderliğinde binlerce Çerkes değişik illerde ellerinde döviz ve pankartlarla ulusal yas günümüzü anmak için toplanacaktır. Bu enerjik topluluğu sivil toplum örgütlerimiz, fikir nerden çıkarsa çıksın alınganlık göstermeden kan bağışı yapmaya yönlendirmelidir. 21 Mayıs öncesi yerel sağlık kuruluşları ile koordine edilerek etkinliğin yapılacağı meydan ve yerlere kan bağışı otobüsleri ve yeterli sayıda sağlık personeli getirilebilir. Kan bağışı kampanyası bir günle sınırlı da tutulmayabilir. 21 Mayıs anma etkinliklerinin düzenleneceği illerin dışında kalan, halkımızın yoğun olarak yaşadığı il ve ilçelerde sivil toplum örgütlerimiz tarafından bu etkinlik 21 Mayıs haftası boyunca da organize edilebilir.

Tarih, Çerkes halkının geleneksel düzenini bozmuş, manevi köklerini parçalayarak Dünya’ya dağıtmıştır. Bugün çerkeslerin birlik ve beraberliğinin yeniden inşa edilmesi, bütün halklara örnek olacak tutum ve davranışlar içinde bulunması hepimiz için en önemli amaç olmalıdır. Bu nedenle bütün çerkeslerin, bütün sivil toplum örgütlerimizin bir başlangıç olarak ulusal yas günümüz 21 Mayıs’ta böylesine insani bir jest yapması çok manidar olacaktır. Eminim ki özgürlük savaşlarında, sürgün yollarında can veren kadim atalarımız bu davranışı sergileyen torunları ile gurur duyacak, ruhları rahat edecektir. Böyle anlamlı bir günde mağdurlar olarak Çerkeslerin; ırk, dil, din gözetmeksizin insanlık, demokrasi ve barış adına kan bağışında bulunması, bu değerleri görmezden gelenlere verebileceği en güzel cevap ve ders olacaktır. Ayrıca böyle güzel bir organizasyona basın ve medya duyarsız kalmayacaktır. Ulusal yas günümüzün, demokratik hak ve taleplerimizin bütün dünyaya duyurulması noktasında çok yararı olacağı da aşikârdır.

Birey olarak her Çerkesin, bütün sivil toplum örgütlerimizin, internet üzerinden örgütlenen tüm grup ve form üyelerimizin konuya gereken hassasiyeti göstereceklerini ve konuyu 21 Mayıs için yapacakları etkinliklerde gündemlerine alacaklarını bütün kalbimle ümit ediyorum.

Tsey Yılmaz DÖNMEZ

(07 Mart 2013)

Sayı : 2013 04