KISA… KISA… KISA…

0
701

Kabardey-Balkar

Eski başbakan, dolandırıcılıktan yargılanacak

Kabardey-Balkar Cumhuriyetinin eski başbakanı İvan Gerter hakkında dolandırıcılık suçlamasıyla dava açıldı.

Soruşturma Komitesi’ne göre İvan Gerter, konut şartlarının iyileştirilmesine ihtiyacı olanlar listesine kanunsuz şekilde dahil edildi, ardından Prohladni’de hizmet konutu niteliğinde dört odalı bir daire aldı. Mayıs 2010’da daire kanunsuz bir şekilde kendi mülkiyetine geçirildi. Gerter, Mart 2011’de daireyi sattı ve 2,5 milyon ruble aldı. Nisan 2011’de başbakan olan Gerter hakkında, Ekim 2012’de inceleme başlatılmıştı.


Dağıstan

Medrese hocası öldürüldü

Dağıstan’ın Karabudahkent bölgesinin Gubden köyünde medrese hocalığı yapan Magomed Biyarslanov, öldürüldü.

Dağıstan Soruşturma Komitesi, Biyarslanov’un evinin yanında saldırıya uğradığını ve göğsüne sekiz el ateş edildiğini bildirdi. Biyarslanov, 40 yaşında ve dört küçük çocuk babası idi.


Adıgey

Adıgece konuşanlar azalıyor

Adıgey Cumhuriyeti sivil toplum kuruluşu Adıge Xase’nin Yaşlılar Konseyi, anadil eğitimi hakkında bir toplantı yaptı. Toplantıda her geçen yıl anadilini konuşan Adıgelerin sayısının azaldığı, özellikle şehirdeki gençlerin anadilini iyi bilmediği ifade edildi. En ciddi sorun, ders saatlerinin oldukça yetersiz olması.

Yaşlılar Konseyi, bu meselenin acilen çözülmesi ve diller kanununun tamamlanması gerektiğini düşünüyor. Adıgeyli bilimadamları diller kanunu için bazı ek düzenlemeler hazırladı. Bu ek düzenlemelerden biri de anaokullarında sadece anadilin kullanılacağı milli gruplar oluşturulması.

Adıgey hükümeti, Adıgece yeni ders kitapları ve ders gereçleri için her yıl kaynak ayırıyor. 2013’de bu amaç için 3 milyon ruble harcanacak.


Çeçen Polina, Finlandiya’da

Çeçen-Rus savaşı döneminde tuttuğu günlüklerin yayınlanmasının ardından yaşadığı tehdit ve saldırılar nedeniyle Rusya’yı terkeden Polina Jerebtsova ve eşi, Finlandiya’dan siyasi sığınma hakkı aldı.

1985 doğumlu Jerebtosva’nın Çeçen-Rus savaşı döneminde tuttuğu günlükler, 2011 sonbaharında yayınlanmıştı. “Polina Jerebtsova’nın Günlüğü” adlı kitap, 1999-2002 tarihleri arasında yaşanan ikinci savaşı Caharkaleli bir gencin gözlemleriyle anlatıyor.

Ocak 2012’de Rusya’yı terkeden Jerebtsova, başvurularının kabul edildiğini şöyle duyurdu: “Başıma gelenlerden sonra, insanca yaşanılabilecek bir yere gelmiş olmaya inanmak zor. Artık bize ev verecekler. Burada yaşamak bizim için güvenli. Normal bir polis var. Kimse eğlenmek için insanlara işkence etmiyor! Kitap için kimse kimseyi öldürmüyor”

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz