Gimri’de “operasyon” ve yağma 

0
531

11 Nisan’da, Untsukul bölgesi Gimri köyü sakinlerinden bölgede çatışmalar olduğu yönünde bilgiler geldi. Çatışmada bir direnişçi zanlısının öldürüldüğü, bir direnişçi ve bir askerin de yaralandığı açıklandı. 13 Nisan’da evlerde aramaların başladığı ifade edildi. Operasyona askeri birliklerin yanı sıra Federal Güvenlik Birimi çalışanları da destek verdi. Çok sayıda zırhlı aracın bölgeye gönderildiği ve bölgede yaşayan vatandaşlar köyü terkederek komşu kasabalara yerleşti. Operasyonu değerlendiren bölge uzmanları, ise Gimri savaşının siyasi rekabet sonucunda ortaya çıktığını öne sürdü.

Gimri sakinlerinden Gaci Magomedov, operasyon hakkında şöyle konuştu: “Kimse bir açıklama yapmıyor. Evlerimizden kovulduk, nereye sığınabilirsek orada geceliyoruz, söz konusu olan 5 bin insan, aramızda çocuklar, kadınlar, yaşlılar var. 14 Nisan’da birkaç kişi tehlikeli olmasına rağmen köye girdi. Silovikler birbiri ardına evlere giriyor, insanların paraları ve değerli eşyaları kayboldu, kimilerinin mobilyaları, kimilerinin bilgisayarları ve beyaz eşyaları kırıldı, hayvanlarımızı kestiler. Ve en korkuncu, kimse bize evlerimize dönmek için ne zaman izin verileceğini, bu curcunanın ne zaman biteceğini söylemiyor. Tüneli hiçbir şekilde aramalara engel olmadığı halde kapattılar. Askerler bunu, dağlık bölgelerde yaşayan tüm Dağıstan halkının bize nefret duymasını sağlamak için özellikle yapıyor”.

Tünelin kapatılması, diğer dağlık bölge sakinleri de etkiledi. Ahvanski bölgesi Karata köyü sakinlerinden Saypudin Saypudinov, “Tünel 270 bin nüfuslu yedi dağlık bölgeyi düzlüğe bağlayan kısa ve konforlu bir yol. Şimdi bu insanlar Mahaçkale’ye dolambaçlı yollardan ulaşmak zorunda. Bu ise çok külfetli ve masraflı bir iş. Dolambaçlı yollardan taşınan malların fiyatları artacak. Tünelin neden kapatıldığını hiç anlamıyoruz. Gimri’de operasyon falan yok, arama yapıp duruyorlar. Bunu dağlıların nefretini kızıştırmak için yapıyorlarsa da tüneli kapatmalarına gerek yoktu. Gerçekten operasyon varsa bile tünel Gimri’ye kilometrelerce uzakta. Mahaçkale’de operasyon olduğunda yollar kapatılmıyor” şeklinde konuştu.

Önceki Dağıstan başkanları Muhu Aliyev ve Magomedsalam Magomedov döneminde de Gimri’de geniş çaplı askeri operasyonlar düzenlenmiş ve bölge aylarca abluka altında tutulmuştu.

Abdulatipov’u siyaset sahnesinden silmek istiyorlar

Bölge aydınları, direnişçilere karşı yürütülen askeri operasyonların aslında Dağıstan Başkanlığı görevini yerine getiren Abdulatipov’u siyaset sahnesinden silme planı olduğunu düşünüyor. Daha önce direnişçi lider İbrahim Hacıdadayev ile bağlantısı olan milletvekili Magomedali Magomedov öldürülmüştü. Öldürülen şahısların arasında Dağıstan’ın üst düzey yetkilileri tarafından desteklenen Rüstem Magomedov da yer almaktaydı. Gimri’ye düzenlenen ikinci askeri operasyon sırasında ise Mahaçkale Emniyet Birim Başkanı Aşikov, Kizlyar ilçe savcı yardımcısı Magomedov – bölge uyuştucu ticaretini kontrolü altında tuttuğu öne sürülüyor– ve Ahmet Magomedov çete bağlantısı olduğu belirtilerek öldürülmüştü.

Daha sonra ise öldürülen devlet yetkililerinin Dağıstan Emiri İbrahim Hacıdadayev ile bağlantısı olduğu iddia edilmişti. Öte yandan, şu anda kendilerine karşı operasyon yapılan grubun direnişçilerden ziyade mafya yapılanması olduğu üzerinde duruluyor. İddiaya göre bu kişiler Dağıstan’ın üst düzey devlet yetkililerinin siparişlerini yerine getirerek siyasi rakiplere karşı suikastler düzenliyor ve insanları kaçırarak işkence yapıyor.

Evler yağmalandı

Siloviklerce yürütülen özel operasyon, 20 Nisan’da sona erdi ve köylülerin evlerine dönmesine izin verildi. Köylerine Gimri köyü sakinleri, eşyalarının kaybolduğunu ve tahrip edildiğini açıkladı.

Untsukul sakinlerinden Rasul Magomedov, “Birçokları evlerinin ve mallarının durumunu görünce yeniden Vremenni’ye dönmek zorunda kalıyor. İnsanlar hükümet komisyonunun gelerek özel operasyon esnasında verilen zararı değerlendirmesini umuyor ve yetkililer gelinceye kadar her şeyi olduğu gibi bırakmayı tercih ediyor” açıklamasında bulundu.

Gimri sakinlerinden Napisat, operasyonun ardından evine yerleşemediğini, evin tamamen alt üst edildiğini, eşyalarının çoğunun yerinde olmadığını kaydediyor. Geceleri Vremennıi’deki akrabalarının yanında kaldığını ifade eden Napisat, “Eşim marangoz, bütün iş aletleri kayıp. Bilgisayar ve uydu anteni kayıp. Köydeki çanak antenler ve uydu alıcıların da çoğu kayıp” dedi.

Gimri’de en az 50 evin operasyon sırasında gerçekleştirilen patlamalarda zarar gördüğü belirtiliyor. Gimri sakinlerinden Ravzanat, köydeki yağma ile ilgili şunları söyledi: “Köylülerin hepsi dönmüyor. İnsanın hayatı boyunca kazanıp sahip olduğu her şeyi bir anda yitirmesinin ne kadar üzücü olduğu biliyor musunuz? Herkes, askerlerin evleri hiçbir şey olmamış gibi yıkışını şok içinde izledi. Bu durumun ne kadar devam edeceği de belli değil. Belki altı ay sonra yine operasyon yapacaklar. Kızıma çeyiz olarak aldığım şeyler bile kayboldu. Yeni kıyafetler, nevresimler, tabaklar. Her şey kayboldu, tüm bunları nasıl ve nereye götürdüler bilmiyorum” (ajanskafkas)

 

Sayı : 2013 05