ETKİNLİK TAKVİMİ – Mayıs 2013

0
464

Antonioni Sessizliğin Gürültüsü

Pera Müzesi

27 Nisan – 25 Mayıs 2013

Pera Film; İtalyan Kültür Merkezi işbirliğiyle Antonioni’nin 1940 ve 1980 yılları arasından yedi uzun metraj filmini, kısa filmlerinden bir seçki ile birlikte seyirciye sunuyor. Michelangelo Antonioni, 29 Eylül 1912 yılında doğdu, hayatının tamamını neredeyse çalışarak geçiren ünlü yönetmen 2007 yılında, 94 yaşında hayata veda etti. Antonioni, 1940’lı ve 1950’li yıllarda Federico Fellini’nin Beyaz Şeyh filminin öyküsünü kaleme alır ve İtalyan burjuva hayatını anlatan çarpıcı Bir Aşkın Öyküsü ve Kız Arkadaşlar gibi ilk kurgu filmlerini çeker. Uluslararası sinema dünyasında gerçek anlamda şöhreti yakaladığı 60’lı yıllar, Antonioni’nin, Fellini, Ingmar Bergman ve Alain Resnais gibi sanatçılarla birlikte, kendine özgü çağdaş bıkkınlığı tasvir eden, yeni bir Avrupa sanat sinemasıyla özdeşleştiği zamanlardı. Çarpıcı görsel öğeleri, muğlak hikayeleri ve modern yabancılaşmaya odaklanmalarıyla, Antonioni’nin bu dönemden filmlerinin tamamında o zamanki sevgilisi Monica Vitti yer alıyordu— Macera (Cannes Film Festivali’nde gösterildiğinde uzun ve durağan bölümleri ve kapanışı olmaması nedeniyle seyirciler tarafından yuhalananmasıyla meşhurdur), Gece, Tutulma ve Kızıl Çöl.

Antonioni’nin bu filmlerinin hepsi yıllara meydan okumuştur. Daha sonraki Identification of a Woman gibi filmleri, 1960’lı yıllardaki filmleri kadar iz bırakıcı olmışsa da, yıllar geçtikçe daha çok ilgi ve  gizem kazandı. Usta yönetmen Antonioni, sinema yapısının daha sessiz ve dolaylı yönlerini beceriyle kullanır. Onun varoluşsal bilmeceleri mantık çerçevesinde değerlendirilmeden önce hissedilir. Negatif alan, pozitif alan kadar öne çıkar, sessizlik gürültü kadar yüksek ses yaratır, olmayışlık varlık kadar belirgin, durağanlık ise doğrudan eylem kadar harekete geçirici olabilir. Antonioni, çoğunlukla telaffuz edilmeyen sinema kurallarının sınırlarını aşarak, çoğu zaman başroldeki kadın karaktere odaklanır ve filmlerindeki karakterleri duygusallaşmadan ya da ahlaki açıdan yargılamadan, filmin bütün dinamik sistemi içerisinde yer alan, ses ve sahne dekorları gibi diğer elemanlar ile aynı eşit koşullara tabi tutar. Fellini, Bergman ve Kurosawa ile birlikte, Antonioni de, modern sanat filmi kavramını tanımlamasıyla tanınır. Öte yandan, günümüz şartlarında Antonioni’nin sineması, basit bir sınıflandırma yerine meydan okudukları gibi kendilerine özgü bir janra ait dururlar.


We Will Rock You

Queen ve Ben Elton Müzikali

03 Mayıs Cuma – 12 Mayıs Pazar

Ülker Sports Arena

17 ülkede 12 milyondan fazla kişi tarafından izlenen ve Queen’in en iyi 24 şarkısından oluşan, ödül rekortmeni muhteşem müzikal, Ülker Sports Arena’da sahnelenecek.

* We Will Rock You’nun temel fikri, 1996’da Venice Film Festivali’nde Brian May ve Roger Taylor’ın Robert De Niro ile tanışması ile ortaya çıkar. Kızı sıkı bir Queen hayranı olan De Niro’nun ikiliye ‘’sizin şarkılarınızdan oluşan bir müzikal yapmayı düşünür müsünüz?’’ demesi ile müzikalin temeli atılır.

* 2002 yılında, 2. Elizabeth’in 50. yıl kutlamaları kapsamında Buckingham Sarayı’nın bahçesinde yapılan gösteriye 12.000 kişi katıldı, yüzbinlerce kişi sarayın dışından izledi ve 200 milyon kişi de gösteriyi televizyondan takip etti.

* Aynı yıl müzikal “Yılın En İyi Müzikali” dahil 5 ödül aldı.

* 2003 yılında 5 ayrı dalda, En iyi Müzikal, En İyi Müzikal Aktörü, En İyi Aktris, En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu ve En İyi Yönetmen ödülü dahil toplam 20 ödülün sahibi oldu.

* 2003’te, İspanya’da tamamı İspanyolca bir gösteri hazırlandı ve İspanya EMI, müzikale Platinum Disk Ödülü verdi.

* 1 yıl içinde 405 kez sahnelendi ve 800.000 kişi tarafından izlendi.

* 2005 yılında WWRY ekibi 1000. gösterisine imza attı.

* 2008’de Asya turu yaptı ve 38 performans sergiledi.


33 Tur ve Birkaç Saniye

24 Mayıs, 20:30

Salon İKSV, İstanbul

Rabih Mroué ile Lina Saneh’in yazıp yönettiği, geçtiğimiz yıl Avignon Festivali’nde sahnelendiğinde büyük ilgi gören “Oyuncusuz” tiyatro oyunu.

Lübnanlı genç bir aktivist intihar eder, intihar mektubunda gerçekleştirdiği eylemin bütünüyle kişisel olduğunu ve siyasi amaçlara alet edilmemesi gerektiğini belirtir. Ancak her kişisel eylem aynı zamanda siyasi değil midir?

İzleyiciler genç adamın son günlerini bir yatak odasındaki bir telefondan, televizyondan ve Facebook sayfasından izlerken aynı zamanda Ortadoğu’nun karmaşık sosyal yapısı ile yüzleşiyor.


Kardeş Türküler 20.Yıl ft. Aynur Doğan

18 Mayıs, 21:00

Konyaaltı Açıkhava Tiyatrosu, Antalya

Türkçe, Kürtçe, Rumca, Ermenice, LazQAca, Arapça, Çingene, Makedon dillerinde şarkılardan ve danslardan oluşan bu büyük sanat şölenini sakın kaçırmayın!

Boğaziçi Gösteri Sanatları Topluluğu bünyesinde yer alan Kardeş Türküler Projesi, “halkların kardeşliği”ne müzikal bir çerçeveden vurgu yapıyor. Anadolu, Trakya ve Mezopotamya halk şarkılarını, kendi kültürel bağlamlarını dikkate alarak, orijinal dilleriyle yorumlamaya çalışırken, çok kültürlü bir coğrafyada kardeşlik içinde bir arada yaşama umudunu dile getiriyor.