1 Mayıs’ta sıkıyönetim ilan edildi

0
437

Dünyanın ve Türkiye’nin birçok yerinde milyonlarca emekçinin kutladığı 1 Mayıs, İstanbul’da AKP’nin OHAL uygulamalarına ve polis şiddetine sahne oldu. Hükümetin sıkıyönetim uygulamaları nedeniyle kent felç olurken, sendikalar, siyasi partiler, taraftar grupları, kadın örgütleri ve STK’lardan oluşan birçok kortej Taksim’e çıkmak için Şişli ve Beşiktaş’ta toplandı.

Ancak onbinlerce polisin Taksim ve Taksim’e çıkılacak güzergahlarda konuşlandırılması işgal görüntülerini hatırlattı. Avrupa ile Anadolu yakası arasındaki bağlantı koparıldı, köprüler kapatıldı, Taksim’e otobüs, metro ve metrobüs seferleri durduruldu, DİSK Genel Merkezi ve grupların buluştuğu her alan, gaz bombalı saldırılara uğradı. İlk müdahale Beşiktaş’ta sabahın erken saatlerinde gerçekleşti.  Beşiktaş’ta polis toplanan tüm gruplara müdahale etti. Aralarında CHP’nin de bulunduğu gruplar ara sokaklara dağıldıktan sonra tekrar toplandı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin de, Beşiktaş’ta polisin gazlı müdahalesine maruz kalarak, hastaneye kaldırıldı. Yaşanan olaylar sonrasında canlı yayında konuşan Tekin, “Emniyet mensuplarına sözüm yok, onlara bu emri kim verdiyse onlarla hesaplaşacağız. Bize bu muamele yapılıyorsa, bu ülkenin vatandaşlarına ne yapılıyordur, takdirinize bırakıyoruz. Dünün apoletli Evren’i bugünün apoletsiz Erdoğan’ı” dedi.

DİSK kortejine gaz bombası

Öte yandan Şişli’deki DİSK Genel Merkezi önünde bir araya gelen binlerce kişi, Halaskargazi Caddesi üzerinden Taksim Meydanı’na doğru yürümeye başladı, sloganlar eşliğinde Osmanbey Metrosu önüne ulaşan kitleye, polis gaz bombası, tazyikli su ve biber gazıyla müdahale etti.

Mecidiyeköy’de toplanan bir gruba da polis müdahale etti. Bu arada güvenlik önlemleri kapsamında Galata ve Unkapanı köprüleri açılarak araç trafiğine kapatıldı.

HAK-İŞ Taksim’e mehter marşıyla girdi

1 Mayıs Terip Komitesi’nden sendikalar polis müdahalesiyle karşılaşırken, Hak-İş Türkiye bayrakları ve mehter marşıyla Taksim Meydanı’na giriş yaptı. 20-30 kişilik grup, davul-zurna eşliğinde göbek attı. Aynı esnada sağ taraftan DİSK Başkanı Süleyman Çelebi geldi. “Buraya bir grup girip, davul zurna çalarken, diğer taraflarda gaz atılıyor. Üç-beş kişi alana sokularak kutlama varmış gibi gösterilmeye çalışılıyor. Şimdi davul zurna çalınacak zaman değildir. Taksim projesi, burayı bundan sonra işçilere kapatmaktır. Daha önce de bunları yaşadık, Türkiye AİHM’de bu uygulamaları nedeniyle yargılandı” dedi.

Yüzlerce yaralı, 72 kişi gözaltında

Beşiktaş, Şişli, Dolapdere, Mecidiyeköy ve Okmeydanın’da polis tarafından atılan gazlardan 3’ü ağır, yüzlerce kişi yaralanırken, 72 kişi gözaltına alındı. Öğretmen Meral Dönmez, Okmeydanı’nda başına gelen gaz kapsülü sonucu ağır yaralandı, şuuru 12 saat sonra açılan Dönmez’in durumunun doktorlar tarafından izlediği belirtildi. Polisin attığı gaz bombası kapsülü nedeniyle yaralanan lise öğrencisi Dilan Alp ise beyin ameliyatına alındı. Ameliyattan 48 saat sonra Alp’in bilincinin açılmaya başlandığı söylendi.  Ancak Dilan Alp ve Meral Dönmez’in işitme kaybı riskiyle karşı karşıya olduğu öğrenildi. Yine atılan gaz bombası mermisinin başına isabet etmesi sonucu beyin kanaması geçiren 28 yaşındaki metal işçisi ve Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi üyesi Serdal Gül’ün de yapılan ameliyatın ardından hayati tehlikeyi atlattığı öğrenilirken, üniversite öğrencisi İbrahim Akan yüzüne hedef alınarak atılan gaz bombası sonucunda sol gözünü kaybetti.

Vali’den skandal açıklama

Yaşanan olayların ardından İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın ile birlikte  basın toplantısı düzenledi.  Çıkan olaylardaki bilançoyu açıklayan Mutlu, sendika üyelerini, işçileri ve 1 Mayıs’ı Taksim’de kutlamak isteyen kitleleri “Marjinal gruplar” diye nitelendirirken, polis müdahalesini ise “Fevkalade orantılı bir müdahale” olarak değerlendirdi. Yaralananlarla ilgili olarak ise Mutlu, “Yaralıların 3’ü de militandır. Dilan adlı kızımız da yaralıdır. Dilan örgüt üyesidir, marjinal grup üyesidir. Tam bir radikal mensuptur. Yaptığımız hiçbir eksik ve yanlış işlem yoktur” dedi.

CHP’den suç duyurusu

CHP, polisin 1 Mayıs’taki şiddetini yargıya taşıdı. CHP İstanbul İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı, 1 Mayıs kutlamaları için Beşiktaş’ta toplanan CHP kortejine yönelik saldırıyla ilgili İçişleri Bakanı Muammer Güler, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın ve diğer ilgililer hakkında suç duyurusunda bulundu.

TKP Kadıköy’de şenlik yaptı

İstanbul’un çeşitli bölgelerinde toplanarak, 1 Mayıs’ı Taksim meydanında kutlamak için direnenlere tazyikli su ve gaz bombasıyla müdahale ederken, 1 Mayıs’ı Kadıköy’de kutlama kararı alan TKP’nin düzenlediği miting Vali Mutlu tarafından örnek gösterildi. Vali Mutlu, hükümet tarafından yasaklanan Taksim’e çıkmadıkları için TKP’ye twitter hesabından teşekkür etti.

Marjinaller “vali istifa” dedi

1 Mayıs’ı kutlamak için Taksim’e çıkmak isteyen emekçilere yönelik polis saldırısı, akşam saatlerinde İstiklal Caddesi’nde yapılan yürüyüş ile protesto edildi. KESK İstanbul Şubeler Platformu’nun çağrısıyla Beyoğlu Tünel’de bir araya gelen yüzlerce kişi, “Marjinaller yürüyor” diyerek yürüyüşe başladı. Sık sık “Vali istifa” sloganıyla İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu’nun istifasını isteyen emekçiler, ayrıca sık sık “Yaşasın Taksim direnişimiz”, “Her yer Taksim, her yer direniş” sloganlarını attı. İstiklal Caddesi’nde oturma eylemi yapan emekçiler, 1 Mayıs marşını söyledi. Eylem, yapılan basın açıklamasının ardından “İnadına hepimiz marjinaliz” sloganıyla sona erdi.

 

Sayı : 2013 05