KAFFED Suriye Kriz Masasından haberler

0
426

Temoko ailesi, 16 Şubat sabahı İstanbul Sabiha Gökçen Havaalanı’na 7 kişi olarak ulaşmıştır. Aile, İKKD GENÇ üyeleri tarafından karşılanmış, derneğimize getirilerek istirahatleri sağlanmış, kahvaltı ikramı yapılmış, 14:45 otobüsü ile  Bozhöyük Poyra köyündeki Muhammed Komruk adlı hemşerimizin evine doğru yolcu edilmiştir.

Muhammed Bey, Temoko aile reisi ile bir dönem Suriye’de birlikte çalışmış eski bir aile dostudur. Bize iletildiği kadarı ile Poyra köyünde kendi oturduğu üç katlı ev, bu aileyi ağırlamak için son derece elverişlidir. Muhammed Bey, ailenin Ankara’ya değil, kendi evine gönderilmesi konusunda ısrarcı olmuş, Temoko ailesini bu yönde bizzat kendi ikna etmiştir. Bozhöyük otobüs biletleri, Muhammed Bey’in otobüs firması ile tanışıklığı sayesinde ücretsiz olarak temin edilmiştir. Ailenin dört ferdinin uçak biletleri İKKD tarafından karşılanmıştır. Önceden bilmediğimiz bu gelişmeler sonucunda aile için Ankara’da tahsis edilen ev boşa çıkmış, Ankara derneğimizden Sibel Hanım konu hakkında bilgilendirilmiştir.

Aynı uçakla İstanbul’a ulaşan iki kişilik Dzıbe ailesi ise, Dzıbe sülalesinin Türkiye’deki mensupları tarafından karşılanmıştır. Bu aile de daha önce gelen üç kişilik Dzıbe ailesinin yanına yerleştirilecektir. İki kişilik ailenin uçak biletleri de İKKD tarafından karşılanmıştır.

 

Jılehıjlar vunekoşlarına sahip çıktı

Suriye’den Türkiye’ye giriş yapan ve bir haftadır İskenderun Dernek Başkanı Servet Apiş’in bilgisi dahilinde İskenderun’da misafir edilen Jılehıj ailesi, Maraş-Göksun Saraycık köyünde vunekoşlarının yanına yerleştirilecektir.

2 Mart günü Reyhanlı Dernek Başkanı Uğur Pihava’nın arayarak bilgilendirmesi sonucu, Mersin’de yaşayan rahmetli Jılehij Mithat’ın ailesini aranarak, Suriye’den bir aile geldiğini ve bunları yerleştirmek için köydeki evlerine ihtiyaç duyulduğu bildirildiğinde, hiç tereddütsüz bu evlerini kullanabileceğimizi belirmişlerdir. Evin anahtarı Göksun Dernek Başkanı Bedri Tokuç’a ulaştırılmış ve uzun süredir kullanılmayan evin temizlik ve bakım işlerine başlanmıştır.

Saraycık köyüne daha önce yerleştirilen ve yakacakları biten ailelerin odun ihtiyaçları, köyde yaşayan Jılehij Talat tarafından temin edilmiştir.

3 Mart Pazar günü Hatay Yayladağı sınır kapısından alınan 4 kişilik Ğış ailesi Reyhanlı’da daha önce yerleştirilen Suriye’li Tuğ ailesinin yanına yerleştirilmiştir.

Kriz masamıza ulaşan, sadece birkaç aylık evli Suriyeli genç aile, kendi imkanları ile İstanbul’a ulaştıklarını, geceyi geçirmek için bir otel odası tuttuklarını, Türkiyeli kardeşlerinin yardımlarına ihtiyaç duyduklarını bildirmiştir.

Kaffed Kriz Masası tarafından yapılan planlama sonrasında, genç çift sabah saatlerinde kaldıkları otelden alınarak İstanbul Kafkas Kültür Derneği’ne getirilmiş, istirahatleri sağlanarak acil ihtiyaçları giderilmiştir. Soydaş aile, akşam saatlerinde Bursa Dernek Başkanımızın koordinatörlüğünde, kendilerine tahsis edilen İnegöl’deki eve İKKD GENÇ üyeleri tarafından yolcu edilmiştir.

Gaziantep’e gelen dört kişilik aile, Dernek Başkanımız Hakan Bey tarafından karşılanmış, Konya Dernek Başkanı Nahide Demir’le görüşülerek Konya’ya gönderilmiştir. Ailenin ulaşım masrafları Kriz Masamız tarafından ödenmiştir.

Anavatana dönmek için Suriye’den Gaziantep’e gelen kardeşimiz Dernek Başkanımız Hakan Bey tarafından karşılanmış, ihtiyaçları giderilmiş, misafir edilmiş ve İstanbul üzerinden Nalçik’e uğurlanmıştır.

Suriye’den gelen 4 kişilik bir aile ile 3 kişilik bir aile Ankara Çerkes Derneği tarafından karşılandı. Anavatana gitmek isteyen iki aile, davetiyeleri ve evrakları hazır olana kadar İkizce köyüne yerleştirildiler.

Kayseri Kriz Masamız ile irtibata geçen sekiz kişilik aile, Lübnan üzerinden İstanbul’a gelmiştir. Aile Federasyonumuz Yönetim Kurulu ve Kriz Masası üyesi Sayın Erdoğan Yaşar Bey tarafından karşılanmış, ihtiyaçları giderilmiştir. Aile, Kayseri’de kendilerine tahsis edilen eve yerleştirilmek üzere İstanbul’dan Kayseri’ye yolcu edilmiştir. (kaffed.org)

Sayı : 2013 04