İstanbul Film Festivali’nden

0
901

İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı (İKSV ) tarafından düzenlenen 32. İstanbul Film Festivali’nde bu yıl 200 film, sanatseverlerle buluşacak. 14 Nisan Pazar akşamı Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda Ceyda Düvenci ve Mert Fırat’ın sunacağı kapanış töreninde, Altın Lale ile festivalin diğer ödülleri açıklanacak. Törenin ardından Altın Lale Uluslararası Ödülü’nü kazanan film gösterilecek.

Altın Lale Film Yarışması dışında festivalde, 20 bölümde değişik ülkelerin yönetmenlerinin filmleri gösterilecek. Festivalde bizim seçtiğimiz ve mutlaka görülmesi gereken bazı filmleri kısaca tanıtalım.

 

Aklımı Oynatacağım

Yönetmen: Pedro Almodovar
Oyuncular: Antonio Banderas, Penelope Cruz, Willy Toledo, Hugo Silva, Antonio De La Torre

Meksika’ya gitmekte olan bir uçağın içindeki yolcular, hayatlarındaki son saatleri geçirmektedirler. Ölüm kaçınılmazdır ve bu gerçek, yolcuların çenesine vurur. Yaşamda artık saklayacak hiçbir şeyleri kalmadığından en gizli sırlarını, saklı yönlerini birbirlerine tek tek anlatmaya başlarlar.

 

Lanetli Kan

Yönetmen: Park Chan-wook

Oyuncular: Phyllis Somerville, Matthew Goode, David Alford, Nicole Kidman, Mia Wasikowska

İntikam Üçlemesi’nin yönetmeni Güney Koreli sinemacı Park Chan-wook’ın Amerika’da çektiği ilk film olan Stoker, babasının ölmesiyle annesiyle bir başına kalan India’nın ilk kez tanıştığı gizemli amcasıyla arasında korku ve öfkeden doğan garip ilişkiyi anlatıyor. Aile reisinin ölümünden sonra anne ve kızın evine gelen bu amcanın, ailenin düzenini de baştan aşağıya değiştirecektir.

 

Lizbon’a Gece Treni

Yönetmen: Bille August
Oyuncular: Jeremy İrons, Mélanie Laurent, Jack Huston, Martina Gedeck
Raimund, düzenli ama monoton hayatını kanıksamış bir Latince öğretmenidir. Kırmızı paltolu bir kadını tam nehre atlayacakken kurtarınca, kadın da onun hayatını kurtarır. Anlık bir kararla kadının binmesi gereken trene bindiğinde, kendini Lizbon´da, kadının okuduğu kitabın yazarının peşinde bulur. Raimund, takıntılı bir dedektif gibi parçaları birleştirdiğinde, 1970´lerin faşist Salazar Lizbon´unda bir arkadaşlık, ihanet, baskı ve devrim hikâyesi oluşturacaktır. Pascal Mercier´in uluslararası çoksatan romanından uyarlanan film, ülkeler ve tarih arasında dolaşan polisiye bir yapboz, romantik bir dram.

 

Geceyarısından Önce

Yönetmen: Richard Linklater
Oyuncular: Ethan Hawke, Julie Delpy

Richard Linklater’ın 1995 yapımı ünlü filmi “Before Sunrise”, Julie Delpy’nin canlandırdığı Fransız genç kızla, Ethan Hawke’ın oynadığı Amerikalı genci Viyana’da birkaç saat için bir araya getiren bir romantik filmdi. Çok sevilen yapımın devam filmi, 2004’de “Before Sunset” adıyla izleyici karşısına çıktı. Yine Linklater yönetmen koltuğunda, Hawke ve Delpy başrollerdeydi. Film, Paris’te geçiyor ve iki karakteri yeniden karşı karşıya getiriyordu.
Aradan bir dokuz yıl daha geçtikten sonra Delpy ve Hawke, “Before Midnight”la bir kez daha buluşuyorlar. Linklater’ın bir kez daha yönetmen koltuğuna oturduğu filmin mekanı bu kez Yunanistan.

 

Sinemada İnsan Hakları

Küf – Yönetmen: Ali Aydın

F Tipi Film – F tipi bir hapishanede geçen filmde Ezel Akay, Barış Pirhasan, S. Süreyya Önder, Aydın Bulut, Hüseyin Karabey, Reis Çelik, İnan Altın, Vedat Özdemir ve M. İlker Altınay, hapishanenin ayrı ayrı hücrelerinden birer hikâye anlatıyor.

İnşallah – Yönetmen: Anaïs Barbeau-Lavalette

Bir Gece – Yönetmen: Lucy Mulloy

 

Akbank Galaları

Matt Damon ve John Krasinski’nin senaryosunu birlikte yazdığı, Berlin Film Festivali Özel Mansiyon Ödülü’nün sahibi “Promised Land / Kayıp Umutlar”ın yönetmeni, Gus Van Sant .

Stéphane Osmont’un kitabından uyarlanan “Capital / Kapital”de kapitalist sistemin içyüzü dünyanın en tanınmış politik film yönetmenlerinden Costa-Gavras tarafından anlatılıyor. Kapital, Avrupa’nın en büyük bankasının yeni yönetim kurulu başkanı olunca, kurul üyelerine “Yeni Robin Hood benim! Yoksullardan çalıp zenginlere vermeye devam!” açıklamasını yapan, para dünyasının efendisi haline gelen Marc Tourneuil’in önlenemez yükselişini konu alıyor.

 

Özel Gösterim: Türk Klasikleri Yeniden

Festival kapsamında gerçekleştirilecek özel gösterimde bu yıl Lütfi Ö. Akad’ın 1968 tarihli Vesikalı Yarim, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Prof. Sami Şekeroğlu Sinema-TV Merkezi tarafından restore edilerek izleyicilere sunulacak.

 

Ustalar

Ken Loach’ın, prömiyerini Berlin Film Festivali’nde yapan ve büyük beğeni toplayan belgeseli “Spirit of 45 / 45 Ruhu”, festivalin kaçırılmayacaklarından. İkinci Dünya Savaşı’nın hemen ardından İngiltere’de esen umut rüzgârlarının, vahşi kapitalizmle yok oluşunu anlatan 45 Ruhu, dönemin tanıklarının anlatılarıyla, arşiv görüntülerinden oluşuyor.

 

Sayı : 2013 04