KISA… KISA… KISA…

0
439

Kadirov: “Üstüne para verseler bile ABD’ye gitmem”

Çeçen Cumhuriyeti cumhurbaşkanı Ramzan Kadirov’un ‘Magnitski listesi’ne dahil edildiği iddiaları gündeme geldi. ‘Magnitski listesi’nde avukat Sergey Magnitski’nin cezaevinde ölümüne neden olduğu düşünülen Ruslar yer alıyor. Listeye dahil edilen 18 Rusya Federasyonu vatandaşının ABD’ye girişi yasak. Amerikan basınına göre, genişletilmiş listede Kadirov da yer alıyor.

Kadirov, “Bu listede adım varsa da bilmiyorum, benim için önemli değil. Amerika’ya hiç gitmedim ve gitmeyi düşünmüyorum. Hatta bana Amerika’ya gitmem için büyük paralar verseler bile gitmem. Amerikalıları sevmediğimden değil, Amerikan yönetiminin politikalarından hoşnut değilim” dedi.


Putin ve Kadirov, basın özgürlüğüne düşman

Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütü 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nde basın özgürlüğü düşmanları listesini güncelledi. Listede 39 devlet başkanı, siyasetçi ve siyasi örgüt yer alıyor. Bunlardan ikisi, daha önce de listede yer alan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Rusya yanlısı Çeçenya devlet başkanı Ramzan Kadirov.

Sınır Tanımayan Gazeteciler, Ramzan Kadirov’un Anna Politkovskaya ve Natalya Estemirova cinayetlerinden ötürü sorumluluk taşıdığını ve Çeçenya’da rejim karşısındaki korkunun otosansür nedeni olduğunu hatırlatırken, Putin’in basın özgürlüğünü ciddi şekilde kısıtlayan kanunları kabul ettiğinin altını çiziyor. Ayrıca Rusya’da bağımsız gazeteciliğin riskli bir uğraş olduğunu da vurgulanıyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in yönetimde olduğu süre içinde en az 29 gazeteci mesleki çalışmalarından dolayı öldürüldü, basın mensuplarına yönelik düzenli saldırılar ise devam ediyor.


Muhamed Kulov Kültür Bakanı oldu

Adıgey Devlet Başkanı Aslan Thakuşinov, halk dansları ekibi Nalmes’in eski sanat yönetmeni Muhamed Kulov’u Kültür Bakanı olarak atadı.

Thakuşinov, “Yeni kültür bakanı sınırsız bir enerjiye sahip, kültür faaliyetlerinde tartışılmaz bir otorite” dedi. Thakuşinov’a kendisine duyduğu güvenden ötürü teşekkür eden Kulov ise, kültür mirasının korunması, kültürel faaliyetlerin gelişimi ve sanat gruplarının desteklenmesi konusunda bütün gayretini ortaya koyacağını kaydetti.


Anaokullarında Adıgece eğitim

Adıgey Parlamentosu milletvekilleri, 27 Mart’ta, ülkenin ‘eğitim’ kanunundaki düzenlemeleri kabul etti. Devlet akreditasyonu olan okul öncesi eğitim kurumlarında, bundan böyle Adıgece eğitim-öğretim grupları açılabilecek. Okul öncesi kurumlarda Adıgece, Rusça’nın yanında ikinci dil olarak tercih edilebiliyordu. Şu anda ülkedeki 125 okul öncesi eğitim kurumunun 42’sinde Rusça ve Adıgece eğitim veriliyor.

Eğitim, bilim, medya ve gençlik işleri parlamento komitesi başkanı Anzaur Keraşeva, yeni uygulamanın eğitim kalitesinin artmasına ve Adıgecenin gelişimine hizmet edeceğini düşünüyor.


Kafkasyalı şampiyonlar

18-21 Nisan’da Zabaykalski bölgesindeki Aginskoye kasabasında yapılan Rusya Gençler Serbest Güreş Şampiyonası’nda Kafkasyalı sporcular 7 altın, dört gümüş ve dokuz bronz madalya kazandı. Güreş müsabakaları toplam sekiz sıklette yapılıyor. Güreş sporu, Şubat ayında Uluslararası Olimpiyat Komitesinin kararıyla Olimpiyat programından çıkarıldı. Güreş son olarak 2016 Olimpiyatlarında yer alacak.

Kabardey-Balkar’da yapılan Kuzey Kafkasya Federal Bölgesi Bayanlar Satranç Şampiyonası’nın galibi Çeçen sporcu Zalina Edilsultanova oldu. Kafkasya’nın en iyi satranç oyuncularının katıldığı şampiyonada, 93 sporcu mücadele etti.

Olimpiyat gümüş madalya sahibi Çeçen halterci Apti Auhadov ise Avrupa Şampiyonu oldu. 20 yaşındaki Auhadov, Arnavutluk’ta yapılan Avrupa Halter Şampiyonası’nda altın madalya kazandı. Apti Auhadov’u Rusya’nın deneyimli antrenörlerinden olan babası Hamzat Auhadov çalıştırıyor

 

Sayı : 2013 05