“Çerkesler Sergisi”

0
470

Hamburg Etnografya Müzesi’nde düzenlenmesi planlanan “Çerkesler Sergisi” için kurulan Hamburg Temas Grubu, bir duyuru yaptı.

Hamburg Etnografya Müzesi müdürü Prof. Wulf Köpke, müzenin, Eylül 2013’de Çerkesler konulu bir sergi düzenlemeyi planladığını belirtmişti. Bu sergide kullanılmak üzere Çerkesler hakkında görsel materyal toplamamız isteniyor. Bu amaçla Hamburg Temas Grubu adında bir çalışma grubu oluşturuldu. Bu kapsamda savaşı, sürgünü,  Kafkasya’daki ve diasporadaki yaşamı belgeleyen her türlü eski resim, fotoğraf ve gravürleri toplamaya çalışıyoruz. Soçi Olimpiyatları öncesi Avrupa’da Çerkeslerin tanıtımına büyük katkı sağlayacak bu sergiye mümkün olduğunca katkıda bulunabilmek için yardımınızı bekliyoruz. Böyle bir çalışma, bu sergi dışında da birçok yararlı amaç için kullanılabilecek bir arşiv oluşmasını sağlayacaktır.

Resim ve gravürler daha çok kitaplarda bulunduğundan ve ayrı bir çalışma alanı olduğundan özellikle eski fotoğraflar arıyoruz. Aranan fotoğrafların şu özelliklerde olması tercih edilmektedir:

– Çerkes kıyafetli kişilerin bulunduğu eski fotoğraflar. Tek kişi, birkaç kişi veya topluluk olabilir. Kafkasya’da, Türkiye’de veya başka bir ülkede çekilmiş olabilir.

– Daha geç dönemde Çerkeslerin sosyal yaşamını yansıtan, köyde düğünde, cenazede çekilmiş toplu fotoğraflar. Kesin bir tarih sınırı olmamakla beraber 1960-70’lere kadar olanlar tercih edilir.

– Sergide kullanılabilmesi için fotoğrafla ilgili temel bilgiler gereklidir. (Kim-nerede-ne zaman) Hiç bilgisi bulunmayan fotoğrafları da gönderebilirsiniz. Onları ayrı bir klasörde arşivliyoruz.

– Daha sonra kullanılabilmesi için mümkün olduğunca yüksek çözünürlükte ve tif formatında taranması gerekmektedir. Bu mümkün değilse veya sergi-arşiv için uygun olup olmadığından emin değilseniz cep telefonuyla da fotoğraflayabilirsiniz. Uygunsa daha sonra bir çözüm bulunabilir.

– Aile albümünüzde veya tanıdıklarınızda bu tür fotoğraflar varsa bizimle paylaşmanızı rica ediyoruz. Özellikle başkalarından fotoğraf alırken, bunların sergide veya bir yayında kullanılabileceğini söylemeyi ve onay almayı unutmayınız.

– Çerkeslerin Kafkasya’dan getirdikleri veya kendi yaşam ve kültürlerine uygun olarak burada ürettikleri etnografik objeler de (ev eşyaları, tarım ve hayvancılık aletleri, çalgılar, silahlar, kıyafetler, aksesuvarlar vb.) sergide yer alacaktır. Bunların Almanya’ya götürülüp getirilmesinde öngörülen zorluklar ve bütçe yetersizliği nedeniyle bu tür objeler talep edilmiyor. Ancak fotoğrafları sergilenebilir. Bu nedenle iyi kalitede fotoğraflarının gönderilmesi yeterli olacaktır. Envanter çıkarılması için, kimde olduğu ve bilinen diğer bilgilerin de eklenmesi önemlidir.

HAMBURG TEMAS GRUBU

Grup iletişim sorumluları:

Orhan Halman – Tuncay Yalçınkaya – Murat Papşu

* Göndermek istediğiniz fotoğrafları Facebook’ta Hamburg – Temas grubunda paylaşarak iletebilirsiniz. TIF formatındaki fotoğraflar facebooka yüklenemiyor, fakat 25 MB’a kadar büyüklükte olanlar dosya olarak eklenebilir. Doğrudan mail yoluyla ya da www.hotfile.com, www.wetransfer.com gibi dosya transfer siteleri yoluyla şu adrese iletebilirsiniz.

muratpapsu@gmail.com

 

Sayı : 2013 05