Savaşın pençesinde belirsizleşen hayatlar

0
476

Mart 2011’de başlayan Suriye’deki iç savaşta, 60 bin civarında insan öldü. Savaş sürecinde 400’ü aşkın Çerkes, Adıgey’e döndü

Gelenler, ülkenin resmi dilini öğrenmek için kurslara katılıyor. Kurs sıralarında oturan bu insanlar bugüne dek Rusça tek bir kelime duymamış. Kurs dönemi bittiğinde sadece anlayıp konuşabilmeyi değil, okuma yazmayı da öğrenmiş olmaları gerekiyor.

Çocuklarıyla birlikte Suriye’den gelen Safa ve Suhad Hachetsuk, üç aydır Adıgey’de. Suriye’deyken Şam’da yaşıyorlarmış. Maykop’u ilk görüşte sevmişler. Canlarını sıkan tek şey, çatışma bölgesinde kalan akraba ve arkadaşları… Safa, imkanlar dahilinde ailesine telefon etmeye çalışıyor. “Annem ve babamın dışında kızkardeşim ve erkek kardeşim de orada. Durum her geçen gün kötüleşiyor. En son bir hafta önce görüştüm. Acaba nasıllar?” diyerek endişesini belirtiyor.

Suhad ise “Bazıları maddi imkansızlıktan, bazıları da ailelerini bırakamadıkları için gelemiyor. Bir kısmı da buraya geldiklerinde ne olacağını bilmedikleri için korkuyor. Suhad Hachetsuk’un çocuklarına huzurlu bir gelecek sağlamak istediği yer, Adıgey. “Büyükbabam burada yaşıyordu. İnsanlar çok iyi. Bu toprakların beni çağırdığını hissediyorum. Oğullarımla burada yaşamak istiyorum. Bu onların şansı” diyor.

İnternetten gelen haberler korkutucu. Safa ve Suhad’ın köyüne ait son fotoğraf tam da savaşın resmi. Babasının evi ve cami yıkılmış. Gerçek şu ki Suriye’deki durum daha da kötüleşiyor ve Çerkes köyleri de yıkılıyor. Suriye’deki Adıge Xase başkanına ulaşma şansım oluyor. Başkan Akram, “Şam merkezinde bin 200 civarında Çerkes var. Şu anda benim evimde dört aile kalıyor. Dışarı çıkmaya korkuyorlar. Biz Çerkesler silah taşımıyoruz, savaşmıyoruz ama dinleyen kim? Kırktan fazla Çerkes hayatını kaybetti. Geçen hafta iki kişi öldü, çok gençtiler” diyor. İsrail-Suriye savaşından sonra yeniden kurulan Bariku ve Mudar Birhadzham köyleri de zarar görmüş.

Geçen yıl, Adıgey’in 450 kişilik vatandaşlık kotasının sadece yüzde 28’ini kullanmış Suriye Çerkesleri… Bu yıl 150 davetiye gönderilmiş, 31 kişi gelmiş. (www.kavpolit.com)

Çeviri: Serap Canbek

 

Sayı : 2013 04