Boston saldırısının düşündürdükleri

0
445

Maraton saldırısının faillerinin Çeçen asıllı kardeşler oldukları iddia edildi. Büyük kovalamacanın ardından 26 yaşındaki ağabey Tamerlan Sarnayev, çatışmada ölü olarak ele geçirildi. 19 yaşındaki Cohar ise FBI, SWAT ve polisten oluşan 1000 kişilik ekibin operasyonu sonucunda Watertown’da bir evin bahçesinde gizlendiği teknede yaralı olarak ele geçirildi.

Operasyon sürerken zanlıların kökenleri ve nereden geldiklerine dair bilgi kirliliği yaşandı. ABD medyasına göre Cohar Rusya, Tamerlan ise Kırgızistan’da doğdu. 2002-2003’de ABD’ye giden kardeşler, 2007’de Cambridge’te oturma izni aldı. 2011’de burs kazanan Cohar, Tıp Fakültesi’nde okuyordu.

Cihatçı direniş, CIA tarafından kuruldu

Amerikan medyasına yansıyan haberler farklı farklıydı. Faillerin Çeçen oldukları ısrarla belirtilen haberlerde, saldırının İslamcı terörizmin ürünü olduğu belirtiliyordu. Terör uzmanı neocon Walid Phares, Fox Haber Ajansı’na (FHA) Çeçen cihatçı hareketin, Çeçenya ve Rusya’da yaygın ve büyük bir şebeke ağına sahip olduğunu söyledi. FHA, George Washington Üniversitesi Ulusal Güvenlik Politikası Enstitüsü’nün 2010’da yayınlanan raporuna atıfta bulunarak “cihatçı teorisyenler”in Çeçenya’yı, “savaşın meşru ve zorunlu olduğu bir yer” olarak gördüğünü yazdı. Savaş karşıtı gazeteci Kurt Nimmo ise FHA’nın, cihatçı direniş denen İslamcı tehdidin CIA’nın gizli girişimiyle kurulduğuyla ilgili gerçekleri anlatmadığını söyledi.

CIA, Balkanları fanatik cihatçıların “sığınacak liman”ı yaptı

Küreselleşme Araştırmaları Merkezi Başkanı Prof. Michel Chossudovsky’ye göre, Şamil Basayev ve El Hattab, Afganistan ve Pakistan’da CIA’nın desteklediği kamplarda eğitildi. Çeçen isyancı ordusunun kurulmasında ve eğitiminde Pakistan Askeri İstihbaratı (ISI) büyük rol oynadı. ISI, daha sonrasında CIA’nın rehberliğinde Taliban ve El-Kaide’ye dönüşen Afgan mücahitleri de desteklemişti. İngiliz Gizli Servisi MI6’nın adamı Ebu Katada ve İngiliz istihbarat servislerine bilgi sağlayan Finsbury Park Camisi imamı Ebu Hamza El-Masri, Çeçenya’daki cihat ve bin Laden’in Afganistan’daki Darunta kampı için para topladılar. Avrupa basınının belgelediği ama Amerika’da görmezden gelinen bir başka gerçek de CIA’nın Balkanları karıştırmak için yaptığı çalışmalardı. Balkanları fanatik cihatçıların “sığınacak liman”ı haline getirme çabaları CIA ve Pentagon tarafından desteklenmişti.

Gazeteci Kurt Nimmo, bu gerçeklerin ışığında şu sonuca varıyor. “ABD, İngiltere, Pakistan ve Suudi Arabistan’ın Rusya’daki Müslüman devletlerde radikal Sünni çatışmaları yayarak Sovyetler Birliği’ni zayıflatma çabalarıyla ilgili gerçeklere rağmen, yıllardır ABD’de yaşayan Tamerlan ve Cohar Sarnayev kardeşlerin El-Kaide’nin Amerika’ya saldırısının aktörleri olduğuna inanmamızı umuyorlar”

FBI, kurduğu terör komplolarıyla meşhurdur

The Daily Mail Gazetesi’nde ortaya atılan bir başka teoriye göre, Tamerlan ve Cohar, Rusya’nın bin Laden’i Doku Umarov’dan esinlenmişti. Nimmo, gazetenin bazı gerçekleri atladığını şu sözlerle ifade ediyor. “Doku Umarov da bin Laden gibi ABD istihbarat servisi çıkarları doğrultusunda çalışmaktadır. Analist Eric Draitser’in araştırmalarına göre, Umarov’un web sitesi Kavkaz Center’in finansmanı ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından karşılanıyor. Küreselci neoconlar El-Kaide ve Taliban gibi Sünni, Selefi terör örgütleri kurmak için otuz yıldır çalışıyorlar. CIA ve Suudiler’in yarattığı ve sekiz milyar dolardan fazla paraya mal olan Afgan Mücahitleriyle başlayan fabrikasyon İslamcı terör şebekesi, Sırbistan’dan Balkanlara, Kafkasya dağlarına, Irak’a, Libya’ya ve şimdi de Suriye’ye yayıldı. FBI, kurduğu terör komplolarıyla meşhurdur. Mother Jones Gazetesi ve California-Berkley Üniversitesi’nin derlediği raporlara göre, 9 Eylül saldırılarından sonra terörizm suçlamasıyla yapılan 158 kovuşturmanın 49’unda davalıların, FBI ajan provokatörleri tarafından düzenlenen komplolara katıldığı tespit edildi. Hukukçu Martin Stolar, ‘Suçları çözmek için kendileri suç yaratıyor ve böylece terörle savaşta bir zafer kazandıklarını iddia ediyorlar’ diyor.”

Rusya basınının iddiaları

İzvestiya Gazetesi, “Kafkas Fonu” adlı kuruluşun Amerika’daki Jamestown sivil toplum örgütüyle işbirliği yaptığını, Gürcistan ve ABD çıkarına çalışacak Kuzey Kafkasyalıları görevlendirme konusunda çalıştığını doğrulayan, Gürcistan İçişleri Bakanlığı Karşı İstihbarat Departmanı’na ait belgelere ulaştıklarını yazdı. Karşı İstihbarat Departmanı yöneticisi Albay Gregory Tchanturia’nın İçişleri Bakanı İrakli Garibashvili’ye ilettiği raporlara göre “Kafkas Fonu”, Jamestown Vakfı ile işbirliği yaparak, 2012 yazında genç Kafkasyalılar için seminer ve çalıştaylar düzenledi. 2012 Ocak ayından Temmuz ayına kadar Rusya’da bulunan Tamerlan Sarnayev’in de bu çalışmalardan birkaçına katıldığı iddia ediliyor.

Tchanturia, “Kafkas Fonu’nun Kuzey Kafkasya’da olup bitenleri kontrol etmek amacıyla, Osetya Savaşı’ndan sonra 7 Kasım 2008’de kurulduğunu belirtiyor. Asıl hedefi ise, Rusya’nın güneyindeki istikrarsızlığın ve aşırılıkçılığın artması için Kuzey Kafkasyalı gençleri ve entelektüelleri toparlamak.

“Sosyopolitik İnisiyatifler Kuruluşu” adlı sivil örgütün başkanı Tatiev İles, “Kafkas Fonu”nun aktivitelerinin birçok soru işareti yarattığını söyledi. “Demokrasi ve İşbirliği Enstitüsü”nün New York ofisinden Andranik Migranyan, belgelerde belirtilen amaçların Gürcistan yönetiminin politikasına uygun düştüğünü belirtti.

Jamestown Vakfı, Gürcistan ve Kuzey Kafkasya’daki olaylara ilgisini defalarca kanıtladı. 2007’de düzenlediği “İnguşetya’nın Geleceği” adlı seminere Aslan Mashadov’un eski savaşçıları katılmıştı.

İzvestiya Gazetesi’nin iddiaları, Gürcistan İçişleri Bakanlığı tarafından yalanlandı.

(infowars.com, prisonplanet.com, izvestia.ru)

Sanıkların amcası ve Graham Fuller

Tamerlan ve Cohar’ın amcası Ruslan Sarni, eylem sonrasında ortaya çıktı ve Boston’da bir basın toplantısı düzenleyerek Tamerlan ve Cohar Sarnayev’in “aşırılıkçı” olduğunu belirtti. Ünlü gazeteci Daniel Hopsicker, Sarni soyadını kullanan Ruslan’ın, yıllarca Türkiye’de de bulunan CIA’nın Ortadoğu İstasyon Şefi Graham Fuller’in kızı Samantha Ankara Fuller’le evli olduğunu yazdı. Ruslan, 1991’de Carolina’da öğrenciyken, Fuller’ın kızı Samantha Ankara ile tanışarak 1996 yılında evlenmişti. Çift, 2004 yılında boşandı. ‘ABD derin devleti’nin en esrarengiz isimlerinden olduğu söylenen Fuller ile eski damadı arasında akrabalık bağlarının ötesinde iş ortaklıkları oldu. Dostlukları hiç bitmedi. 1995’te Maryland’de kurulan Uluslararası Çeçen Organizasyon Kongresi isimli Ruslan Sarni’ye ait şirketin kayıtlarında ev adresi olarak Fuller‘ın evinin gösterildiği anlaşıldı.

Graham Fuller, halen ABD’nin en üst düzey düşünce üretme kuruluşu olan RAND’ın üst düzey Siyaset Bilimcisi… 1965 ve 1985 arasında ABD Dışişleri Bakanlığı’nda çalıştı. Faaliyet alanı o kadar genişti ki hem National Security Advisory (Ulusal Güvenlik Danışmanlığı) hem CIA, hem de Dışişleri için görev aldı. 1977 ile 1980 yılları arasında Türkiye’de kaldı.

Sayı : 2013 05