“Gazetecilerin düşmanları genelde Putin’in dostu çıkıyor”

0
447

İsviçre’nin başkenti Zürih’te, 1-10 Mart tarihleri arasında, Uluslararası İnsan Hakları Film Festivali ve Forumu gerçekleştirildi. Festival kapsamında gösterimi yapılan Rusya’yla ilgili bir belgeselin ardından Le Temps Gazetesi’ne konuşan “Novaya Gazeta” muhabiri Elena Milashina, Putin rejiminin insan hakları aktivistleri üzerindeki baskısının giderek arttığına dikkat çekti. Örgütlenme özgürlüğünün yasalarla kısıtlandığını belirten Milashina, geçtiğimiz yaz çıkarılan yasalarla sivil toplum kuruluşlarının bütçelerinin de düşürüldüğünü söyledi.

5 Nisan 2012’de evinin yakınında iki kişinin saldırısına uğrayan Milashina, yakın iş arkadaşı Natalya Estemirova ve Anna Politkovskaya’yı öldürenlerle ilgili sorumlular araştırılıp cezalandırılmadığı müddetçe, insan hakları savunucularının kendilerini güvende hissedemeyeceğini belirtti. “Resmi yetkililer, Estemirova olayında farklı senaryolar üretti. Zaten gazetecilerin düşmanları genelde Putin’in dostu çıkıyor. Kadirov Çeçenya’nın, Putin de Rusya’nın başkanı olduğu sürece ‘gerçek suçluların’ cezalandırılacağından şüpheliyim” diyen Milashina, Le Temps muhabirinin “Sık sık şu anki Çeçenya’nın gelecekteki Rusya’nın prototipi olduğunu söylüyorsunuz” demesi üzerine şu cevabı verdi: “Çeçenya’daki savaşın ardından başlayan insan hakkı ihlalleri, Rusya’nın geneline yayılıyor. Bu ihlaller işkenceyi de kapsıyor”

Çeçenya’da totaliter bir rejim olduğunu söyleyen Milashina, “Çeçen yanlısı Kadirov başkanlığındaki hükümet, vatandaşların yaşamının her safhasını denetliyor. İnsan kaçırmalar, cinayet, işkence var” dedi. (Kaynak: ww.inosmi.ru)

 

Sayı : 2013 04