Büyük Bıçkı’da taş ocağına izin verilmeyecek

0
489

Gümüşova ilçesine bağlı Abaza köyü Yeşilyayla’da (Büyük Bıçkı) ormanlık alanda açılmak istenen taş ocağına karşı çıkan köylüler, su kaynakları ve bölgenin doğasının zarar göreceği endişelerini Düzce Valisi Adnan Yılmaz’a ilettiler. Köylüleri dinleyen Vali Yılmaz, Yeşilyayla köyüne giderek taş ocağı açılmak istenen bölgede incelemelerde bulundu. Yılmaz’ın incelemesinin ardından bölgede açılması planlanan taş ocağına izin verilmemesi konusunda girişim başlattığı öğrenildi.

150 yıllık tarihi Yeşilyayla (Büyükbıçkı) köyünde, kayın ve meşe ormanlarıyla kaplı koruluk alanda açılmak istenen taş ocağı köylüleri harekete geçirmişti.

Vali, bölgede inceleme yaptı

Yeşilyayla köyü Muhtarı Erdoğan Başkoç ve köy ihtiyar heyetinin hazır bulunduğu ziyarette köylülerin taş ocağına ilişkin çekincelerini dinleyen Vali Yılmaz, bu ziyaretin ardından Yeşilyayla köyüne giderek köylülerle birlikte taş ocağı açılması planlanan bölgede incelemelerde bulundu.

Yeşiyayla Köyü Muhtarı Erdoğan Başkoç, benzeri girişimlere karşı yaşam alanlarını korumak için hukuki çerçevede mücadelelerini kararlılıkla sürdüreceklerini söyledi.

Düzce’nin en güzel doğaya sahip olan köylerinden biri olan Yeşilyayla’nın, açılacak taş ocağı ile bütün doğal güzelliklerini kaybedeceğini, bölgede bulunan derelerin, su kaynaklarının, ormanın yok olacağını ifade eden Boşkaç, taş ocağı inşaatının doğaya vereceği zararın raporunu gerek Gümüşova Kaymakamlığı’na, gerekse Düzce Valiliği’ne ilettiklerini dile getirdi. Başkoç, bu konuda Vali Adnan Yılmaz’ın da kendilerine gerekli desteği verdiğini ifade etti.

Evlerimiz zarar görebilir”

Konuyla ilgili olarak Muhtar Erdoğan Başkoç, “Düzce valimiz Adnan Yılmaz, köyümüzü ziyaret etti. Taşocağının yapılacağı alanda incelemelerde bulundu. İncelemenin ardından ilgili kurumlardan konuyla ilgili görüş aldıktan sonra bizlere bilgi vereceğini söyledi.  Valimiz böyle doğayla iç içe olan bir bölgeye taş ocağı açılmasının felakete yol açacağını ifade etti. Buradaki ormanda birçok yabani hayvan da yaşamakta. Bunlar da bu doğa felaketinden etkilenecek. En önemlisi ise taş ocağındaki patlamalar esnasında evlerimiz de zarar görebilir” ifadelerini kullandı.

Muhtar Boşkaç ayrıca, köyde bulunan traking ve yürüyüş parkurunun da bu alandan geçtiğini ve çalışmalar esnasında bu alanların da yok olacağını belirtti. (duzceparantez.com)

 

Sayı : 2013 05