Apsuvara, Kuzey Kafkasyalılara seslendi: “Kişisel egonuzu terkedin”

0
639

23 Nisan’da Akyazı Akbalık Köyü’nde gerçekleştirilen etkinlikte, Apsuvara Grubu adına Can Barın bir çağrı yaptı.


Kuzey Kafkasyalılara yön veren tüm STK’larımıza Apsuvara Grubu olarak sesleniyoruz: “Bu bölünmüşlük ve parçalanmışlık yeter! Herkes benim olsun küçük olsun anlayışını terkedip, kişisel egosunu bir yana bırakıp, toplumun faydasını merkeze alıp çalışmalıdır. Unutmamalıdır ki: ‘Kişisel egoya hizmet eden akıl kişisel egonun kayıtlama ve şartlamalarına boyun eğerek önce mutasyona sonra yozlaşmaya uğramaktadır.’ Bundan mütevellit bir an önce birleşmeli tek bir ağızdan ve gür bir sesle haykırıp meselelerimizi her platformda dile getirebilmeliyiz”

Öncelikle bilmenizi istediğimiz; Apsuvara Grubu, kendi toplumu ve halkına hizmet etme şiarı ile yola çıkmış İstanbul, İzmit, Sakarya, Düzce ve Bursa gibi illerimizde faaliyet gösteren bir gençlik örgütlenmesidir. Hiç bir kurum veya STK ile organik bir bağı bulunmayan, Kuzey Kafkasyalı tüm halkların ortak çıkarları doğrultusunda örgütlenmeyi ve çalışmayı kendine hedef seçmiş yatay bir yapılanma modelidir. Apsuvara Grubu, son günlerde birçoğumuzun yakından takip ettiği bazı önemli detaylar üzerinde kendi düşüncelerini sizlerle paylaşmak istemektedir. Abhazya Cumhuriyeti ‘’Abaza Çocuk Halk Dansları Grubu’’ TRT tarafından 23. Nisan’a davet edildiğinde Abhaz Federasyonu TRT’ye, “Türkiye’nin Abhazya ile diplomatik ilişkisinin olmadığını” anımsatarak, Gürcistan’ın bu duruma tepki gösterebileceğini belirtmiştir. Bundan dolayı ‘her hangi bir diplomatik sorun olmayacağına ilişkin güvence’ istemiştir. TRT’nin verdiği güvencenin ardından çocuklar bayrama davet edilmişlerdir. Süreç buraya kadar normal işlemiştir ama Gürcü lobisi ve Gürcistan’ın itirazları sonucunda 23 Nisan Uluslararası Çocuk Şenliği 93 yıllık tarihinde ilk kez diplomatik bir krize sahne olmuştur.

93 yılda yüzlerce ülkeden binlerce katılımcı çocuğun iştirak ettiği bu bayram için Abaza çocukları tehlikeli bulunmuş ve katılımları kendilerini davet edenler tarafından engellenmiştir. TRT ve Türkiye Cumhuriyeti Dış işleri Bakanlığı tarafından 23 Nisan’a iştiraki engellenen Abazalar, tarihin hiçbir döneminde başka ülkelere saldırmamış, tüm savaşları ülkesinde işgalcilere karşı vermiştir. 1992’deki Abhazya-Gürcistan savaşı da bu şekilde olmuştur. Bu savaşta Abazalar, Türkiye Cumhuriyeti’nden bir yardım görmemişlerdir. Dışişleri Bakanımız Sayın Ahmet Davutoğlu’nun deyimiyle: ‘Türkiye’de Abhazya’da yaşayandan daha çok Abaza yaşıyor’ Hal böyleyken yine de Abaza Gürcü savaşındaki tutumundan dolayı Türkiyeli Abazalar Türkiye Cumhuriyeti’ne küsmemişlerdir. Protesto edip kırıp dökmemişlerdir. Abhazya; savaşı kazanmış, bağımsız bir ülke olmuş, ama Türkiye Cumhuriyeti Abhazya’ya, 20 yıldır süren ve halen devam eden çok sıkı bir Ambargo uygulamış, bırakın ticareti, insanlar akrabalarını görmeye gitmekte zorluk çekmişlerdir. Türkiyeli Abazalar devletin halen süren bu uygulamasından dolayı maddi manevi büyük kayıplara uğramış, hiçbir platformda sesini duyuramamanın, her zaman ikinci plana atılmanın ve hiçbir şekilde muhatap alınmamanın eksikliğini en derin şekilde hissetmişlerdir. Bu durumun en büyük sebebi Türkiye’de yaşayan, sayısı milyonlarla ifade edilen ve yüzlerce STK kurmuş Kuzey Kafkasya diasporasının parçalanmışlığdır. Bu parçalanmışlığa dur demenin vakti gelmedi mi? Kuzey Kafkasyalılara yön veren tüm STK’larımıza Apsuvara Grubu olarak sesleniyoruz: “Bu bölünmüşlük ve parçalanmışlık yeter! Herkes benim olsun küçük olsun anlayışını terk edip kişisel egosunu bir yana bırakıp toplumun faydasını merkeze alıp çalışmalıdır. Unutmamalıdır ki: ‘kişisel egoya hizmet eden akıl kişisel egonun kayıtlama ve şartlamalarına boyun eğerek önce mutasyona sonra yozlaşmaya uğramaktadır’ Bundan mütevellit bir an önce birleşmeli tek bir ağızdan ve gür bir sesle haykırıp meselelerimizi her platformda dile getirebilmeliyiz”

Çocuklar tüm inanç sistemlerinde masumiyetin ve saflığın yegane temsilcisidirler. İsrail ile devlet düzeyinde birçok problem yaşadığımız halde İsrailli çocuklar bu problemlere kurban edilmemişlerdir. Dünyanın öbür ucu diye tarif edebileceğimiz Büyük Okyanus’taki bir ada ülkesi olan Vanuatu Cumhuriyeti’nden çocuklar 23 Nisan’a katılabilirken Türkiye ile arasında tarihsel kardeşlik bağları bulunan ve Karadeniz’in hemen karşısında yer alan Abhazya Cumhuriyeti’nin çocukları bu bayram için tehlikeli bulunmuştur. Üstelik Dış işleri Bakanımız Sayın Ahmet Davutoğlu’nun dediği gibi: ‘Türkiye’de Abhazya’da yaşayandan daha çok Abaza yaşıyor.’ TRT’nin 23 Nisan internet sayfasında şu açıklama bulunuyor: ‘TRT Uluslararası 23 Nisan Çocuk Şenliği, çocuklar arasındaki kardeşlik, sevgi ve dostluk bağlarını geliştirerek, çocukların barış içinde yaşayacakları bir dünyanın oluşmasına katkıda bulunmak amacı ile düzenlenmektedir’ Yaşadığımız bu olaylardan sonra bu açıklamaya katılmak ve inanmak mümkün değildir. Tüm dünya çocukları kardeşlik, sevgi, dostluk ve barış içinde yaşayabilir ama Abhaz çocukları hariç. TRT’nin yaşanan bu süreçteki tutarsızlığını, Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı’nın Kuzey Kafkas diasporasını hiçe saymasını, dünyanın en masum varlıkları olan çocukların devletler arası siyasete alet edilmesini şiddetle kınıyoruz.

Sonuç olarak; bu toplumun benzeri üzücü hadiselerle tekrar karşılaşmaması adına bizler Apsuvara Grubu olarak tüm kurumlarımızı birlik ve beraberliğe davet ediyoruz. Gün birlik olma günüdür, gün kardeşlik günüdür. Yaşasın tam bağımsız Abhazya, Yaşasın tam bağımsız Kuzey Kafkasya.

 

Sayı : 2013 05