Roboski’de fail bulundu: “Uçaklar”

0
511

Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, Uludere Raporu’nu yayınladı. 85 sayfalık raporda, 28 Aralık 2011’de hava bombardımanında 34 kişinin hayatını kaybetmesinden toplumun tüm kesimlerinin üzüntü duyduğu belirtilirken, olayda devletin hiçbir kurumunun kastının olmadığı ileri sürüldü.

Olayın nasıl meydana geldiğinin aktarıldığı raporda, bombardımandan sağ kurtulanların beyanları, Şırnak Valisi’nin ile Uludere Kaymakamı’nın, 22. ve 23. Jandarma Sınır Tümen Komutanlığı’na bağlı tümen komutanının, Gülyazı tümen komutan yardımcısının ve Gülyazı karakol komutanının beyanlarına yer verildi. Raporda ayrıca Genelkurmay Başkanlığı’nın bombardımana ilişkin değerlendirmesine de yer verilirken, “İstihbarat bilgilerinin değerlendirilmesi”, “İnsansız hava uçaklarının görevlendirilmesine ve faaliyet alanına ilişkin hususların değerlendirilmesi”, “İHA görüntülerinin analizi ve bu analizin fiili durumla örtüşüp örtüşmediğinin değerlendirilmesi”, “Harekat öncesi ve sonrasında gündeme gelen bazı iddiaların değerlendirilmesi” gibi başlıklara da yer verildi. Raporda, harekat öncesindeki süreçte bölgedeki PKK hareketliliğinin arttığına ve bu nedenle tüm askeri birliklerin teyakkuzda olduğu ifade edildi.

Roboskili aileler raporu protesto etti

Raporun yayınlanmasının ardından Ankara’da Meclis önünde toplanan Roboskili aileler, kabul edilen rapora tepki gösterdi. Aileler adına açıklama yapan Veli Encü, “Bugün Kürt sorunun demokratik yollarla çözümüne dair barış sürecinden bahsediliyor. Biz Roboskili aileler olarak bu süreci tam desteklediğimizi ancak hükümeti ve devlet sorumlularını Roboski katliamıyla yüzleşmeye davet ediyoruz. Barışın yolu Roboski’den geçer” diye konuştu.

 

Sayı : 2013 04