“Maskhadov’un cenazesi verilsin”

0
505

Sekiz yıl önce bugün, Çeçen halkı barışsever liderini kaybetti ama daha önemlisi, dünya kamuoyu Çeçen halkının seçilmiş devlet başkanına yönelik Rus devlet terörizmine sessiz kalarak ademiyetini ve onurunu yitirdi!

Aslan Aliyeviç Maskhadov, aralarında BM ve AGİT’in de yer aldığı uluslararası kuruluşların gözetiminde, Ocak 1997’te Çeçen Cumhuriyeti İçkerya’da gerçekleştirilen özgür ve demokratik seçimlerde, oyların %60’ına yakınını alarak Çeçen halkının meşru devlet başkanı olarak seçildi. Göreve gelmesiyle birlikte yerine getirdiği ilk icraatlardan birisi, Çeçen Cumhuriyeti İçkerya ve Rusya Federasyonu arasındaki barış anlaşmasını imzalamak oldu.

Tüm görev süresi boyunca da, insan haklarını savundu ve barışı daim kılabilmek için elinden gelenin en iyisini yaptı. Ne yazık ki tüm çabalarına karşın, savaş makinesi 1999 yılının sonunda bir kez daha çalıştı ve o da Çeçen halkının lideri olarak hukuk dışı Rus askeri işgaline karşı meşru anavatan savunmasına önderlik etti. Ancak tüm askeri ve siyasi hayatı boyunca, her türlü terörizm hareketini açıkça ve şiddetle kınadı, terörizme karşı durdu. Rus devlet başkanı Putin ile sadece birkaç dakika yüz yüze konuşabilse bu savaşı bitirebileceğine inandı ve bu amaçla barışa hazır olduğunu göstermek için tek taraflı ateşkes ilan etti. Ne var ki, Rus devletinin yanıtı gaddarca oldu, Rusya, Halkın Devlet Başkanı’nı dünya kamuoyunun gözleri önünde katletti. Ama Rus yönetiminin zalimliği bununla da sınırlı kalmadı, “teröristlerin” vücutlarına el koymakla ilgili insanlık dışı bir yasalarına atıfta bulunarak Maskhadov’un naaşını ailesine vermediler! Rus hukuk kuralları ne derse desin, bu uygulamanın ne yasal bağlamda ne de etik manada kabul edilebilir bir yanı yoktur.

Bizler, Save Chechnya Campaign aktivistleri olarak, bir kez daha Rus yetkililerden bu korkunç uygulamalarına bir son vermelerini ve Maskhadov’un Müslüman ve Çeçen adetlerine göre gömülebilmesi için bir an önce ailesine teslim etmelerini talep ediyoruz!

Bizler, Save Chechnya Campaign aktivistleri olarak, tüm Uluslar arası kurum ve kuruluşları, insan hakları organizasyonlarını ve iyi niyetli insanları, Halkın Devlet Başkanı’nın naaşının ailesine verilmesi için Rus hükümetine baskı yapmaya davet ediyoruz!

Av. Burak Öztaş

Save Chechnya Campaign Genel Direktörü

Sayı : 2013 04