Samsun Kafkas Derneği Gençlik Komisyonu

0
515

Samsun Kafkas Derneği, gençlik komisyonu seçimlerini 24 Şubat’ta tamamlayarak yeni komisyonunu oluşturmuştur.

Oluşturulan komisyon; başkan Salih Cengiz ve başkan yardımcısı Volkan Yaldız ile Mehmet Murat Tungut, İsa Özgür, Janset Alexir, Ahmet Ergün, Yakup Öztürk, Yasin Mert Avcı, Ceren Hazal Demiral, Hamit Berkan ve Burcu Akkan’dan oluşan on bir üyeden oluşmaktadır. Bu komisyon içinde üniversite temsilcilerimiz, sosyal faaliyet temsilcilerimiz, medya temsilcilerimiz, lise temsilcilerimiz ve denetleme kurulu gibi görevleri yürüten arkadaşlarımız bulunmaktadır.

Gençlik komisyonu kurulduktan sonra ilk toplantısını düzenledi ve faaliyet takvimini oluşturdu. Faaliyetlerin ilki olan tanışma kahvaltısı gerçekleştirildi. Güzel ve keyifli bir kahvaltının ardından yeni gelen arkadaşlarımızın birbirleriyle tanışmasını sağlamak için zexes ortamı kuruldu ve Çerkes dansları oynandı.

14 Mart (1853), Bersey Wumar tarafından günümüzde kullandığımız Adige Alfabesi’nin yayımlanışının yıl dönümü olup, dilimizin tekrar yazılı hale geldiği bir dönüm noktasıdır. Günümüzde yok olma tehlikesi olan Adigece, Çerkes halkının binlerce yıllık kültür ürünüdür. İnsanlığın önemli bir varlığı olan Adigecenin korunması ve geliştirilmesi için 14 Mart Adige Cumhuriyeti’nde Adige Dili ve Yazısı Günü olarak kutlanmaktadır. Çerkesler için önemli bir gün olan 14 Mart Adige Dil Günü’nde de komisyonumuz, bu günün önemini anlatabilmek için bir etkinlik düzenledi. Etkinlik içerisinde Adige dil hocamız Mesut Sönmez, dilimizin önemi ve yaşatılmasıyla ilgili bir sunum yaptı. Dilimizin tarihçesinden ve karşı karşıya kaldığı yok olma tehlikesinden bahsetti. Etkinliğe katılan bütün arkadaşlarımız da bu konudaki yorum ve düşüncelerini paylaştı. Hepimiz, ana dilimizin yok olma tehlikesi karşısında en azından bir kez daha düşünme fırsatı bulduk ve bu da bizlerde derin bir endişe uyandırdı. Bu konuda bireysel ve toplumsal olarak üzerimize düşenleri, yapmamız gerekenleri etkinliğimiz sayesinde biraz da olsa katılımcı arkadaşlarımıza anlatmaya çalıştık. Bu bağlamda, konuyla ilgili derneğimizde önemli faaliyette bulunarak Adigece kursu veren Mesut Sönmez hocamıza tekrardan teşekkür ederiz. Sunum dışında Adigece şiirler okundu ve arkadaşlarımız kendi yazdıkları Adıgece kısa bir oyunu sahneledi. Kendi dilimizde sergilenen bu oyunu büyük bir keyifle izledik. Etkinliğimizi, dilimizin önemini sadece böyle günlerde değil, her zaman hatırlamak ve yaşatmak niyetiyle sonlandırdık.

21-22 Mart çeşitli farklılıklarla pek çok toplumda yeni yılın gelişi, baharın gelişi, kışın sona ermesi, doğuş günü gibi çeşitli nedenlerle kutlanmaktadır. Geçtiğimiz günlerde Adigeler için takvimde yeri olan 22 Mart Adige yılbaşını komisyonumuzun düzenlediği bir etkinlikle ve genç arkadaşlarımızın katılımıyla eğlenceli bir şekilde kutladık. Kendi kültürümüze ait oyunlar oynadığımız, sohbet ettiğimiz, Adigece şarkılar söylediğimiz keyifli bir akşamı hep birlikte geçirdik.

Komisyonda düzenlenen bu etkinlikler dışında yapmayı planladığımız sunumlar, paneller, arkadaşlarımızla birlikte olabileceğimiz yeni tanışma ortamları, çeşitli dil çalışmaları, okumalar vb. faaliyetler bizleri beklemektedir.

Kendi kültürümüz için attığımız her türlü büyük ya da küçük her adımın bizleri her zaman bu şekilde mutlu etmesi niyetiyle…

Haber: Burcu Akkan

 

Sayı : 2013 04