Rusya Bilimler Akademisi Etnopolitik Araştırmalar Merkezi’nden siyaset bilimci Ahmet Yarlıkapov, Stavropol Kray’ın Kuzey Kafkasya Federal Bölgesi’nden çıkarılması yönündeki taleplerle ilgili değerlendirmesinde, söz konusu taleplere karşı çıkarken, aksine Rostov, Krasnodar ve Adıgey’in de bölgeye dahil edilmesi gerektiğini kaydetti.
Milliyetçi parti ‘Yeni Güç’ tarafından, Stavropol Kray’ın Kuzey Kafkasya Federal Bölgesi’nden çıkarılması ve özel bir göç uygulamasının getirilmesi talebiyle Nevinnomisk’te 9 Mart’ta izinsiz bir miting yapıldı. 2 Mart’ta da aynı yerde benzer bir eylem yapılmış, bir kişi gözaltına alınıp daha sonra serbest bırakılmıştı.
Uzmanlar, Stavropol Kray’ın Kuzey Kafkasya Federal Bölgesi yapısından çıkarılması yönündeki taleplerin anlamsız olduğunu, yapay problemler eksenindeki tartışmaların bölgede var olan gerçek anlaşmazlıkları örtmeye neden olacağını düşünüyorlar.
Ahmet Yarlıkapov, Stavropol Kray’ın Kuzey Kafkasya Federal Bölge’den çıkarılması talebini ‘saçmalık’ olarak değerlendirdi.
Kafkasya uzmanı Yarlıkapov’un düşüncesine göre, önceki Güney Federal Bölge yapısını yeniden oluşturmak gerekiyor: “Güney Federal Bölge’yi ikiye bölmemek gerekiyordu. Sadece Volgograd ve Astrahan bölgesini -belki Kalmık bölgesi de- ayırmak ve onları Povoljski’ye bağlamak yeterliydi. Rostov, Krasnodar Kray ve Adıgey. Buraları ise zaten Kuzey Kafkasya! Evet, şu anki Kuzey Kafkasya Federal Bölgesi’nin sınırları yanlış, fakat bunun nedeni Stavropol Kray’ı içermesi değil; Rostov, Krasnodar Kray, Adıgey’in dışarıda bırakılmasıdır”
Yarlıkapov, Stavropol Kray’ın Kafkasya’dan ayrılması isteğinin, yabancı istihbarat kaynaklı olduğu yönündeki yorumları ciddiyetsiz buluyor. Yarlıkapov, “Batı, Kafkasya’da huzursuzluk istemiyor, çünkü bu bölgenin ne kadar karmaşık bir yapıda olduğunu çok iyi biliyor. Etnik ve dini çatışmalar başta olmak üzere birçok potansiyel sorunun kendilerine taşınması yerine Kuzey Kafkasya’nın Rusya kontrolünde olmasını istiyor” açıklamasında bulundu.
Rusya’nın bölgede etkisinin zayıflamasının anlaşmazlıkların güçlenmesine neden olacağını düşünen Yarlıkapov, “Bu durumda Batı, öncelikli olarak Avrupa Birliği, hemen yanında istikrarsız bir bölgeye sahip olacak. Bu ise mülteci ve silah girişi gibi Batı’nın istemeyeceği birçok sorun anlamına gelir” dedi. (ajanskafkas)
Sayı : 2013 04