Savaşla meçhule savrulan yaşamlar

0
434

Suriye’deki kirli savaş üçüncü yılına girerken, savaşın girdabında şimdiye kadar yaklaşık 80 bin insan hayatını kaybetti. Taraf olmamayı seçen Çerkesler de kayıplar yaşıyor ve ülkedeki belirsizlik nedeniyle Suriye’yi terkediyor

Suriye’deki çatışmalar sebebiyle zorlu bir süreçten geçerek önce Beyrut’a giden Suriye Çerkesleri, Dünya Çerkesleri Dayanışma Komitesi’nin (DÇDK) organizasyonuyla Türkiye’ye getirildi. Çoğunluğu çocuk ve kadınlardan oluşan 173 Çerkes, Gaziantep Havaalanı’na geldi. Ellerinde Çerkes bayrakları ile uçaktan inen ve çocukları ile yeni bir hayata adım atan Çerkesler, Nizip ilçesindeki konteyner kente yerleştirildi. Çerkesler, pasaportları ile geldiklerı için kamp bölgesinden çıkarak istedikleri şehirlere de gidebilecekler. DÇDK, ikinci bir grubu getirmek için çalışmalara başladı.

İç savaşta evlerinin bombalandığını anlatarak, ”Bulunduğumuz yerler yaşanmaz hale gelmişti ve biz de ülkeyi terk etmek zorunda kaldık. Şimdi güvendeyiz. Tek isteğimiz savaşın bir an önce son bulmasıdır” diyen Çerkesler, kamp hayatına alışmaya çalışıyor. Golan’daki ateşkes hattının dibindeki Bir Acem ve Barika köylerinden gelen Çerkeslerden Bir Acemli Hukun Yusuf, “Bir Acem diye bir şey kalmadı. Üzerimdeki elbiselerle çıktım. Bombardıman başlayınca hep birlikte sığınaklara indik. Bir hafta aç susuz kaldık. Yiyecek getirmek için sığınaktan çıkan 5 genç öldürüldü” dedi.

 

Sayı : 2013 04