“Biz Ermeniler, iyi kalpli insanlara hep minnettarız”

0
452

Almanya Ermeni Cemaati’nin ruhani lideri Karekin Bekçiyan, 2012’de Almanya’nın Hamburg kentindeki St. Petri Kilisesi’nde düzenlenen 1915 Ermeni Soykırımını anma etkinliğinde şu konuşmayı yaptı.

“Biz şimdi dualarımızı 1915’teki 1,5 milyon soykırım kurbanımız için ilahi pedere yönelteceğiz. Biz aynı zamanda bu trajediyi benliğinde hisseden Süryani, Yunan, diğer Hıristiyan ve hem de Müslüman halk grupları için de dua ediyoruz.

Bu dua  aynı zamanda, bizler için, sayısız Ermeni’nin sürgüne gönderilmesini ve öldürülmesini engellemek için yaşamını tehlikeye atan Türk devlet adamları ve bazı özel kişiler için de geçerlidir.

Birçok Türk, Kürt, Arap ve diğerleri, insanlarımızı kurtarmak için, insanlıklarını ve vicdanlarını ortaya koyarak bunun faturasını yaşamları ile ödediler.

Biz Ermeniler, bu iyi kalpli insanlara minnettarız. Bilhassa çok sayıda hayatta kalanların yaşamlarını da onlara borçluyuz. Simgesel olarak aşağıdaki kişileri zikredebiliriz:

Celal bey (Konya valisi), Mazhar bey (Ankara valisi), Cemal bey (Yozgat valisi), Reşit Paşa (Kastamonu valisi), Nesimi bey (Lice kaymakamı), Faik Ali bey (Kütahya kaymakamı), Mustafa Ağa (Malatya belediye reisi), Murtula bey (Kürt kabile reisi), Hilmi bey (Mardin valisi), Raşit bey (Derik kaymakamı), Hüseyin Nesimi bey (Lice vali yardımcısı), Naci bey (Beşiri vali yardımcısı), Mehmet Ali bey (Çermik bölgesi Savur kaymakamı), İbrahim Hakkı bey (Silvan askeriye subayı), Çetinoğlu Ali bey (Ermenileri Doğu Ermenistan’a göndererek kurtardı), Mahmud al-Halil ve karısı bayan Hadjiya, Hacı Hilmi efendi (Kayseri Nez köyü tüccarı)

Tanrı onların ruhlarına huzur bağışlasın ve onları adillerin sırasına kabul etsin.”

Başpiskopos Karekin Bekçiyan, 21 Aralık 1942 tarihinde İstanbul’da doğdu. İlkokul ve ortaokulu Pangaltı’da okudu. Liseden sonra Üsküdar Ruhban Okulu‘nu 1962 yılında bitirdi. İstanbul Edebiyat Fakültesi Sosyoloji ve Tarih bölümlerinde gördüğü öğrenimin ardından, 1965 yılında Almanya’ya gitti. Bochum Üniversitesi Pedagoji bölümünden mezun oldu. 1991 yılından beri “Almanya Patriği” unvanı ile görev yapıyor.

Almanca’dan çeviridir.

 

Sayı : 2013 04