Abhazyalı kadınların vefa ziyareti

0
468

Abhazyalı kadınlardan oluşan bir heyet, 1992-1993 Gürcistan-Abhazya savaşında hayatını kaybeden Kabardey-Balkarlı yedi gönüllünün ailelerini ziyaret etti. Abhazya Gönüllüler Birliği Başkanı Anzor Şorov’a göre ziyaret, iki cumhuriyet arasındaki ilişkilerin yeniden sıcak hale geldiğinin göstergesi.

Gönüllüler Birliği Başkan Yardımcısı Ahmed Pşeunov, heyette 11 kişinin yer aldığını kaydetti. Abhazya heyetindekiler arasında savaşta oğullarını kaybeden anneler yer alıyor: Nanuli Şinkuba, savaşta tek oğlunu kaybeden, Sohum anneler hareketi başkanı Firuza Kapba ve biri 17 diğeri 20 yaşında iki oğlunu kaybeden Aza Agumaat. Oğullarının ölümünün ardından Aza Agumaat kendisi de savaşa katıldı ve ‘Cesaret’ madalyasına layık görüldü.

Heyet, ziyaretin ilk gününde Gennadi Kardanov, Hadis Masayev, Asker Dzagoyev ve Robert Amalçiyev’in ailelerini görmek için Urvan bölgesindeki köylere gitti. Nalçik’te Muayed Şorov, Arsen Hagabanov ve İbragim Naurjanov’un aileleri de ziyaret edilecek.

Abhazya’nın bağımsızlığı için toplam 59 Kabardey-Balkarlı hayatını kaybetti. Abhazya devlet başkanının Kafkasyalı Gönüllüler temsilcisi Liala Çamagua “Bütün aileleri ziyaret etmeyi düşünüyoruz. Bu zor, ancak gayret edeceğiz” dedi. Liala Çamagua gönüllülerin aileleri ile sıkça görüştüklerini, her yıl tatil için Abhazya’ya davet ettiklerini ifade etti ve bu yıl davetlerin, zaferin 20. yıl dönümü kutlamalarının yapılacağı Eylül’de gerçekleşeceğini kaydetti.

Abhazya Gönüllüler Birliği Başkanı Anzor Şorov, Abhazya heyetinin ziyaretinden memnuniyet duyduklarını ifade ederken, yakında Abhazya televizyonundan bir ekibin gönüllüler hakkında program hazırlamak üzere ülkelerine geleceğini belirtti. Şorov “Abhazya tarafından böyle bir adım atılması, maalesef bir soğukluk devresine giren ilişkilerimizi yeniden normale döndürme iradesini gösteriyor” dedi. Şorov, ilişkilerdeki soğukluktan her iki tarafın da mesul olduğunu belirtirken, Abhazya’da Vladislav Ardzınba’nın siyasetten ayrılmasıyla birlikte gönüllülerin özel olarak hatırlanmadığını kaydetti. (ajanskafkas)

 

Sayı : 2013 05