“Farklılıklarımız zenginleştirilmeli”

0
675

Kayseri Birleşik Kafkasya Derneği Başkanı Mükremin Öner ve yönetim kurulu üyeleri, Kayseri Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Veli Altınkaya’yı ziyaret etti.

Öner, ziyarette yaptığı konuşmada, Suriye’de yaşanan savaş nedeniyle birçok ailenin zor şartlar altında hayatlarını sürdürmeye çalıştığının altını çizerek “Şu anda Suriye’den gelen 12 Çerkes aile misafirimiz. Dernek olarak barınma ve iaşelerini karşılıyoruz. Ancak önümüzdeki günlerde yaklaşık 50 ailenin daha gelmesi söz konusu. Bu konuda belediyelerimizden yardım istedik” dedi.

Mükremin Öner, gazetecilerin “Çerkesce seçmeli dil konusunda dernek olarak Milli Eğitim’e bir başvurunuz oldu mu?” sorusuna ise “Kayseri’de bir sınıf açtırmayı başaramadık. Ürküyor insanlar. Bu milletin Çerkesi, Kürdü, Lazı cephede birlikte savaştı ve şehit oldu. Ülkeyi işgal eden İngilizler ve Fransızlar, Anadolu’da dillerini rahatlıkla konuşurken bizim Çerkesce konuşmamız yanlış anlaşılıyor. Farklılıklarımız zenginleştirilmeli. Kurumlar, Çerkescenin öğretilmesinde daha hoşgörülü davranmalı. Unutulan dilimizi, genç nesillerimizin öğrenmesi için 3-5 yaş aralığındaki çocuklara yönelik bir kreş açmaya çalışıyoruz” diye cevap verdi.